Fem siktet for storstilt bedrageri:

Dette er nettverket politiet etterforsker

Myndighetene har jaktet dem lenge, men aldri kommet til bunns. Nå er fem personer i det politiet mener er et kriminelt nettverk siktet for omfattende skattesvik, i forbindelse med utleie av arbeidskraft til norske fiskebruk.

VILNIUS: En koordinert politiaksjon fant sted i den litauiske hovedstaden og i Alta 13. desember, da fem personer ble pågrepet. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
VILNIUS: En koordinert politiaksjon fant sted i den litauiske hovedstaden og i Alta 13. desember, da fem personer ble pågrepet. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

13. desember gikk Nordland politidistrikt, i samarbeid med Økokrim, Finnmark politidistrikt og litauiske Financial Crime Investigation Service, til storaksjon mot et bemanningsnettverk.

Nettverket mistenkes for å ha drevet omfattende skattesvik i forbindelse med utleie av arbeidskraft til fiskebruk i Nord-Norge.

Totalt fem personer, fire menn og en kvinne, ble pågrepet under den koordinerte aksjonen, som fant sted i Alta og Vilnius.

De fem er siktet for medvirkning til merverdiavgiftsbedrageri på inntil åtte millioner kroner fra litauiske selskaper i perioden 2017 til 2019. Det bekreftet politiadvokat Cecilie Øiesvold overfor Børsen.

Etterforsket flere ganger

Børsen er kjent med nettverket, som siden tidlig på 2000-tallet har skaffet billig litauisk arbeidskraft til den norske fiskerinæringen.

Politiet har etterforsket det i flere år og i flere omganger.

Litauere i ulike selskap har angivelig tatt over hele produksjonslinjer. Blant disse arbeiderne har Arbeidstilsynet påvist omfattende sosial dumping, og ment at hele underleverandør-konstruksjonen var fiktiv. De norske fiskebrukene som benyttet deres tjenester ble bøtelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.