Superyacht i Oslo:

Dette er den mystiske eieren

Den styrtrike og særs mediesky amerikaneren Larry Van Tuyls superyacht har ligget til kai siden 18. juli. - Vet ikke hvor lenge den blir, sier Oslo Havn.

SUS OG DUS: Denne yachten ligger til kai på Oslo havn. Den amerikanske bilkongen Larry Van Tuyl eier fartøyet som er verdt 1,2 milliarder norske kroner. Foto: Shad Madian / Dagbladet
SUS OG DUS: Denne yachten ligger til kai på Oslo havn. Den amerikanske bilkongen Larry Van Tuyl eier fartøyet som er verdt 1,2 milliarder norske kroner. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luksusyachten Vanish har ligget til kai ved Vippetangen på Oslo havn i snart to uker. Det 71,5 meter lange fartøyet seilte ifølge Vessel Finder fra Amsterdam i Nederland 17. juli, og kom til Oslo om ettermiddagen neste dag.

Tidligere i sommer har yachten også ligget til kai i Gibraltar og Barcelona. Designet står det London-baserte firmaet Harrison Eidsgaard bak, som siden oppstarten i 2005 har blitt et av de mest ettertraktede navnene innen yachtdesign.

Ifølge SuperYacht Fan kan yachten losjere opptil tolv gjester og et mannskap på 20 fordelt på totalt 16 lugarer. De som er så heldige å oppholde seg på yachten kan boltre seg over fire dekk, inkludert et soldekk med eget «beach club»-område, ifølge nettstedet. Fartøyet har også en VIP-suite som kan deles inn i to separate lugarer. Det skal også være et helikopter på skipet.

Heftig prislapp

Vanish ble levert av det nederlandske selskapet Feadship i fjor, som ved å spesialisere seg på å bygge eksklusive yachter har blitt blant de ledende yachtleverandørene i verden.

Luksusyachten har to dieselmotorer og kan maksimalt ha 150.000 liter drivstoff om bord.

LUKSUS: Yachten seiler under flagg fra Cayman Islands. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LUKSUS: Yachten seiler under flagg fra Cayman Islands. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Ifølge SuperYacht Fan er Vanish verdt 120 millioner dollar, nærmere 1,2 milliarder norske kroner. Nettstedet skriver også at yachten ikke er tilgjengelig for utleie. Børsen har likevel undersøkt hva det koster å leie en yacht i denne ligaen.

Stein Magne Olsbø driver med utleie av yachter i Norge, og sier at å leie en yacht som Vanish ikke passer alles lommebøker.

- Ei uke vil koste rundt 490.000 euro. Det kommer også utgifter på rundt 30 prosent for blant annet drivstoff, mannskap og mat, sier Olsbø til Dagbladet.

TIL KAI: Yachten ligger på Vippetangen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TIL KAI: Yachten ligger på Vippetangen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- En av de større

Superyachten eies av den amerikanske milliardæren Larry Van Tuyl (72), som ifølge finanstidsskriftet Forbes er god for svimlende 3,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer i underkant av 34 milliarder i norsk valuta.

2015: Larry Van Tuyl (t.h) i samtale med Warren Buffett for syv år siden. Foto: Brendan McDermid / Reuters
2015: Larry Van Tuyl (t.h) i samtale med Warren Buffett for syv år siden. Foto: Brendan McDermid / Reuters Vis mer

Men om det er Tuyl som har tatt turen med yachten til Vippetangen er ikke offisielt bekreftet, men mye kan tyde på at bilkongen er på ferie i Norge. Nettstedet SuperYacht Fan skriver at yachten ikke er åpen for utleie, noe som tyder på at han bare bruker den selv.

Tidligere i juli snakket VG med deler av mannskapet da yachten nettopp hadde lagt til kai i Oslo, og da hevdet de at det var den amerikanske milliardæren som befant seg om bord.

VET IKKE: Kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland ved Oslo Havn er usikker på hvor lenge yachten vil bli værende i Oslo. Foto: Oslo Havn
VET IKKE: Kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland ved Oslo Havn er usikker på hvor lenge yachten vil bli værende i Oslo. Foto: Oslo Havn Vis mer

Oslo Havn opplyser til Dagbladet at det ikke er avklart hvor lenge yachten skal være i hovedstaden. Kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland beskriver samarbeidet med mannskapet og yachten som «meget godt».

- Er dette den største yachten som har ligget til kai i Oslo?

- Nei, men det er en av de større, svarer Omland.

Ifølge yachtmagasinet Boat International er «Vanish» blant de fem prosent lengste yachtene i hele verden.

Det er det norske firmaet Alex Birger Grieg som bistår yachten mens den er i Norge. Agent Arnfinn Seim senior sier til Dagbladet at reisefølget ikke ønsker oppmerksomhet, og at han ikke kan uttale seg på grunn av taushetsplikt.

NON STOP: Yachten får problemer når den skal legge til kai. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Blant USAs rikeste

Larry Van Tuyl og resten av familien har gjort stor suksess i bilindustrien, og var ifølge Forbes USAs 79. rikeste familie i 2015.

Det var faren Cecil Van Tuyl som grunnla familiebedriften i 1948. Den gang solgte han bruktbiler, men fire år seinere startet han opp som egen forhandler, skriver Forbes. Etter hvert begynte han å selge nye biler, samt forsikrings- og servicekontrakter.

I tiåra etter var selskapet i rivende utvikling, samtidig som sønnen Larry kom inn i familiebedriften. Det gryende imperiet fikk forhandlere under seg, og ble på midten av 1990-tallet USAs tredje største forhandlernettverk med 57.000 solgte biler hvert år.

Cycil Van Tuyl gikk bort i 2012, 85 år gammel.

YACHT: Landslagsspillerne koste seg i Oslofjorden på fridagen sin. Vis mer

I mars 2015 solgte Van Tuyl Group aksjemajoriteten i familiebedriften til selskapet Warren Buffetts Berkshire Hathaway for 4,1 milliarder dollar, rundt 40 milliarder norske kroner. Sønnen Larry fortsatte som styreleder i selskapet, som etter salget ble døpt om til Hathaway Automotive, fram til 2020.

Larry Van Tuyl er gift med Pat Van Tuyl, som han har tre barn sammen med. De bor til vanlig i Paradise Valley i Arizona, men har også en eiendom i Newport Beach i California.

Den styrtrike familien holder en lav profil i offentligheten, og har sjeldent stilt opp i intervjuer eller til fotografering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer