Lønnsoppgjøret

- Dette er ikke en trussel

- Sykepleiere, lærere og andre offentlig ansatte har tapt opp mot fire milliarder kroner i lønnsvekst under pandemien.

EKSTRA LØFT: Klemet Rønning-Aaby er Unios forhandlingsleder. Han skal tette et lønnsgap på fire milliarder kroner. Foto: Aleksander Andersen / NTB
EKSTRA LØFT: Klemet Rønning-Aaby er Unios forhandlingsleder. Han skal tette et lønnsgap på fire milliarder kroner. Foto: Aleksander Andersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en enorm frustrasjon og forbannelse. Det går ikke an å holde folk nede på denne måten, sier Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby til Børsen.

Han slår fast at rammen for lønnsoppgjøret som LO-tungvekteren Fellesforbundet og NHO-giganten Norsk Industri forhandler seg fram til, ikke vil bli ansett som noe tak når forhandlingene starter i offentlig sektor.

- Noen babler om at rammen fra frontfaget er et tak for resten av lønnsoppgjøret. Da må de sette seg bedre inn i sakene, sier Rønning-Aaby.

- Urimelig og urettferdig

Unio vil kort og godt kreve et lønnsløft for sine 380 000 medlemmer som solid overstiger det industrien forhandler seg fram til, og som ifølge frontfagsmodellen er ment å legge en norm for resten av lønnsoppgjøret.

- Dere rokker ved selve grunnsteinen for lønnsoppgjørene her i landet?

- Vel, det er den historien LO og Fellesforbundet ønsker å fortelle. Men faktum er at vi forholder oss til frontfagsmodellen. Problemet er at lokale lønnsforhandlinger i privat sektor har sprengt ramma fra frontfaget, samtidig som ramma har vært et rigid tak for forhandlingene i offentlig sektor. Dette har skjedd i begge pandemiårene 2020 og 2021, sier Rønning-Aaby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer