- Det verste ligger trolig foran oss

NHO mener regjeringen presenterer mye bra i sin tredje krisepakke, men tror Norge kan stå foran flere år med stor arbeidsledighet.

Oslo 20200529. 
NHO-sjef Ole Erik Almlid kommenterer regjeringens oppdatering om koronavirus-situasjonen i Vandrehallen i Stortinget fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20200529. NHO-sjef Ole Erik Almlid kommenterer regjeringens oppdatering om koronavirus-situasjonen i Vandrehallen i Stortinget fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Det verste er sannsynligvis foran oss. Vi kan stå overfor flere år med massiv ledighet, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

- Vi snakker om tre tapte år før vi kommer tilbake dit vi var i slutten av 2019, legger han til.

Han stiller seg positiv til regjeringens krisepakke for å løfte landet etter nedstengningen, og har klare forventninger til at Stortinget kan samle seg om et bredt forlik.

Skatt

Almlid er glad for at regjeringen reduserer skatt på arbeidende kapital og mener at det vil bidra til å redde arbeidsplasser.

- Men det burde har vært en større reduksjon – det forventer vi at regjeringen og Frp løfter i forhandlingene i Stortinget. Skatten bør fjernes helt – i hvert fall for 2020 og 2021, sier Almlid.

Permitteringsordningen bør forlenges til 52 uker, mener Almlid, som tar til orde for at det blir en forsiktig reversering av ordningen etterhvert som landet åpner opp.

Forsiktig

- Når vi nå gjenåpner Norge er det naturlig at endringer i permitteringsregelverket blir forsiktig reversert, men da må de samtidig utvide permitteringsordningen til 52 uker. Her må vi virkelig være forsiktige: det er altfor tidlig med en fullstendig reversering – for mange er krisen fortsatt brutal, og den vil være det lenge, sier Almlid.

NHO er også fornøyd med regjeringens forslag til å forlenge kompensasjonsordningen til over sommeren, og med at den ønsker en lønnstilskuddsordning. Men Almlid advarer samtidig:

- Vi må følge med og sikre at ordningen fungerer etter hensikten. Den må bidra til at folk kommer tilbake på jobb i det private, sier han.

- Langt igjen

Handels- og næringslivets hovedorganisasjon Virke, skriver i en pressemelding at de mener det forstatt er fare for langsiktige skadevirkninger på norsk økonomi og sysselsetting, men at regjerings forslag er et steg i riktig retning.

- Nå starter jobben med å flytte virksomheter over fra respirator, til rehabilitering. At regjeringen kommer med tiltak for privat vekst, byggenæringen og grønn omstilling er bra, men regjeringen burde satset mer på sirkulærøkonomi og grønne jobber i handels- og tjenestenæringen, sier Ivar Horneland Kristensen, administerende direktør i Virke.

Virke er likevel bekymret for at det skapes et inntrykk av at alt går bra.

- Det er fortsatt langt igjen til lønnsomhet og normal drift for veldig mange, sier Kristensen.

Må ikke strupe ordning for tidlig

Som NHO er de fornøyd med lønnstilskuddsordningen og at kompensasjonsordningen forlenges, noe de mener er viktig.

- Samtidig må vi ha to tanker i hodet: Lønnstilskuddsordningen må hjelp de som har hodet over vannet til å komme i gang. Men noen vil ikka ha muligheter til å øke omsetningen vesentlig i tiden framvoer på grunn av myndighetenes restriksjoner og ettervirkningene av disse, for eksempel reiseliv og kultur, sier Kristensen.

Han peker også på de som er pålagt stengt, som treningssentre og de som lager større arrangement, og advarer mot at kompensasjonsordningen strupes for raskt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer