Dette bildet provoserer

Advokatfirmaet feiret 50-50 kjønnsbalanse blant partnerne. Men det er ikke det som har fått mest oppmerksomhet. Ser du hvorfor?

LIKESTILLING?: Dette bildet har vekket mange reaksjoner etter at det ble brukt i en artikkel som omhandlet den jevne kjønnsfordelingen blant partnerne i advokatselskapet. Foto: Berngaard
LIKESTILLING?: Dette bildet har vekket mange reaksjoner etter at det ble brukt i en artikkel som omhandlet den jevne kjønnsfordelingen blant partnerne i advokatselskapet. Foto: Berngaard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke begynte dette bildet av partnerne i Advokatfirmaet Berngaard å gå viralt. Bildet er blant annet beskrevet som parodisk.

Bildet illustrerte en artikkel der Berngaard, som eneste advokatfirma hadde oppnådd 50/50 menn og kvinner blant firmaets partnere. Likevel har det fått kritikk for å kommunisere det stikk motsatte.

Både på Twitter og Facebook har diskusjonen rundt bildet og budskapet blitt heftig debattert.

«Lyset kommer fra høyre, så kvinnene står bokstavelig talt i skyggen av mennene. I tillegg tar mennene 2/3 av plassen på bildet, mens kvinnene er trykket sammen på den siste tredelen. Fascinerende bilde på så mange måter», skriver en.

KRITIKK: Bildet illustrerte en sak der Berngaard, som eneste advokatfirma, hadde oppnådd 50-50 fordeling av menn og kvinner blant firmaets partnere. Likevel har det fått kritikk for å kommunisere det stikk motsatte. Skjermdump: Advokatbladet
KRITIKK: Bildet illustrerte en sak der Berngaard, som eneste advokatfirma, hadde oppnådd 50-50 fordeling av menn og kvinner blant firmaets partnere. Likevel har det fått kritikk for å kommunisere det stikk motsatte. Skjermdump: Advokatbladet Vis mer

50-50

Artikkelen, som sto på trykk i Advokatbladet, omhandler nyheten om at firmaets ledelse nå består av fire menn og fire kvinner.

Mange av kritikerne mener bildet åpenbart beskriver hvem som anses som de viktigste i gruppen av partnerne.

«Menn med brystkassen fram i front, plassert fra midten til på høyre side (siden som inngir tillit) med luft, mens kvinnene er plassert på venstre side og knapt får plass i bildet ... Samtidig har advokatfirmaet godkjent bildet og velger å bruke det. Slik sett er de nok enige i hvem som teller», skriver en annen.

- Hos oss teller alle like mye. Vi har en jevn kjønnsbalanse på alle nivåer i selskapet. Vi så ikke for oss at denne gode nyheten ville få denne negative oppmerksomheten, men i etterkant ser vi at bildet ikke var det beste til å belyse saken, sier daglig leder Inger Roll-Matthiesen til Dagbladet/Børsen.

GRÜNDER: Erik G. Braathen (64) annonserte at han sammen med et team med bakgrunn fra norsk luftfart starter et nytt norsk flyselskap. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Minst dårlige

Advokatfirmaet oppgir at bildet ble tatt i en annen sammenheng, og at «husfotografen» ikke skal ha fått noen instrukser om komposisjon, lys og kontekst i forkant. Børsen har spurt om å få snakke med fotografen av bildet, men fikk nei.

- Disse bildene ble tatt på noen minutter. Dette bildet var det minst dårlige der alle partnerne var med, sier partner Lasse Ødegaard.

Reagerte

Mange har kommentert bildets komposisjon, lys og vinkel. En av dem som reagerte er Julie Vold, fotograf og feminist.

- Jeg reagerte instinktivt på bildet da jeg så det. Det ligger mye makt i bilder, ikke bare i oppstilling, men også i utvelgelse, hvordan bildet er beskåret, og så videre. Og i dag, når vi er så mye på sosiale medier og på nett, er de kanskje enda viktigere, sier Vold.

- Ser dere det, eller mener dere at bildet kommuniserer at kjønnene er likeverdige?

- Det er kanskje et dårlig valg av bilde. For å være helt ærlig hadde det ikke slått meg før diskusjonen tok av. Jeg tror vi alle er grunnleggende trygge på den faktiske likeverdigheten i vårt firma. Bildet ble til i en munter situasjon med mye latter og moro. Kanskje vi skal prøve igjen, sier Inger Roll-Matthiesen.

Bevisst strategi

Mens stadig flere kvinner utdanner seg som jurister, er fremdeles andelen kvinnelige partnere i de største advokatfirmaene lav. Ifølge Lasse Ødegaard i Advokatfirmaet Berngaard er rundt 80 prosent av jusstudentene i Norge kvinner.

- Likevel er det ikke alle som forstår hvor stort det er at vi har fått til denne fordelingen på 50-50, sier Ødegaard.

Etter mange nyrekrutteringer etter sommeren teller Berngaard i dag om lag 25 advokater, inkludert partnerne. Firmaet er landets 54. største, ifølge Finansavisens oversikt.

- Vi har jobbet bevisst med kjønnsbalansen i selskapet siden 2017, da vi bare var mannlige partnere. Men det er viktig å presisere at vi ikke jobber med et likestillingsprosjekt, vi driver forretningsutvikling, sier Ødegaard.

- Vil dere bruke dette bildet igjen, i andre sammenhenger?

- Det aktuelle bildet kommer som stor poster på våre nye kontorer, men lenger enn det har vi ikke tenkt. Vi skal også ta nye bilder. Men det blir definitivt ikke noe drakt og alvorlig mine. Gutta må kanskje ta av seg dressen? sier Inger Roll-Matthiesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer