- Det verste er i vente

Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer med dystre prognoser i ny rapport. Kraftig økte levekostnader, krig i Ukraina og brems i Kina legger bakteppet.

ADVARER: Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB
ADVARER: Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterer nok en gang anslagene for den globale økonomien. De venter global vekst på 2,7 prosent i 2023 – samtidig advarer de om svekkelse i de store økonomiene.

- Det verste er i vente

Det kommer fram i deres ferske rapport World Economic Outlook. Anslaget for global vekst er 0,2 prosentpoeng lavere enn forrige rapport.

IMF peker nå på tre store hindre for veksten framover: Russlands invasjon av Ukraina, den skyhøye prisveksten som fører til en levekostnadskrise, og en brems i Kinas økonomi. Sammen skaper de en «volatil periode økonomisk, geopolisk og økologisk», mener IMF.

Samtidig kommer de med en skarp advarsel:

- Kort sagt er det verste ennå i vente, og for mange mennesker vil 2023 føles som en resesjon, sier IMFs sjeføkonom Pierre-Olivier Gourinchas i en uttalelse.

Med unntak av globale finanskrisen og toppen av covid-19-pandemien, er dette «den svakeste vekstprofilen siden 2001», heter det i rapporten.

«Den globale økonomien opplever en rekke turbulente utfordringer. Inflasjon høyere enn på flere tiår, innstramming i økonomiske forhold i de fleste regioner, Russlands invasjon av Ukraina, og langvarig covid-pandemi veier tungt for utsiktene», skriver IMF.

Mer enn en tredjedel av verdensøkonomien vil se to kvartaler på rad med negativ vekst, mens de tre største økonomiene: USA, Kina og euroområdet vil fortsette å bremse opp, anslår de.

De peker på press fra krigen i Ukraina, høye energi- og matpriser, inflasjon og kraftig høyere renter, og advarer om at forholdene kan forverres betraktelig neste år.

Ved siden av ødeleggelsene i selve Ukraina, fører krigen til en «kraftig destabilisering av den globale økonomien», ifølge rapporten. Virkningene forårsaker en alvorlig energikrise i Europa, skriver de videre.

Jekker opp inflasjonsanslag

Energikrisen veier tungt inn på verdens økonomier, og særlig i Europa. Denne krisen er ikke forbigående, mener organisasjonen.

Omjusteringen av energiforsyningen som følge av Ukraina-krigen, mener de er bred og permanent.

«Vinteren 2022 vil være krevende for Europa, men vinteren 2023 vil sannsynligvis bli verre»

Prisveksten «vil forbli høy lengre enn tidligere ventet», ifølge IMF:

Den globale inflasjonen er spådd å stige fra 4,7 prosent i 2021 til 8,8 prosent i 2022, men å gå ned til 6,5 prosent i 2023 og til 4,1 prosent innen 2024.

De store sentralbankene sikter på en inflasjon nær 2 prosent, og mange hever nå renta i et enormt tempo for å få ned de galopperende prisene.

«Sentralbanker rundt om i verden er nå laserfokusert på å gjenopprette prisstabilitet, og innstramningstakten har akselerert kraftig», skriver Gourinchas, som mener det er risikoer forbundet med både å stramme inn for lite og for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer