Dette avgjør Ernas suksess

Norsk økonomi trenger rask omstilling. Framover må suksessen til norske regjeringer måles sterkere på dette.

ØKONOMI: Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Foto: NTB Scanpix
ØKONOMI: Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norsk økonomi viser nå klare svakhetstegn. Mindre vekstimpulser fra oljerelatert virksomhet vil påvirke oss allerede i år, og det er grunn til å tro at trenden til fortsette. Store, internasjonale aktører har solgt seg ut av norsk sokkel, den politiske debatten om oljevirksomhetens rammevilkår skjerpes og investeringene faller. Samtidig er den private gjeldsbelastningen stor, produktivitetsveksten lav og vilkårene for internasjonal handel mer usikre.

Vårt lille land, med vår lille, åpne økonomi er svært sårbar. Oljen kommer ikke til å redde oss denne gangen. Gitt utviklingen har den ikke samme forutsetninger for det som tidligere. Uavhengig av hva du mener om oljevirksomheten begynner det å haste alvorlig med omstillingen.

To nye rapporter som kom i går viser likevel mulighetene for ny vekst i Norge. En ny rapport laget av Sintef på oppdrag fra NHO viser at landet vårt kan utvikle så mange som 130 000 nye arbeidsplasser i industri- og (fornybar)energisektor fram mot 2050. Samtidig kom en rapport fra Nordisk Institutt for studier av Innovasjon (NIFI) som peker på at Norge har gode forutsetninger for å være en ledende aktør i bioøkonomien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer