13. desember gikk Nordland politidistrikt, i samarbeid med Økokrim, Finnmark politidistrikt og litauiske Financial Crime Investigation Service, til storaksjon mot et bemanningsnettverk.
Nettverket mistenkes for å ha drevet omfattende skattesvik i forbindelse med utleie av arbeidskraft til fiskebruk i Nord-Norge.
Totalt fem personer, fire menn og en kvinne, ble pågrepet under den koordinerte aksjonen, som fant sted i Alta og Vilnius.
De fem er siktet for medvirkning til merverdiavgiftsbedrageri på inntil åtte millioner kroner fra litauiske selskaper i perioden 2017 til 2019. Det bekreftet politiadvokat Cecilie Øiesvold overfor Børsen.
Etterforsket flere ganger
Børsen er kjent med nettverket, som siden tidlig på 2000-tallet har skaffet billig litauisk arbeidskraft til den norske fiskerinæringen.
Politiet har etterforsket det i flere år og i flere omganger.
Litauere i ulike selskap har angivelig tatt over hele produksjonslinjer. Blant disse arbeiderne har Arbeidstilsynet påvist omfattende sosial dumping, og ment at hele underleverandør-konstruksjonen var fiktiv. De norske fiskebrukene som benyttet deres tjenester ble bøtelagt.
De to tidligere etterforskningene pågikk fra 2008 til 2010 og fra 2016 til 2018.
Den første endte med en bot til en av bakmennene for brudd på regnskapsloven. Han ble seinere tiltalt for trygdesvindel, men forlot landet og har aldri møtt i retten.
Den siste ble henlagt på bevisets stilling. Den bøtelagte bakmannen var aldri siktet i denne etterforskningen.

Starten på noe vondt
Etterforskningsleder Rune Nordbak i Finnmark politidistrikt, som deltok i de to tidligere etterforskningene, har tidligere medgitt å ikke ha kommet til bunns i saken.
- De norske selskapene gikk konkurs eller ble oppløst, og fantes ikke mer. Vi avsluttet da etterforskningen. Underveis avhørte vi masse folk. De turte ikke stå frem med sin sak. Mange av arbeiderne var fornøyd med at de hadde jobb. Det ble gjort beslag og vi tok heftelser. Skatt fikk dekket deler av skattekravene gjennom konkursene. Da anså vi oss ferdig med saken, sa Nordbakk til Dagbladet.
Etterforskningen som nå pågår har sitt utspring i tverretatlige kontroller av fiskerinæringen, utført av A-krimsenteret i Nordland i 2019.
De har resultert i 13 straffesaker under etterforskning, knyttet til ti litauiske og ett norsk selskap, som inngår i det politiet mener er et kriminelt nettverk.
- Tror du at dere vil komme til bunns i saken denne gang?
- Vi er nå i en krevende fase, der vi har innhentet en del dokumentasjon og foretatt mange avhør, men har noen utfordringer hva gjelder praktisk gjennomgang, på grunn av språket. Framover vil vi jobbe med å få oversikt over bevismaterialet, se om noen kan holdes ansvarlige for forholdene, og eventuelt hvem, svarer politiadvokat Øiesvold.
To nordmenn siktet
Blant de fem som nå er siktet i politiets nye etterforskning er to nordmenn.
Mannen som tidligere er bøtelagt for brudd på regnskapsloven og tiltalt for trygdesvindel, er en av dem. Han har sittet i varetekt i Litauen siden aksjonen, og er begjært utlevert til Norge, siktet for medvirkning til grovt skattesvik.
Han er også siktet for å ha gitt uriktige opplysninger til myndighetene om ansattes arbeidstid som reell daglig leder i et litauisk bemanningsselskap. Selskapet er tatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven i Norge.
Børsen har kontaktet personen som tidligere opptrådte som direktør for selskapet. Hen har ikke besvart henvendelsen.
- Han avviser siktelsen, og har gjennom en uke forklart seg fullt ut for Økokrim i Litauen som har stilt spørsmål på vegne av både seg selv og norsk politi, sa den siktede mannens forsvarer, John Christian Elden, til Børsen forrige uke.
Han bemerket at han og klienten mener det ikke foreligger noe grunnlag for mistanken. De anket derfor beslutningen fra Salten tingrett om å pågripe han og begjære ham utlevert. Anken ble onsdag forkastet av Hålogaland lagmannsrett.

«Ulven i kasjmir»: - Enormt
Elden understreker fredag ettermiddag at han ikke har mottatt lagmannsrettens avgjørelse.
- Om de har avslått anken, vil vi vurdere om saken skal sendes Høyesterett, skriver han i en e-post.
Forsvareren legger til at hans klient ikke vil motsette seg utlevering, dersom domstolene opprettholder avgjørelsen. Han er ikke kjent med det tidligere forelegget eller tiltalen mot sin klient.
Den andre nordmannen ble pågrepet i Alta 13. desember, men løslatt neste dag. Han har fortsatt status som siktet i saken.
Advokat Benny Solheim var oppnevnt som hans forsvarer i forbindelse med pågripelsen. Han er nå koblet ut av saken, og ønsker ikke å kommentere hvordan hans tidligere klient stiller seg til siktelsen.
Politiadvokat Øiesvold opplyser at det foreløpig ikke er oppnevnt noen ny forsvarer for mannen.
- Han har hittil ikke ønsket å forklare seg. Vi vet derfor heller ikke hvordan han stiller seg til siktelsen, sier hun.