Kranene åpner på Hvaler

- Dette er belønningen

Hyttegjester som tørster etter utepilsen er hjertelig velkommen så lenge de oppfører seg, sier en gledestrålende Hvaler-ordfører Mona Vauger.

VELKOMMEN: Ingen lokale restriksjoner så lenge folk oppfører seg, lyder budkapet fra ordfører Mona Vauger i gjenåpningsklare Hvaler kommune. Foto: Privat
VELKOMMEN: Ingen lokale restriksjoner så lenge folk oppfører seg, lyder budkapet fra ordfører Mona Vauger i gjenåpningsklare Hvaler kommune. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Ordføreren i ferieparadiset utenfor Fredrikstad kunne ikke vært mer fornøyd med at regjeringa hadde Hvaler på lista over 18 Viken-kommuner som fra mandag ikke lenger er omfattet av regionale smitterestriksjoner.

- Vi har vært veldig flinke, vi har hatt lavt smittetrykk. Det gikk også bra i påska, selv med mange hyttegjester her ute. Derfor blir det ingen kommunale restriksjoner når vi nå slipper de regionale restriksjonene, sier Mona Vauger til Børsen.

- Da er det også åpning for utepilsen?

- Skjenkeforbudet oppheves og det blir åpning for fra mandag, med de reglene som gjelder for avstand, antall gjester og skjenkestopp klokka 22, sier ordføreren i havgapet.

Løpende vurdering

Æren for at det ikke blir lokale restriksjoner, tilskriver hun både fastboende og hyttefolket.

- Så lenge fastboende og gjester fortsetter å oppføre seg og alle følger smitteverntiltakene, planlegger vi ikke noen lokale restriksjoner. Men skulle noe skje, om det oppstår smitte med ukjent kilde, så må vi selvfølgelig vurdere lokale tiltak, sier Vauger.

Hvaler kommune har 4500 fastboende innbyggere. Det øker til 30 000 under sommerukene. Hjemmekontor på hytta er heller ikke uvanlig, bekrefter Vauger.

Noen bekymring for at utepilstørste hyttegjester fra nedstengte Oslo og andre Viken-kommuner nå inntar Hvalers skjenkesteder i store horder, har ordføreren likevel ikke:

- Noe av fordelen med å være en liten kommune er at jeg har direkte kontakt med mange av driverne. Vi spiller hverandre gode. Og våre restauranter er opptatt av å følge regelverket med antall og avstand, så jeg har tillit til at det vil gå bra.

Turistverter

I tillegg har Hvaler kommune tatt lærdom etter fjorårets coronasommer, kan ordføreren fortelle.

- Vi ansetter turistverter som skal drive oppsøkende virksomhet der vi vet det kan bli store ansamlinger med folk, opplyser ordføreren.

Som kommer med følgende oppfordring:

- Jeg oppfordrer jeg hyttegjester til å ta med seg engangsgrillen og pilsen og kose seg i den store skjærgården vår. Du ser jo ikke sydentilstander her ute selv med fult innrykk. For på stranda er nordmenn flinke til å holde tometeren selv uten at det er corona, sier Vauger.

Bransjen i startgropa

På Hvaler Gjestgiveri blir nyheten om gjenåpning mottatt med glede, men ikke stormende jubel.

- Vi styrer mot en kontrollert gjenåpning 14. mai. Det åpner og stenger om hverandre, og vi må være sikre før vi gjenåpner. Så driver vi jo mest med selskaper, og det er uansett noe som skal planlegges, sier Lene Elgheim, som er eier og vertskap på Hvaler Gjestgiveri til Børsen.

Hun har likevel tro på en sommer med gode minner:

- Vi sikter oss inn på å arrangere konserter igjen, ja. Også har vi sikret oss et større telt enn i fjor. I fjor kunne vi ta inn 200 personer, men blir det lov med 300 vil det være helt «knæll», sier Elgheim.

Hun legger til at de tross alt har klart seg greit gjennom coronapandemien.

- Vi driver nøkternt i utgangspunktet. Men jeg føler virkelig med våre kolleger i Oslo, som har hatt det lengste nedstenginga. Der er det mange i bransjen som sliter med å overleve.

På Skjærhalden har restauranten Big Fish holdt åpent så godt det lar seg gjøre etter den vanlige ferien i januar, og forrige helg var den første etter nedstenging med servering av mat i lokalene.

- Vi gikk faktisk tomme for mat og for alkoholfritt øl, selv med det reduserte antall plasser vi nå har. Vi kjøpte også inn masse rett før skjenkeforbudet, så vi er klare til å gjenoppta skjenkinga når det nå blir lov til det, sier Christopher Huth fra kjøkkenet i den familiedrevne restauranten Big Fish.

Han forteller at stedet inntil videre bare har åpent for gjester i helgene, men kjapper seg med å føye til:

- Kommer det folk, skal vi nok utvide åpningstidene så raskt vi klarer å få det til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer