- Dette er helt forkastelig

Var gjeldsoffer i ti år. Nå frykter han at LO sender unge medlemmer rett i samme suppa.

DISSFAVØR: Dette tilbudet, spesielt rettet mot unge LO-medlemmer, får mange til å reagere. Foto: Skjermdump
DISSFAVØR: Dette tilbudet, spesielt rettet mot unge LO-medlemmer, får mange til å reagere. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kom fra trange kår og vokste opp med lite. Jeg var ung og naiv. Da jeg skaffet meg kredittkort i en alder av 18, ble det starten på en gjeldsspiral som det tok ti lange år å komme seg ut av, sier Richard Storevik til Børsen.

Han reagerer sterkt på at LO denne uka lanserte en kampanje for MasterCard i sosiale medier, spesielt rettet mot ungdom.

Kredittkortet er en del av en lang rekke tilbud som LO-medlemmer får gjennom fordelsprogrammet LO Favør. Effektiv rente er 19,92 prosent.

Elendig timing

- Det er helt forkastelig. Vi er midt i en krise der mange er permittert eller har blitt oppsagt. Så timingen for denne kampanjen stinker, sier Storevik.

OPPGJØR: LO-tillitsvalgt Richard Storevik varsler mobilisering mot en reklamekampanje for kredittkort for unge i regi av LOs fordelsprogram LO Favør. Foto: Privat
OPPGJØR: LO-tillitsvalgt Richard Storevik varsler mobilisering mot en reklamekampanje for kredittkort for unge i regi av LOs fordelsprogram LO Favør. Foto: Privat Vis mer

Han er den lengstsittende lederen i Fellesforbundet ungdom og jobber nå som organisasjonssekretær i Fellesforbundets avdeling 5 - Bergen og omegn.

Denne uka la Storevik ut et harmdirrende innlegg på Facebook der han tar et knallhardt oppgjør med sin egen organisasjon.

- Helt forferdelig

- Jeg kan ikke sitte stille og se på at LO, som skal kjempe for de svakeste i samfunnet, ruller ut en kampanje som tilbyr forbrukslån til 20 prosent rente, sier Storevik til Børsen.

«I den tiden vi er i, trengs det ikke å fristes med dårlige løsninger. Her skal det mobiliseres», skriver han blant annet i innlegget på Facebook.

- Noen må ha sovet i timen. LOs eget fordelsprogram skal ikke stå for dette her. Det hjelper ikke å si at det er frivillig å skaffe seg et kredittkort, for i ung alder er det mange som ikke tenker seg om. Det fikk jeg selv smertelig erfare. Og på toppen av det hele har du den elendige timingen, det er helt forferdelig, utdyper han.

Økonom: - Uklokt

Gjennom jobben som organisasjonssekretær for Fellesforbundet er Storevik jevnlig i kontakt med coronarammede medlemmer.

- Jeg får mange spørsmål om hva folk bør gjøre. Aldri i min villeste fantasi ville jeg tenkt på å anbefale et MasterCard, sier han.

Det ville heller ikke forbrukerøkonom og leder av Pengeverkstedet, Hallgeir Kvadsheim, funnet på å gjøre.

ADVARER: Hold deg langt borte dersom du er permittert, sliter økonomisk eller har lav impulskontroll, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ADVARER: Hold deg langt borte dersom du er permittert, sliter økonomisk eller har lav impulskontroll, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner godt Storevik og de andre tillitsvalgtes reaksjoner. Dette var dårlig timing av LO Favør. Dessuten mener jeg at det er taktisk uklokt å brande et kredittkort med LOs logo. Er man permittert, sliter økonomisk eller har lav impulskontroll, bør man holde seg langt borte fra slike tilbud. Det kan fort bli fryktelig dyrt, sier Kvadsheim til Børsen.

- Usmakelig

Ina Dorthea Olsen var den første som kommenterte Storeviks oppgjør med LOs ungdomskredittkort på Facebook.

- Jeg kom fra nattevakt, men jeg skal si jeg våknet da jeg så dette her. Jeg ble helt paff, sier hun til Børsen.

Olsen jobber i helsesektoren og har mange unge kolleger. Hun gikk nylig av som leder av ungdomsavdelingen til LOs største forbund, Fagforbundet, og er nå lokal tillitsvalgt.

- Jeg må si at denne kampanjen er usmakelig. Hårreisende. Det er greit nok at det finnes et slikt tilbud, men jeg er sterkt mot at det reklameres for det. Heldigvis er det kort vei til toppen i vår organisasjon, og jeg skal I hvert fall sørge for å gjøre min mening tydelig, sier Olsen.

Netthandel og forsikring

LO-sekretær og sjef for LO Favør, Terje O. Olsson, sier at LO-forbundene sa ja til å lansere et MasterCard for unge i oktober i fjor.

- Bakgrunnen var at hele 76 prosent av unge allerede har et kredittkort, og at disse trenger et trygt kort å bruke, spesielt på reise, til betaling for netthandel og med gode forsikringer inkludert i kortet, sier Olsson.

Han viser til at erfaringer fra Sparebank1 viser at det er mindre mislighold blant unge enn voksne ved bruk av kredittkort, og dessuten at ungdom i større grad enn øvrige brukere betaler ned gjelda før det påløper renter.

- Unge ser med andre ord ut til å være flinkere på smart bruk av kredittkort. Samtidig har vi utviklet den uavhengige tjenesten kortvett.no, der man kan få gode råd og informasjon om korrekt bruk av kredittkort, sier han.

- Mange av reaksjonene handler ikke om at tilbudet finnes, men at det kjøres i gang en reklamekampanje for det i ei tid da mange kanskje sliter?

- I forbindelse med studiestart var det viktig å kunne tilby et trygt kort. På grunn av corona handles det mer på nett. Netthandel er tryggere med dette kredittkortet. Det er også gode forsikringsordninger. Kjøper man for eksempel en konsertbillett, er man forsikret dersom man blir forhindret fra å dra eller konserten blir avlyst. Det er også rabatt på strømmetjenester i kortet, noe som kan komme godt med i ei tid da man må holde seg mer hjemme, sier Olsson.

Frykter LO-gjeldsslaver

Ida Dorthea Olsen er ikke overbevist.

- Det er mange unge som står i en vanskelig situasjon med å være permittert og kanskje har mistet jobben sin nå. Så skal de bli lokket inn til et MasterCard. Kanskje tenker du at det er en lettvint løsning for betale husleia du nå sliter med. Men det baller fort på seg, og plutselig en dag skal regningene betales, sier hun.

- Hva tenker du om at LO står bak dette?

- Vi vet at kredittkortgjelden i Norge er skyhøy. Fagforbundet vil ikke være med på å øke den. Jeg ønsker heller ikke at LO skal være med på å gjøre unge mennesker til gjeldsslaver. Jeg forstår rett og slett ikke hva de har tenkt på, sier Olsen.

- Bruk huet

Hallgeir Kvadsheim, som for mange er kjent fra TV-programmet Luksusfellen, understreker at ved fornuftig bruk, kan det være mange fordeler som det kan være verdt å ta med seg.

- Man får gratis reiseforsikring, gebyrfrie uttak i utlandet og så videre. Derfor mener jeg at det er en naturlig del av banksamarbeidet med LO, i likhet med sparekonti, BSU og et særdeles gunstig boliglån. Man må bare bruke huet når man bruker det - og bruke huet når man markedsfører det, understreker Kvadsheim overfor Børsen.

Han har følgende råd til alle som sliter økonomisk.

- Et kredittkort er det siste du skal ty til hvis du er i pengeskvis. Snakk med banken din, få avdragsfrihet, spør om betalingsutsettelser. Snakk med kreditorene dine, del opp regningene over flere måneder, det går de aller fleste med på, sier han.

Kvadsheim minner også om at du kan få gratis økonomisk rådgivning hos NAV ved å ringe ring gjeldstelefonen på 55 55 33 39.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer