Motehuset Hermès:

Dette er Europas rikeste

Arvingene til motehuset Hermès kan le hele veien til banken. De har fått den gjeve statusen som Europas mest bemidlede familie.

VERDEN RUNDT: Hermès har over 300 butikker rundt i verden. Dette er fra Kina. Foto: Imagine China / REX
VERDEN RUNDT: Hermès har over 300 butikker rundt i verden. Dette er fra Kina. Foto: Imagine China / REX Vis mer
Publisert

I 2010 sjokkerte motemilliardær Bernard Arnault den franske forretningsverdenen da han kjøpte seg kraftig opp i Hermès.

Det var starten på en bitter strid med familien bak det populære motehuset, som fryktet å miste kontrollen over selskapet.

For Arnault endte feiden til slutt i nederlag. Drømmen om å tilføre Hermès til stallen av luksusmerker som Louis Vuitton og Dior, falt i ruiner.

13 år seinere kan arvingene til Hermès titulere seg som Europas rikeste familie, skriver Bloomberg.

TOPPSJEF: Axel Dumas (t.v.) er sjefen for motehuset Hermès - den sjette i rekka. Foto: Ludovic MARIN / AFP
TOPPSJEF: Axel Dumas (t.v.) er sjefen for motehuset Hermès - den sjette i rekka. Foto: Ludovic MARIN / AFP Vis mer

Solgte til Napoleon

De fleste forbinder kanskje Hermès med dyre vesker, intrikate silkeskjerf og den karakteristiske, oransje innpakningen de kommer i. Logoen peker derimot tilbake på tida da det var hester som skulle kles opp, og ikke rikfolket selv.

Historien om Hermès strekker seg helt tilbake til 1837, da Thierry Hermès åpner sitt første verksted i Paris. I sin spede begynnelse spesialiserer merket seg på spesialsydde seletøy og saler til de majestetiske dyrene som frakter rundt på Europas elite.

OPPRINNELSE: Motehuset ble grunnlagt i Paris i 1837. Foto: Philippe Wojazer / Reuters
OPPRINNELSE: Motehuset ble grunnlagt i Paris i 1837. Foto: Philippe Wojazer / Reuters Vis mer

I 1867 blir Hermès for alvor satt på verdenskartet da merket mottar sin første pris under verdensutstillingen.

Da grunnleggerens sønn Charles-Émile Hermès åpner en ny flaggskipbutikk i Paris i 1880, tar det derfor ikke lang tid før flere av Europas rikeste står på kundelista, ifølge Vanity Fair.

Ifølge magasinet skal til og med Napoleon den 3., Frankrikes første president, ha vært en lojal kunde.

Skjerf til 12 000 kroner

Mellomkrigstida er i Europa preget av økonomisk krise. En bølge av konkurser skyller over kontinentet, og i kjølvannet følger en økning i arbeidsledigheten.

Det går derimot ikke dårlig for Hermès av den grunn. Neste sønn i rekka, Émile Hermès, tar over driften i 1922. Kort tid seinere lanserer motehuset en golfjakke for menn. For å sette prikken over i-en på antrekket, introduserer Hermès også smykker, klokker og sandaler.

POPULÆRT: Det berømte silkeskjerfet har vært en kulfavoritt blant kjendisene i årevis. Foto: Danish Siddiqui / Reuters
POPULÆRT: Det berømte silkeskjerfet har vært en kulfavoritt blant kjendisene i årevis. Foto: Danish Siddiqui / Reuters Vis mer

I 1937 kommer det ikoniske silkeskjerfet, som har knytt seg om mang en kjendishals. I dag kan et slik skjerf fort koste over 12 000 kroner.

Fra kjendisskandale til salgssuksess

På midten av 1900-tallet er Hermès kjent for sine lange ventetider og høye priser, og i 1951 overlater Émile Hermès kontrollen over selskapet til svigersønn og silkeskjerf-designer Robert Dumas.

Det er Dumas som gjorde vesker og belter en del av merkets portefølje, og ikke lenge etter han overtar sjefsrollen, følger deres hittil største suksess.

TRENDSETTER: Skuespillerine Grace Kelly var stor fan av Hermès' designervesker. Foto: AP Photo / Bill Ingraham / File
TRENDSETTER: Skuespillerine Grace Kelly var stor fan av Hermès' designervesker. Foto: AP Photo / Bill Ingraham / File Vis mer

Skinnveska «Sac à dépêches» kommer ut på markedet i 1935. Det er riktignok ikke før i 1956 at den for alvor blir kjent, da prinsesse og moteikon Grace Kelly bruker veska for å skjule gravidmagen fra pågående paparazzier, skriver Telegraph. Den ikoniske veska blir i 1977 omdøpt til «Kelly» etter henne.

Robert Dumas dør i 1978, og sønnen Jean-Louis Dumas tar over spakene. I løpet av bare sju år femdobler han salget - mye takket være kjendisenes kraftfulle påvirkningskraft.

Grace Kelly er nemlig ikke det eneste stilikonet som får Hermès-ballen til å rulle. I 1984 lanserer motehuset sitt samarbeid med superstjerna Jane Birkin, ifølge New York Times.

Det viser seg å være en salgssuksess. I 2023 kan fortsatt ventelista til en «Birkin»-veske strekke seg flere år fram i tid, og en ny veske koster fort godt over 100 000 kroner.

LUKRATIVT: Flere eksperter hevder at luksusveskene fra Hermès har høyere avkastning enn aksjehandel. Foto: Tony Kyriacou / REX
LUKRATIVT: Flere eksperter hevder at luksusveskene fra Hermès har høyere avkastning enn aksjehandel. Foto: Tony Kyriacou / REX Vis mer

Også bruktmarkedet for Hermès-vesker opplever god fart. I 2021 blir en ekstremt sjelden Birkin-veske i mønsteret Himalaya Niloctius-krokodille solgt for rundt 295 000 dollar - i overkant av 3 millioner norske kroner etter dagens kurs. Dette er den dyreste veska som er solgt på auksjon noensinne, ifølge Bloomberg.

Ble Europas rikeste

Jean-Louis Dumas pensjonerte seg i 2005 etter å ha vært konsernsjef i nesten 30 år. Han dør bare fem år seinere. Det er nevøen Axel Dumas som seinere overtar stillingen som administrerende direktør, som den sjette i rekka.

Det som venter ham, er ikke bare gull og grønne skoger.

REKORDVEKST: Hermès har vokst med over 1000 prosent de siste 13 åra. Foto: AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
REKORDVEKST: Hermès har vokst med over 1000 prosent de siste 13 åra. Foto: AFP PHOTO / ERIC PIERMONT Vis mer

Tilbake i 1993 børsnoterte Jean-Louis Dumas motehuset på Paris-børsen - et valg som nesten tjue år seinere skal sette familien i en kinkig knipe, da mangemilliardær Bernard Arnault forsøker å lure til seg selskapet aksje for aksje.

Det kraftige oppkjøpet var starten på en offentlig krangel som skulle vare i fire år, men som til slutt endte med seier for Hermès-klanen.

13 år seinere har de ikke bare slått Arnault i retten, men også i vekst. Hermès-aksjen har nemlig økt med over 1000 prosent siden oktoberdagen i 2013. Til sammenlikning har Arnaults luksusimperium LMVH sett en vekst på 600 prosent.

Familien, som teller over 100 medlemmer, har nå blitt Europas rikeste. Ifølge Bloomberg har de nå en samlet formue på over 151 milliarder dollar, altså over 1586 milliarder norske kroner.

Nylig skapte arvingen Nicolas Puech (80) overskrifter etter at det ble kjent at han ønsker å gi bort halve rikdommen sin til sin tidligere gartner.

Puech eier rundt 5,7 prosent av aksjene i Hermès. Disse skal ha en verdi på rundt 12 milliarder euro, tilsvarende rundt 137 milliarder norske kroner.