- Det vil bli en krisesommer

Kun en av ti nordmenn planlegger storbyferie på hotell i sommer. Dermed kan det gå mot en krisesommer for hotellnæringen. De fleste planlegger ferie på hytta.

IKKE I ÅR: Coronarestriksjonene har ført til en kraftig nedgang i antall reiser. I år har nordmenn blitt bedt om å feriere i eget land. Dermed har alle planer om late sommerdager på en strand i Syden, som her på Ibiza, blitt lagt på is. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE I ÅR: Coronarestriksjonene har ført til en kraftig nedgang i antall reiser. I år har nordmenn blitt bedt om å feriere i eget land. Dermed har alle planer om late sommerdager på en strand i Syden, som her på Ibiza, blitt lagt på is. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er lite håp for særlig de store byhotellene å dekke opp for tapet av utenlandske turister. Selv om samfunnet gradvis åpnes opp igjen, og flesteparten av nordmenn ferierer i Norge, ser det fortsatt bekmørkt ut for hotellbransjen og for alle de permitterte som nå frykter for jobbene sine, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i en pressemelding.

- Det er lenge til friskmeldingen av hotellbransjen på grunn av ulogisk maksgrense for konferanser. Det er en stor grunn til at det vil bli en krisesommer i år, sier hun videre ifølge Avisa Nordland.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

NHO har gjennomført en undersøkelse blant 1.021 nordmenn. 11 prosent svarer at de planlegger byferie på hotell, mens 16 prosent planlegger å bo på hotell utenfor byene. 24 prosent skal på telttur og 38 prosent på biltur.

Flest, en av to, planlegger ferie på hytta, mens to av ti planlegger privat leie av hytte eller hus.

Må åpnes

NHO ber nå myndighetene om å lette på restriksjonene for konferanser for å bøte på noe av hotellenes inntektstap.

Norske reisende står normalt for 30 prosent av omsetningen på norske hoteller, forretnings- og konferansemarkedet står for 40 prosent og utenlandske turister for 30 prosent, ifølge NHO.

Nordmenn på sommerferie vil ikke klare å erstatte konferansene og utenlandske turister, mener Krohn Devold.

Hun er dessuten kritisk til at det er satt en maksgrense for konferanser samtidig som at det ikke er en grense for antall restaurantgjester.

- Helsemyndighetene har satt denne grensen til tross for at konferansehotell kan forholde seg til smittevernregler på lik linje med for eksempel kjøpesentre, sier direktøren.

- For eksempel fikk et fylkesting beskjed om at de kunne være 160 stykker samlet til middag på et hotell, men når de skulle gjennomføre selve møtet, måtte 90 av dem reise hjem og følge møtet via video. Det henger ikke på greip, sier Krohn Devold.

Kraftig nedgang

Coronakrisen har ført til en kraftig nedgang i antall reiser, blant annet som følge av hytteforbud, lokale karanteneregler og digitale møter.

I første kvartal foretok nordmenn 4, 1 millioner reiser. Det er 2,1 millioner færre reiser enn samme kvartal i 2019 og det laveste antallet reiser som er målt av Statistisk sentralbyrå siden de startet sin reisestatistikk i 2002.

TELTFERIE: Mange nordmenn planlegger teltferie eller ferie på hytta i sommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TELTFERIE: Mange nordmenn planlegger teltferie eller ferie på hytta i sommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Det var nedgang for alle typer reiser.

Det ble foretatt om lag 1,1 millioner utenlandsreiser i første kvartal i år, ned 19 prosent fra første kvartal 2019. For innenlandsreiser var det en mer dramatisk tilbakegang. Det ble foretatt om lag 3 millioner innenlandsreiser, en nedgang på hele 38 prosent.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Hytteforbud og hjemmekontor

Antall yrkesreiser er nær halvert. Nedgangen var størst blant yrkesreiser innenlands, og SSB har aldri målt lavere tall for yrkesreiser i første kvartal.

- Mer bruk av hjemmekontor og digitale løsninger for møtevirksomhet har antakeligvis bidratt til at antall yrkesreiser falt såpass mye, påpeker SSB.

For feriereiser var nedgangen 30 prosent, noe som tilsvarer 1,3 millioner færre reiser enn i første kvartal 2019. Hytteforbudet og lokale karantenebestemmelser i kommunene får skylden for nedgangen. Man må tilbake til første kvartal i 2016 for å finne liknende tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer