Dette er «nye» McDonald's

En ny kjede tar over etter at McDonald's stengte dørene i Russland. Uncle Vanya's bærer imidlertid en bemerkelsesverdig likhet til sin forgjenger.

90 GRADER: Hvis Russlands nye fastfood-planer går gjennom er det ikke så voldsomme forandringer som må gjøres på fasaden til McDonald's-restaurantene. Foto: REX/NTB
90 GRADER: Hvis Russlands nye fastfood-planer går gjennom er det ikke så voldsomme forandringer som må gjøres på fasaden til McDonald's-restaurantene. Foto: REX/NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke meldte fastfood-kjeden McDonald's at de stenger sine 850 restauranter i Russland etter invasjonen av Ukraina. Beskjeden kom etter massivt press på kjeden om å låse dørene som straff for angrepet.

McDonald's er blant en rekke selskaper som har låst dørene midlertidig i Russland den siste tida.

Hele 250 av restaurantene befinner seg i hovedstaden Moskva. Ordfører Sergej Sobjanin har tidligere uttalt at russiske kjeder kan erstatte McDonalds-restaurantene i løpet av et år.

- Vi har snakket med et stort antall kjeder som jobber i sektoren, og vi ser at hele kjeden kan bli erstattet av lokale bedrifter i løpet av et halvt til ett år, toppen. I tillegg er 99 prosent av matvarene levert av russiske leverandører, sier han, og legger til:

- Vi vil også be kjedene som åpner å ansette personalet som jobber på samme McDonald's så fort som mulig, sa han i en pressemelding forrige uke.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

Det ser nå ut som om de allerede er godt i gang.

Formann i den russiske nasjonalforsamlingen, Vyacheslav Volodin, sa forrige uke at den russiske fastfood-kjeden Uncle Vanya's burde erstatte McDonald's. Nå har også kjedens nye logo blitt sendt til godkjenning hos Russlands patentkontor.

Og noe ser kjent ut. Legger man hodet på skakke er det nemlig rent lite som skiller onkelen og McDonald's' logo.

NOE KJENT: Det er ett eller annet gjenkjennbart her, men det er vanskelig å sette fingeren på. Foto: Russian Intellectual Property Office
NOE KJENT: Det er ett eller annet gjenkjennbart her, men det er vanskelig å sette fingeren på. Foto: Russian Intellectual Property Office Vis mer

De to må for all del ikke forveksles, i stedet for M står det nå B, som er det kyrilliske symbolet for V. V for Vanya's.

The Independent har forsøkt å få en kommentar fra McDonald's, foreløpig uten svar.

Myndighetene i Moskva har også vedtatt å bevilge 500 millioner rubler i lån for å opprette flere fastfood-kjeder. I dagens valuta, som er krisedårlig for rubelen, tilsvarer det 42 millioner norske kroner.

- Selvfølgelig er det ubehagelig - mange har blitt vant med å gå til McDonald's, sier ordføreren videre.

Til tross for at det ikke lenger er mulig å tygge en BigMac i Russland lenger, får fortsatt de 62 000 ansatte betalt av kjeden.

Direktør Chris Kempczinski uttalte i et åpen brev til de ansatte at «våre verdier betyr at vi ikke kan ignorere den unødvendige menneskelige lidelsen som utspiller seg i Ukraina».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer