- Dette er nådestøtet

Investor Jan Petter Sissener tror det blir vanskelig for Norwegian å overleve.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sliter med å se hvordan de kan overleve, og hvordan de skal klare å få inn nok investorer til å få inn nok kroner til å redde selskapet.

Det sier investor og forvalter Jan Petter Sissener til Børsen. Overfor Nettavisen sa han mandag morgen at han er redd dette er «dødsstøtet for Norwegian».

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

Nektes støtte

Dommen til Sissener kommer i kjølvannet av mandag morgens nyhet om at Norwegian har fått nei fra staten til støtte utover støtteordningene til bransjen.

- Norwegian har bedt om økonomisk støtte i milliardklassen, og regjeringen har vurdert at det i denne situasjonen ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler, sier Nybø.

Norwegian sier de når går en svært usikker framtid i møte.

- At regjeringen nå har besluttet å ikke gi Norwegian ytterligere likviditetsstøtte, er svært skuffende og oppleves som en skikkelig knyttneve i magen for alle i hele Norwegian som har kjempet for selskapet og i ei tid da våre konkurrenter mottar tosifrede milliardbeløp fra sine lands myndigheter, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

Det er altså Sissener enig i.

- Det er ikke lett å forutse at verden skulle gå i lockdown en gang til, men at det var en viss mulighet måtte man jo kunne se når man ser tilbake til mars og april, sier Sissener og fortsetter:

- Man må stille spørsmål om managementet har gjort jobben sin godt nok. Det er ikke noe entydig svar, og dette er ikke lett. Så kan man heller ikke legge en sånn pandemi inn i en sannsynlighetsberegning.

Må redde den norske delen

Sissener er enig med næringsministeren i at det å bruke mer penger på Norwegian akkurat nå ikke er den klokeste bruken av skattepenger.

- Nå bruker jo myndighetene penger «left, right and center», men vi må bruke pengene på det som er viktig for AS Norge å holde i gang. Da bør de heller hjelpe til når noen opportunister går inn for å kjøpe den norske delen av et eventuelt konkursbo. Det er den norske virksomheten til Norwegian som er viktig for Norge, sier Sissener.

- Men nå er det over for Norwegian?

- Dette tror jeg er nådestøtet. Jeg håper noen tar initiativet til å redde norske restene.

Investoren tror uansett at det kan være liv laga for få finansiert et Norwegian tuftet på den norske virksomheten til selskapet, noe som staten burde ha interesse av å bruke penger på.

- Alle i Norge burde ha interesse av at vi har konkurranse, sier Sissener.

GRÜNDER: Erik G. Braathen (64) annonserte at han sammen med et team med bakgrunn fra norsk luftfart starter et nytt, norsk flyselskap. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Aksjekursstup

Støttenekten har ført til at aksjekursen stuper, og har gått ned 22,66 prosent i skrivende stund. Aksjen omsettes for rundt 50 øre.

Aksjen til flyselskapet ble mandag morgen satt under særlig observasjon på Oslo Børs etter regjeringens nei til ekstrastøtte til selskapet.

Særlig observasjon innebærer at det foreligger forhold som kan gjøre at verdsettelsen av et selskap er spesielt usikker.

Heller ikke selskapet Erik G. Braathen, som Braathen-arvingen lanserte med brask og bram tidligere i høst, får mer støtte fra staten.

Braathen har bedt om statlig støtte som del av finansieringen av et nytt norsk flyselskap som han og et miljø rundt han arbeider med å bygge opp.

De har så langt ikke kommentert saken, men i en epost til Børsen skriver Braathen at de jobber med sine kommentarer i skrivende stund.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer