Strømpriser:

- Dette er galskap

Slår alarm om uvanlig tomme vannmagasin for årstida.

- KATASTROFE: Dette synet ved Bonsvatn i Hjartdal kommune, får lokale innbyggere til å reagere. Her setter man vanligvis ut båter. Foto: Terje Aasen
- KATASTROFE: Dette synet ved Bonsvatn i Hjartdal kommune, får lokale innbyggere til å reagere. Her setter man vanligvis ut båter. Foto: Terje Aasen Vis mer
Publisert

Synet av Bonsvatn i Hjartdal kommune i Telemark har skapt kraftige reaksjoner og bekymring den siste tida. Lokale innbyggere mener at vannstanden er oppsiktsvekkende lav for årstida å være.

På samme tid ropes det varsko om uvanlig tørre vannmagasiner andre steder i landet. Ferske tall fra NVE viser at fyllingsgraden i flere norske magasiner er unormalt lav for øyeblikket, og faretruende nært å bikke under et historisk minimumsnivå.

- Strendene ser nå ut som riviera, og det dukker opp flere nye øyer ute i vannet. I forhold til fisk må dette være en katastrofe, og krepsen som gjør fisken fin og rød må jo dø ut, sier grunneier Hilde Reisjå til lokalavisa Telen - som først omtalte Bonsvatn-situasjonen.

LAV VANNSTAND: Lokale krefter frykter at en hel årsklasse med fiskebestand i Bonsvatn kan forsvinne. Foto: Terje Aasen
LAV VANNSTAND: Lokale krefter frykter at en hel årsklasse med fiskebestand i Bonsvatn kan forsvinne. Foto: Terje Aasen Vis mer

- Galskap

Strømprisene har skutt i været i løpet av høsten, noe som betyr god butikk for norske kraftprodusenter.

Reisjå understreker at vanntappingen ikke må gå på bekostning av andre faktorer. Hun er en av flere som nå frykter at en hel årsklasse med fisk kan forsvinne - og retter skyts mot kraftselskapet Skagerak Kraft.

- Jeg skjønner ikke at de som tapper ikke ser at dette er galskap. Fortsetter dette må jo de som pilker være glade om de finner en kulp til vinteren, fortsetter hun til lokalavisa.

Børsen har vært i kontakt med Hilde Reisjå, som viser til uttalelsene gitt til Telen. Hun har ingenting å tilføye utover dette.

- INNENFOR GRENSA: Skagerak Kraft avviser på det sterkeste at selskapet har tappet mer vann enn det som er lovlig. Foto: Terje Aasen
- INNENFOR GRENSA: Skagerak Kraft avviser på det sterkeste at selskapet har tappet mer vann enn det som er lovlig. Foto: Terje Aasen Vis mer

- Feilaktig

Enkelte har også spekulert på om kraftselskapet har tappet mer enn lovlig grense, noe kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Kraft avviser på det sterkeste.

Overfor Børsen sier han at selskapet forholder seg til gjeldende retningslinjer - i dette tilfellet en vannstand på minimum 740 meter over havet.

- Påstandene om ulovlig tapping er feilaktige. Vi er ekstremt opptatt av reguleringsbegrensningene, og holder oss langt innenfor satte rammer, sier Omnes.

Har forståelse

- Forstår du bekymringene knyttet til fiskebestanden i Bonsvatn?

- Ja, for all del. Jeg kan forstå at hytteeiere synes det er kjedelig når landskapet forandrer seg. Men på den andre siden har Bonsvatn vært regulert siden slutten av 50-tallet. Tappesituasjonen er lik over hele fjell-Norge akkurat nå, fordi det er behov for energi.

Han skyter inn:

- Så får vi bare håpe at regnet som kommer nå kan fylle magasinene litt opp igjen.

«Stram» kraftsituasjon

Situasjonen i Hjartdal kommune er ikke unik. Ifølge NRK er vannstanden usedvanlig lav ved blant annet gravatnmagasinet i Agder. Mandag varslet også Statnett om såkalt «stram» kraftsituasjon, der to soner på landskartet gikk over i gult nivå.

- Så langt i år har det kommet betydelig mindre tilsig til mange av vannkraftmagasinene i Sør-Norge, enn det som er normalt. Vestland og Rogaland er blant områdene som har hatt svikt i tilsiget, og fyllingsgraden til mange magasiner i disse området er nå på sitt laveste nivå på 20 år, heter det i markedsmeldingen.

GULT NIVÅ: Mandag kunngjorde Statnett om stram situasjon i NO2 og NO5, med gult nivå. Dette gjøres med bakgrunn i det lave tilsiget og den negative magasinutviklingen som har vært i disse elspotområdene. Skjermdump: Statnett
GULT NIVÅ: Mandag kunngjorde Statnett om stram situasjon i NO2 og NO5, med gult nivå. Dette gjøres med bakgrunn i det lave tilsiget og den negative magasinutviklingen som har vært i disse elspotområdene. Skjermdump: Statnett Vis mer

Statnett påpeker at eksporten så langt i år har vært normal, og at man ikke vurderer å innføre særskilte tiltak nå. Dersom situasjonen for vannmagasinene vedvarer, kan det imidlertid bli en dyr vinter for strømkundene.

- Hvis man snakker om en normal kald vinter, så kan man fort få 50 prosent høyere pris til, da nærmer man seg de prisene man ser i Europa nå på en 150-160 øre per kilowattime, sier kraftanalytiker Tor Reiner Lilleholt til NRK.

- Vurderer pris

Det er meldt kraftig nedbør over store deler av Østlandet denne uka. Overfor Børsen forklarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at nedbør i seg selv ikke gir noen garanti for at magasinene fylles opp.

- Det er helt avhengig av hvor nedbøren kommer og hvor tør bakken er. For er bakken tør, så trekker den til seg mye av nedbøren før det går til magasinene. Temperaturen har også mye å si. For nå begynner det snart å bli kaldt i fjellet, og hvis nedbøren faller som snø, så når det ikke magasinene før til våren igjen.

Det sier Ann Østenby, seksjonssjef i NVE, til Børsen. Hun peker på to faktorer som trekker prisen opp samtidig: Lite vann i magasinene, og «ekstremt høye priser» i landene rundt oss.

DÅRLIG RÅD: Sophie Elise Isachsen forteller om at de hadde dårlig råd i barndommen på «Kåss til kvelds». Video: NRK Vis mer

- Samtidig som alt dette avhenger det av hvor mye vannkraft som produseres, eller vann som tappes fra magasinene. Produsentene vurderer hvilken pris de er villige til å produsere for, om de har nok vann, hvilken pris de kan få fra vannet nå og hvilken pris de kan få for det seinere.

Historisk minimum

Akkurat nå er Norge på vei inn i en kaldere periode, hvor kraftbehovet øker. NVE slipper ikke ferske tall for uke 38 før onsdag, men i deres foreløpige anslag ligger det an til en ytterligere forverring av situasjonen.

- Det kan være at vi nå kommer til å krysse punktet for et historisk minimum for landet som helhet.

- Altså det laveste nivået som er registrert de siste 20 åra?

- Ja.

- Er dere bekymret for at situasjonen kan bli kritisk?

- Vi er ikke bekymret i dag, men det er viktig å følge med framover, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer