Statsbudsjettet 2024:

Dette er nøkkel­tallene: - Stor usikkerhet

Regjeringen har varslet et «trygt og ansvarlig» statsbudsjett for 2024. Nå kommer fasiten.

I dag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram statsbudsjettet for 2024. Få alt om nes... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag presenterer regjeringen sine forslag til statsbudsjettet for 2024. Stikkordene er «trygt og ansvarlig», men i forkant ble det også understreket at de har gjort harde prioriteringer.

Hovedbrikkene for neste års budsjett skal være pensjon, forsvar og kutt i barnehagepriser.

- Det kommer til å være trygt og ansvarlig. Så sånne ord som å «gønne på» blir veldig feil, uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Ap) til NTB torsdag.

Budsjettdokumentene blir først tilgjengelig klokka 09.00.

Øker oljepengebruken

Utvalgte nøkkeltall ble presentert klokka 08.00:

Oljepengebruken økes til 409,8 milliarder kroner, en vekst på 37,5 milliarder kroner, og tilsvarer 2,7 prosent av oljefondet.

- Det er egentlig ganske bra økning i oljepengebruken her. Det går mye til forsvar og Ukraina, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

Regjeringen anslår en BNP-vekst på 0,8 prosent neste år. SSBs anslag fra september var til sammenlikning på 2,0 prosent.

- Jøss, det var veldig svak vekst for inneværende år, og svak økonomisk vekst for neste år, sier Andreassen.

- En økning i oljepengebruken på nesten et 1 prosentpoeng av BNP. Men siden oljefondet har est ut, ser det ansvarlig ut med 2,7 istedenfor 3 blank, sier Andreassen om oljepengebruken.

Prisvekst: - Usikkerheten er stor

Regjeringen anslår en prisvekst på 3,8 prosent i 2024. Det er kraftig ned fra 6,0 i år - men fortsatt langt over Norges Banks mål på 2 prosent.

De anslår at den vil videre ned til 2,5 prosent i 2025.

- Det er interessant at de ser for seg 3,8 prosent inflasjon neste år og 2,5 prosent i 2025. Det betyr at vi i løpet av to år er nærmest tilbake til normalen. Det er gledelig. Utfordringen er selvfølgelig at de har tatt feil før og usikkerheten er svært stor, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener det er verdt å merke seg at regjeringen ser for seg at prisveksten skal kraftig ned.

- I fjor var det mye snakk om inflasjonsanslaget i statsbudsjettet, som var altfor lavt. Det virker lavt for neste år også. Regjeringen anslår en prisvekst på 3,8 prosent til neste år, det er ett prosentpoeng under anslaget til Norges Bank.

- Burde regjeringen lagt opp til mindre oljepengebruk?

- Gitt faren for at inflasjonsestimatet er for lavt, så kan det hende at de skulle lagt inn flere innstrammende elementer. Men her foreligger det ingen fasit på hvor vi ender. Det kan godt hende at regjeringen treffer.

STATSBUDSJETT: Finansminister Vedum på vei inn til Stortinget før framleggelsen av statsbudsjettet for 2024. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSBUDSJETT: Finansminister Vedum på vei inn til Stortinget før framleggelsen av statsbudsjettet for 2024. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Regjeringen anslår en arbeidsledighet på 2 prosent neste år.

Dagbladet erfarer: CO₂-avgift opp

Regjeringen øker CO₂-avgiften av 19 prosent, får Dagbladet opplyst fra kilder tett på prosessen.

Avgift på utslipp av klimagasser, herunder CO₂-avgiften, er sammen med utslippskvoter myndighetens viktigste virkemidler for å sikre lavere utslipp av klimagasser.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger fram budsjettet for Stortinget klokka 09 i dag. Nøkkeltallene, som sier mye om regjeringens forventninger til norsk økonomi i 2024, ble sluppet klokka 08.

Det er allerede klart at regjeringen øker oljepengebruken til 409,8 milliarder kroner.

Formuesskatten

Regjeringen foreslår at satsen på formuesskatt på 0,25 pst. for formue inntil 20 millioner kroner, og 0,4 pst. for den delen av formuen som overstiger 20 millioner kroner, videreføres i 2024.

Den eneste justeringen regjeringen gjør er en minimal justering tilknyttet næringseiendom som gir staten rundt 250 millioner kroner i økt inntekt, ifølge Dagbladets opplysninger.

Regjeringspartiene Ap og Sp skal finne en enighet med SV om budsjettet, hvilket betyr at SV får store muligheter til å svinge pengebruken i ønsket retning.

Skal kutte trygdeavgiften

I sitt forslag til statsbudsjett som presenteres klokka 09, kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å kutte trygdeavgiften med 1,7 milliarder, ifølge Dagbladets opplysninger.

Samtidig øker regjeringen trinnskatten med 1,2 milliarder.

I sum betyr dette et noe utjevnende grep som kommer de med lavest inntekt til gode.

Børsen kommer tilbake med mer.

- Lysere skyer

På denne tida i fjor gjentok regjeringen igjen og igjen at de la fram et stramt budsjett for å hindre ytterligere prisvekst og renteøkninger. 2023 har riktignok vært preget av skyhøy inflasjon og et rentenivå nordmenn ikke har sett maken til på mange år.

Vedum selv peker på at både SSB, Norges Bank og Finansdepartementet tror prisveksten er på vei ned.

- Skyene er lysere enn de var i fjor, det er mer håp, framholdt han til NTB torsdag.

Han varslet også spesifikke grep for å hjelpe dem som sliter mest gjennom dyrtida, uten å gå i detalj.

Som Dagbladet har omtalt, har det kommet en rekke lekkasjer fra det kommende budsjettet. Les mer om hva statsbudsjettet betyr for deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer