- Det verste er foran oss

De «ville» gassprisene kan være bak oss, ifølge analytiker. Samtidig kommer sjefen for tysk gigant med en dyster advarsel.

GASS: Vinteren blir dramatisk, før det på andre siden vil se lysere ut, ifølge analytiker. Foto: Dmitry Lovetsky / AFP / NTB
GASS: Vinteren blir dramatisk, før det på andre siden vil se lysere ut, ifølge analytiker. Foto: Dmitry Lovetsky / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag stengte Russland Nord Stream 1 på ubestemt tid, noe som har fått alarmen virkelig til å gå i et svært gasshungrig Europa.

Gassprisen steg rett til værs mandag morgen fra allerede høye nivåer. Og prisen vil trolig holde seg høy den nærmeste tida.

- Vinteren og den høsten vi skal inn i nå, blir nok mer eller mindre noe av det aller verste, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

Advarer

Sjefen for Tysklands største gassimportør, Uniper, advarer tirsdag om at det verste er foran dem, samtidig som usikkerheten rundt russisk gassforsyning framover presser prisene opp, ifølge CNBC.

På spørsmål om han har en kommentar til «energifattigdommen», et stort problem blant vanlige folk, svarer han:

- Jeg har sagt dette flere ganger i år, og jeg snakker også med politikere. Hør her, det verste ligger foran oss, sier Uniper-sjef Klaus-Dieter Maubach til CNBC.

- Det vi ser på engrosmarkedet er 20 ganger prisen som vi så for to år siden – 20 ganger. Det er derfor jeg tror vi må ha en virkelig åpen diskusjon med alle som tar ansvar for hvordan vi skal fikse det, legger han til.

- Kan ligge bak oss

Men den ekstreme pristoppen, med gasspriser godt over 300 euro pr. megawattime (MWh) kan være en saga blott, ifølge Hvalbye:

- Vi er nok mer optimistiske på naturgassprisen lenger ut på kurven, fortsetter han.

«Den ville toppen i finansielle gass- og kraftpriser kan ligge bak oss, ettersom regjeringer nå har gått inn og iverksatt tiltak for å dempe etterspørselen, redde energiselskaper og delt ut statsgarantier for å redusere motpartsrisiko.» skriver han i en fersk rapport.

Bjarne Schieldrop i samme bank har liknende budskap, og sier til Finansavisen:

- Jeg tror det mest elleville prisbildet er bak oss, men økonomien i sin helhet, industrien og konsumenter har mye lidelse foran seg.

Prisen på europeisk gass nådde en rekordhøyde på 343 euro pr. MWh i august, ifølge Financial Times. Nå prises naturgass til rundt 240 euro per MWh.

Vinteren blir tøff, ifølge Hvalbye, som viser til at SEB anslår en gasspris på 225 euro pr. MWh i fjerde kvartal, og 215 euro i første kvartal neste år.

- Det er de mest dramatiske månedene vi ser for oss. Vi ser for oss å komme ut av vinteren med et hyggeligere bilde hvor etterspørselen avtar og det verste er bak oss.

- Siste fulle året med jerngrep

Hvalbye sier at de anslår en snittpris på 141 euro per MWh i 2023 - et stykke under markedsprisen i dag. Han forklarer:

- Det er fordi vi ser for oss at når man kommer godt ut av vinteren, så har man det man kaller «adaptation» (tilpasning, journ.anm.). Altså alternativer i form av økt bruk av fossilenergi, som kull. Så ser vi også at vedvarende høye priser i gassmarkedet motiverer til utbygging av fornybar energi raskere.

Naturgassprisen legger føringer for kraftprisen. Når prisen er så høy som nå, ligger det en enorm motivasjon for å brenne alt som er av alternativer, og bygge alternativer, påpeker han.

- Det er ett aspekt. Et annet er at vi ser for oss at hele 2023 er mest sannsynlig det siste fulle året hvor Russland og Gazprom har ordentlig jerngrep på europeiske markedet. Så dette blir det siste fulle året. Så tenker du 18 måneder fra nå, er man nok i en litt annen situasjon der man er mer forberedt.

Dessuten er ikke såpass høye priser over lang tid bærekraftig. Det kan føre til en knekk i etterspørselen, påpeker han.

- Prisene som er høye over så lang tid, gjør at etterspørselen forringes, den forsvinner rett og slett. Det er ikke bærekraftig, noe som gjør at etterspørselen forsvinner og at prisene vil falle noe tilbake på sikt, sier han.

Skal jobbe med pristak

Samtidig som Russland fester gassgrepet om Europa, er EU-kommisjonen i full gang med å legge planer om et mulig pristak på gass, ifølge Financial Times.

I et dokument avisa har fått tilgang på, anbefaler EU-kommisjonens energibyrå medlemsland å implementere «nødpristak for engrospriser» på gassforsyninger og angir to alternativer for å gjøre det.

Et av dem innebærer å sette en grense for hva som kan betales for gass importert fra Russland. En annen vil innføre et taksystem som vil variere fra land til land avhengig av deres energimiks.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer