- Det verste er i vente

Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer med dystre prognoser i ny rapport. Kraftig økte levekostnader, krig i Ukraina og brems i Kina legger bakteppet.

ADVARER: Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB
ADVARER: Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterer nok en gang anslagene for den globale økonomien. De venter global vekst på 2,7 prosent i 2023 – samtidig advarer de om svekkelse i de store økonomiene.

- Det verste er i vente

Det kommer fram i deres ferske rapport World Economic Outlook. Anslaget for global vekst er 0,2 prosentpoeng lavere enn forrige rapport.

IMF peker nå på tre store hindre for veksten framover: Russlands invasjon av Ukraina, den skyhøye prisveksten som fører til en levekostnadskrise, og en brems i Kinas økonomi. Sammen skaper de en «volatil periode økonomisk, geopolisk og økologisk», mener IMF.

Samtidig kommer de med en skarp advarsel:

- Kort sagt er det verste ennå i vente, og for mange mennesker vil 2023 føles som en resesjon, sier IMFs sjeføkonom Pierre-Olivier Gourinchas i en uttalelse.

Med unntak av globale finanskrisen og toppen av covid-19-pandemien, er dette «den svakeste vekstprofilen siden 2001», heter det i rapporten.

«Den globale økonomien opplever en rekke turbulente utfordringer. Inflasjon høyere enn på flere tiår, innstramming i økonomiske forhold i de fleste regioner, Russlands invasjon av Ukraina, og langvarig covid-pandemi veier tungt for utsiktene», skriver IMF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer