Dette avgjør Ernas suksess

Norsk økonomi trenger rask omstilling. Framover må suksessen til norske regjeringer måles sterkere på dette.

ØKONOMI: Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Foto: NTB Scanpix
ØKONOMI: Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norsk økonomi viser nå klare svakhetstegn. Mindre vekstimpulser fra oljerelatert virksomhet vil påvirke oss allerede i år, og det er grunn til å tro at trenden til fortsette. Store, internasjonale aktører har solgt seg ut av norsk sokkel, den politiske debatten om oljevirksomhetens rammevilkår skjerpes og investeringene faller. Samtidig er den private gjeldsbelastningen stor, produktivitetsveksten lav og vilkårene for internasjonal handel mer usikre.

Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Gitt utviklingen har den ikke samme forutsetninger for det som tidligere. Uavhengig av hva du mener om oljevirksomheten begynner det å haste alvorlig med omstillingen.

STØTTER FRP: Statsminister Erna Solberg er fornøyd med hvordan Frp opptrer utenfor regjering. Video: Mats Rønning og Christian Wehus Vis mer

To nye rapporter som kom i går viser likevel mulighetene for ny vekst i Norge. En ny rapport laget av Sintef på oppdrag fra NHO viser at landet vårt kan utvikle så mange som 130 000 nye arbeidsplasser i industri- og (fornybar)energisektor fram mot 2050. Samtidig kom en rapport fra Nordisk Institutt for studier av Innovasjon (NIFI) som peker på at Norge har gode forutsetninger for å være en ledende aktør i bioøkonomien.

Slike rapporter må alltid tas med en klype salt. Det er bakt inn forutsetninger og ambisjoner som kan være vanskelige å nå, og ønsker om statlige virkemidler (les: penger) som ikke alltid kan innfris. Likevel peker disse på en side ved norsk politisk debatt som må få langt mer oppmerksomhet framover.

Dagens regjering hadde store ambisjoner før de inntok regjeringskontorene. Erna Solberg hadde som et av sine viktigste argumenter i valgkampen 2013 at hennes regjering skulle sørge for å gjøre landet mindre avhengig av oljevirksomheten. Det arbeidet går for sakte. Suksessen til norske regjeringer framover må måles sterkere på dette; i hvilken grad lykkes de med omstilling av økonomien?

I dag skal regjeringen ha konferanse om Perspektivmeldingen, som skal legges fram til våren. Meldingen tegner de lange linjene for norsk økonomisk utvikling, og på seminaret i dag skal grønn omstilling være et av temaene. Omstilling, kunne de bare kalt det. Det er en forutsetning at den må være grønn. Det er det som tvinger fram denne omstillingen. Det helt særegne ved den store samfunnsendringen som Norge og resten av verden skal ta fatt på er at klimautslippene skal ned mot null. Den erkjennelsen er ikke dyp nok, og nå haster det med å komme igang - for å sikre vår framtidige velferd.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer