- Det vil være krevende

Regjeringen er glade for at Norwegian er blitt reddet av aksjonærene.

KREVENDE TID: Flybransjen har lidd under coronapandemien og regjeringen er glade for at Norwegian er blitt reddet av aksjonærene. Video/foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en intens helg med forhandlinger godkjente Norwegian-aksjonærene i dag en kriseplan for å redde flyselskapet fra konkurs. Det betyr at Norwegian nå oppfyller regjeringens krav for å utløse 2,7 milliarder kroner i lånegaranti.

Nå klokka 14 kommenterer næringsminister Iselin Nybø (V) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) dagens utvikling.

- Det har vært dramatiske dager for Norwegian. Det er ikke så mange som flyr for tida, sier Nybø til pressen.

Samferdselsminister Hareide beskriver dagens nyheter som gledelige, men mener de tøffe dagene neppe er over for Norwegian.

- Alt tyder på at det vil være krevende framover. Men det er gledelige nyheter som kommer fra Norwegian. De har gjort en stor jobb, og har fortsatt en stor jobb foran seg, sier Hareide.

- Vi er ikke kjent med hva som ligger i de avtalene og den enigheten som er i Norwegian i dag. Men vi er glad for at de har kommet så langt i sitt arbeid, fortsetter han.

- Vi ønsker en sunn luftfart med konkurranse og flere aktører. Det håpet lever godt framover. Vi ønsker å vite mer detaljert hva denne omstruktureringen i Norwegian betyr, fortsetter han.

Statsminister Erna Solberg (H) roser Norwegians innsats, og håper kriseløsningen igjen kan gjøre selskapet konkurransedyktig.

- Det er bra hvis Norwegian klarer å få til en løsning som gjør at de klarer å skalere ned aktiviteten og være konkurransedyktige, sier Solberg til NTB.

Samtidig har regjeringen kommet under press for å tilby mer enn bare lån for å hjelpe flyselskapene gjennom den vanskelige coronakrisa. Norwegians konsernsjef Jacob Schram omtalte i dag coronapandemien som den verste krisa som har rammet flybransjen siden andre verdenskrig.

Allerede 27 april gikk NHO Luftfart-direktør Torbjørn Lothe ut i Børsen og sa at det haster med statlig pengestøtte hvis norsk luftfart skal overleve sommeren.

- Vi har en god dialog og har spilt inn forslag, og det er det vi nå avventer respons på. Vi begynner å bli litt utålmodige, sa han om dialogen med Hareide.

Også Mr. Norwegian selv, Bjørn Kjos, etterlyste i dag flere tiltak for å hindre at flyselskaper går over ende. Han mener det er viktig å få tilført likviditet.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, er fornøyd med hvordan han arvtakere har jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

- Det er ingen flyselskap som greier å overleve av parkerte fly. De må ha likviditet til å komme gjennom denne krisa, sier Kjos.

Lørdag varslet samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) at det vil komme flere tiltak for luftfarten.

- Vi er nødt til å komme med virkemidler fremover. Da vi kom med våre første virkemidler, trodde vi at krisen skulle være mer kortsiktig. Nå ser vi at den varer lenger, sa han i et intervju med TV 2 nyhetskanalen.

LO, NHO og Senterpartiet har tatt til orde for en egen kontantstøtteordning for flyselskapene.

UNNGIKK KONKURS: Mandag 4. mai ble en historisk jubeldag dag for Norwegian. Samtidig er tusenvis av ansatte permittert. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hareide avviser ikke dette, men sier at det ikke er sikkert at en kontantstøtteordning er det beste virkemiddelet.

– Det er også naturlig at en del selskaper restrukturerer seg og blir bærekraftige for fremtiden, sa han lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer