Eksplosjoner på gassrørledning

Dette er Nord Stream-spekulasjonene

De fleste spekulasjonene på hvem som står bak den angivelige sabotasjene på gassrørledningene i Østersjøen peker på Russland. Kreml peker fingeren tilbake.

PEKER PÅ RUSSLAND: Flere spekulerer på at det er russiske myndigheter som står bak den angivelige sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen utenfor Bornholm. Russland peker på sin side fingeren mot Vesten. Foto: Det danske forsvaret, via Reuters
PEKER PÅ RUSSLAND: Flere spekulerer på at det er russiske myndigheter som står bak den angivelige sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen utenfor Bornholm. Russland peker på sin side fingeren mot Vesten. Foto: Det danske forsvaret, via Reuters Vis mer
Publisert

Fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen skaper frykt for gass- og energiinfrastrukturen i hele Europa.

Gassledningene fraktet gass mellom Russland og Tyskland, og lekkasjene har funnet sted i internasjonalt farvann utenfor den danske øya Bornholm.

Både statsledere i Norden og Nato-leder Jens Stoltenberg har omtalt lekkasjene som en sabotasjeaksjon, men svært få har hittil pekt finger på hvem som har stått bak.

Peker på Russland

Like fullt spekuleres det fra flere hold, og nesten samtlige peker på Russland.

Britiske Times siterer en britisk etterretningskilde på at det kan skyldes overlagt sabotasje ved hjelp av undervannsdroner fra russisk hold.

Teorien får støtte fra flere hold.

Militærforsker ved det danske Forsvarsakademiet, Kenneth Øhlenschlæger Buhl, mener hullene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes bomber.

- Redskapene finnes, og er utviklet på forhånd. For å kunne sabotere denne typen rør er det mest opplagte valget å sprenge det i luften, sier han til danske BT.

Russland svarer

En rekke andre eksperter har de siste dagene uttalt samme teori. Til tyske Tagesschau antyder militærkommandør Michael Giss at Kreml står bak sabotasjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.