Dette er oligarkenes trygge havner

Yacht-trafikken til russiske oligarker har plutselig tatt seg opp. Hit drar de.

TRYGG HAVN? Flere rike russere har funnet veien til Montenegro og Tivat havn. Skjermdump: Google Maps
TRYGG HAVN? Flere rike russere har funnet veien til Montenegro og Tivat havn. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Publisert

I forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina har en rekke styrtrike oligarker blitt sanksjonert av Vesten.

Blant tiltakene er å beslaglegge luksusyachtene til oligarkene. I helga ble det kjent at italienske myndigheter har konfiskert yachtene «Lady M» og «Lena», som tilhører henholdsvis stålselskap-eier Aleksej Mordasjov og forretningsmann Gennadij Timtsjenko.

Førstnevnte yacht skal ha en verdi til 70 millioner dollar, tilsvarende 635 millioner norske kroner.

Det er imidlertid ikke helt krise for Mordasjov, som har den dobbelt så store «Nord» trygt plassert på Seychellene, som ikke er underlagt sanksjoner fra USA og EU. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Hit tar de veien

Franske myndigheter har også fått kloa i oligarken Igor Setsjins hundremillionersyatch. Russiske rikinger eier mellom 7 og 10 prosent av verdens superyachtflåte, ifølge SuperYachtNews.

Andre oligarker ser imidlertid ut til å komme EU i forkjøpet. Den siste uka har man sett at de flytende millionene har fått fart på seg.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Flere gigayachter har nemlig satt Maldivene og Montenegro som destinasjon. AP skriver at tre yachter er tatt av radaren, mens tre ligger til havn i Dubai.

- Det finnes en rekke av disse yachtene i Maldivene, så med mindre disse landene ilegger sanksjoner, er det sannsynligvis tryggere der. Men du kan bare være så så lenge på et sted som Maldivene med en yacht på den størrelsen uten å trenge forsyninger, og å fylle tanken, så jeg vet ikke hvor bra det vil gå for en lengre periode. Jeg tror ikke de kan gjøre det lenge, sier maritim regnskapsfører Alasdair Milroy til CBS.

Størst og best

Oligarkene kan se ut til å ha en intern konkurranse om å ha den største og beste yachten. I 2010 sto Bermuda-flaggede «Eclipse» klart, og var med sine 533 fot verdens lengste superyatch. Petroluimsmagnaten Roman Abramovitsj er eieren, og kunne blant annet skryte på seg et svømmebasseng som kunne omgjøres til dansegulv.

- Ingen russisk oligark med selvrespekt ville vært foruten en superyacht. Det er en del av overgangsritualet til å bli en oligark. Det er bare en forutsetning, sier den London-baserte finansmannen William Browder, til AP.

Han ble kastet ut av Russland etter å ha avslørt korrupsjon, og har siden jobbet for menneskerettigheter i landet.

Seks år etter «Eclipse»s fødsel ville imidlertid «Putins favoritt-oligark», Alisjer Usmanov, tilsynelatende skilte med det største utstyret. Yachten «Dilbar» er verdens største - på lengde med halvannen fotballbane.

«Dilbar» lå inntil nylig fortøyd ved havna Port Vauban på den franske riviera, men var innom Hamburg for vedlikehold. Det ble først meldt at tyske myndigheter hadde beslaglagt udyret, men dette avviste de seinere. Yachten er regisrert på Cayman Islands og eid gjennom et holdingsselskap i Malta, noe som gjør det vanskelig å verifisere eieren, skrives Forbes.

Hvem som besitter båten nå er uvisst.

GODT SKJULT: Gigayachten «Dilbar» er foreløpig fast i Hamburg. Foto: Fabian Bimmer/Reuters/NTB
GODT SKJULT: Gigayachten «Dilbar» er foreløpig fast i Hamburg. Foto: Fabian Bimmer/Reuters/NTB Vis mer

- Det handler om ego. De vil alle ha den beste, den lengste, den mest verdifulle, den nyeste, den mest luksuriøse, sier superyacht-analytiker i VesselFinder, Dennis Cauiser, til AP.

«Verdige Bond-skurker»

Han forteller også at oligark-båtene ofte har sikkerhetssystemer «verdige Bond-skurker», som rømningsluker under vann, skuddsikre vinduer og pansrede panikkrom.

- «Eclipse» er utstyrt med alle mulige spesialeffekter, inkludert rakettutskytere og selvforsvarssystemer om bord. Den har et hemmelig ubåtevakueringsområde og slike ting, sier han.

FLYPLASS: Ukrainske spesialstyrker angriper russisk panservogn fra flyplassen. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Det er med andre ord flere grunner til at oligarkene ikke vil at båtene skal havne i favnen på myndighetene.

Abramovitsj likte neppe å bli overgått av Usmanov, og svarte i fjor med yachten «Solaris». Den kunne kanskje ikke hamle opp med størrelsen på «Dilbar», men luksusen på 12,4 milliarderbåten er det lite å si på.

I SPANIA: Roman Abramivitsj er foreløpig ikke sanksjonert. Superyachten «Solaris» står enn så lenge trygg i Barcelona. Foto: Albert Gea/Reuters/NTB
I SPANIA: Roman Abramivitsj er foreløpig ikke sanksjonert. Superyachten «Solaris» står enn så lenge trygg i Barcelona. Foto: Albert Gea/Reuters/NTB Vis mer

Den er for tida fortøyd i Barcelona i Spania. Oljemilliardæren, som nylig meldte at han ville selge fotballaget Chelsea, har foreløpig holdt seg unna sanksjonslistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer