Eksplosjoner på gassrørledning

Dette er Nord Stream-spekulasjonene

De fleste spekulasjonene på hvem som står bak den angivelige sabotasjene på gassrørledningene i Østersjøen peker på Russland. Kreml peker fingeren tilbake.

PEKER PÅ RUSSLAND: Flere spekulerer på at det er russiske myndigheter som står bak den angivelige sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen utenfor Bornholm. Russland peker på sin side fingeren mot Vesten. Foto: Det danske forsvaret, via Reuters
PEKER PÅ RUSSLAND: Flere spekulerer på at det er russiske myndigheter som står bak den angivelige sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen utenfor Bornholm. Russland peker på sin side fingeren mot Vesten. Foto: Det danske forsvaret, via Reuters Vis mer
Publisert

Fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen skaper frykt for gass- og energiinfrastrukturen i hele Europa.

Gassledningene fraktet gass mellom Russland og Tyskland, og lekkasjene har funnet sted i internasjonalt farvann utenfor den danske øya Bornholm.

Både statsledere i Norden og Nato-leder Jens Stoltenberg har omtalt lekkasjene som en sabotasjeaksjon, men svært få har hittil pekt finger på hvem som har stått bak.

Peker på Russland

Like fullt spekuleres det fra flere hold, og nesten samtlige peker på Russland.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Britiske Times siterer en britisk etterretningskilde på at det kan skyldes overlagt sabotasje ved hjelp av undervannsdroner fra russisk hold.

Teorien får støtte fra flere hold.

Militærforsker ved det danske Forsvarsakademiet, Kenneth Øhlenschlæger Buhl, mener hullene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes bomber.

- Redskapene finnes, og er utviklet på forhånd. For å kunne sabotere denne typen rør er det mest opplagte valget å sprenge det i luften, sier han til danske BT.

Russland svarer

En rekke andre eksperter har de siste dagene uttalt samme teori. Til tyske Tagesschau antyder militærkommandør Michael Giss at Kreml står bak sabotasjen.

Russland og Kreml har kategorisk fornektet dette. Det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA formidler i stedet anklager om at Nato og Vesten kan stå bak.

Byrået peker på militærøvelser i april 2021, og anklager polske krigsskip for å ha stått bak sabotasjen.

En Twitter-melding fra den tidligere polske utenriksministeren Radek Sikorski har også vakt oppsikt. Sammen med et bilde av lekkasjen i Østersjøen skrev Sikorski «Takk, USA».

Anklager Vesten

Sikorski delte også en seanse med president Joe Biden fra februar, hvor han forsikret om at Nord Stream 2 ikke ville bli operativ dersom Russland invaderte Ukraina.

Putin-talsperson Maria Zakharova har overfor statskontrollerte russiske medier gitt uttrykk for at hun setter pris på meldingen.

Også Fox News-anker Tucker Carlson har anklaget USA og Biden for å stå bak det påståtte angrepet.

- Sprenge Nord Stream-rørledningene? OK. Vi har gått inn i en ny fase, der USA direkte kriger mot verdens største atommakt, sier Carlson til egen kanal ifølge The Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer