- Det ville være naivt

Kinesiske turister reiser jorda rundt, til tross for høy coronasmitte i Kina. Espen Rostrup Nakstad legger ikke skjul på at det også kan bli nødvendig å justere reiserådene i Norge hvis smittesituasjonen utvikler seg.

REISE: Kina har lettet på coronarrestriksjonene og fra 8. januar forventes det at kinesiske turister vil reise verden rundt. I Tromsø forventer de også at det kommer flere turister fra Kina. Foto: AP Photo/Emily Wang Fujiyama/NTB
REISE: Kina har lettet på coronarrestriksjonene og fra 8. januar forventes det at kinesiske turister vil reise verden rundt. I Tromsø forventer de også at det kommer flere turister fra Kina. Foto: AP Photo/Emily Wang Fujiyama/NTB Vis mer
Publisert

Kina letter nå på coronarestriksjoner etter nesten tre år med strenge tiltak.

Fra 8. januar trenger ikke lenger innreisende i Kina å gå i karantene, og reiseglade kinesere kan dermed endelig bevege seg utenfor landegrensene.

Da to fly fra Kina landet i Milano denne uka, testet 38 prosent av passasjerene på det ene flyet og 52 prosent på det andre, positivt for corona. Det skriver Sky News.

Italia er et av flere land som har innført krav om testing på grensen for reisende fra Kina, da det den siste tida har blitt meldt om omfattende smittespredning i landet.

Også blant annet USA, India, Japan og Taiwan har innført liknende coronatiltak for kinesiske turister.

KAOS: Flere hundre personer demonstrerte mot coronanedstenging i industribyen Guangzhou i Kina. Det endte med sammenstøt med politiet. Vis mer

- Mange overraskelser

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, skriver i en e-post til Dagbladet at man i EU nå diskuterer om man skal innføre coronatiltak for kinesiske turister som kommer til Europa.

- Jeg tror man først og fremst vil forsøke å styrke overvåkningen gjennom virussekvensering slik at man vet hvilke virusvarianter som spres i og utenfor Kina til enhver tid, skriver han.

Han legger ikke skjul på at det også kan bli nødvendig å justere reiserådene i framtida.

BLUSSE OPP: Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier at smitten på verdensbasis kan blusse opp, som følge av smittebølgen i Kina. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BLUSSE OPP: Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier at smitten på verdensbasis kan blusse opp, som følge av smittebølgen i Kina. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Pandemien har gitt oss mange overraskelser de siste to åra og det ville være naivt av oss å ikke vurdere nye tiltak opp mot endringer i den globale smittesituasjonen. Derfor følger vi utviklingen i Kina spesielt tett og er forberedt på at den vil endre seg framover, skriver Nakstad.

Samtidig påpeker han at smitten på nytt kan blusse opp i store deler av verden, som følge av smittebølgen i Kina.

- Den voksende smittebølgen i Kina vil utvilsomt bidra til at pandemien fortsetter en stund til, både i Kina og trolig i land med mye innreise fra Kina, skriver han.

Turister i Nord-Norge

Neste måned er det kinesisk nyttår. Dermed forventes det at kinesiske turister vil feriere over store deler av verden, til tross for den økende smitten blant befolkningen.

Også i Tromsø forventer de å få besøk fra flere kinesiske turister, som oppsøker nordlyset, de neste månedene.

Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen (Ap), sier til Dagbladet at han ikke er bekymret dersom det skulle oppstå smitte som følge av turismen.

- Det er god immunitet i befolkningen, og de fleste har også tilbud om en fjerde dose med coronavaksinen, sier han til Dagbladet.

Siden turismen for alvor kom tilbake til Tromsø etter pandemien, har ikke ordføreren fått noen meldinger om coronautbrudd knyttet til turismen.

- De har strømmet til med nordlysturister, og det er veldig gledelig for turistnæringen i byen, sier han.

Likevel understreker Wilhelmsen at de følger smittesituasjonen og rådene fra helsemyndighetene tett. Han tror imidlertid ikke at det kan bli nødvendig med lokale smittetiltak for turistene med det første.

GLEDELIG: Ordfrer i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), mener det er bra at flere turister har strømmet tilbake til byen etter at reiserestriksjonene ble lettet tidligere i år. Foto: E. Borgen / NTB
GLEDELIG: Ordfrer i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), mener det er bra at flere turister har strømmet tilbake til byen etter at reiserestriksjonene ble lettet tidligere i år. Foto: E. Borgen / NTB Vis mer

- Inne i høysesong

Sjefen i turistselskapet Visit Tromsø, Lone Helle, skriver i en e-post til Dagbladet at de venter flere turister fra hele verden.

- Vi er inne i høysesong og forventer at det kommer internasjonale gjester fra hele verden, også Kina, skriver hun.

Helle skriver videre at de likevel ikke at det er knyttet noe smitterisiko til å få besøk fra kinesiske turister.

- Helsemyndighetene i Norge vurderer ikke dette som en risiko og vi forholder oss til de enhver tid gjeldende bestemmelsene fra myndighetene både lokalt og nasjonalt, skriver hun.

Trond Øverås, CEO i turistselskapet Nordnorsk Reiseliv AS, sier at de imidlertid ikke venter mange nordlysturister denne sesongen fra Kina.

- Vi midt i nordlyssesongen, og det er ikke så lenge igjen. Selv om myndighetene i Kina har åpnet opp for at befolkningen kan reise, er det fortsatt usikkerhet i turistmarkedet fra Kina, sier han til Dagbladet.

NORDLYSTURISTER: Flere turister fra hele verden drar hvert år til Tromsø for å få et glimt at nordlyset. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
NORDLYSTURISTER: Flere turister fra hele verden drar hvert år til Tromsø for å få et glimt at nordlyset. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Han forklarer at de kinesiske turistene som bestiller turer gjennom Nordnorsk Reiseliv AS, primært er kinesiske borgere som er bosatt i Europa.

Til tross for to år med pandemi, sier Øverås at man i turistnæringen har sett att interessen for Nord-Norge har økt siden før pandemien.

- Det blir nok mer interessant å se hvor mange turister fra Kina som kommer til neste sesong, sier han.

- Vil være beskjedent

Nakstad påpeker at man per nå har en dårligere oversikt over utviklingen av pandemien i Norge, fordi man i stor grad har gått tilbake til et normalt samfunnsliv.

Likevel understreker han at det er en høy smittespredning i hele Norge nå. Derfor vil eventuell smittebidrag fra kinesiske turister være beskjedent.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Bidraget fra kinesiske turister vil være beskjedent på denne årstida, rett og slett fordi få turister reiser til Norge vinterstid. Men vi må selvsagt følge med på situasjonen framover, også i Norge, skriver Nakstad og legger til:

- Vi er klar over at en høy andel tilreisende fra Kina ville testet positivt ved ankomst i Europa akkurat nå, slik det siste eksempelet fra Italia viser, skriver Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer