- Dette er Putins akilleshæl

Den russiske økonomien har inntil videre klart seg bedre enn økonomene ventet, men det betyr overhodet ikke at den ikke kan gi Vladimir Putin problemer.

KAN FELLES: Økonomien kan ta knekken på Vladimir Putin, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Foto: Sergei Ilyin / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
KAN FELLES: Økonomien kan ta knekken på Vladimir Putin, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Foto: Sergei Ilyin / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- Om ikke annet tar knekken på Putin, så vil økonomien ta knekken på ham, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Som en reaksjon på Russland invasjon av Ukraina vedtok Vesten raskt lammende sanksjoner mot både russiske selskaper, oligarker og andre med tette bånd til Vladimir Putins regime. Da manglet det ikke på dommedagsprofetiene over den russiske økonomien.

De har ikke slått til så langt, men det betyr ikke at økonomien er en trygg støttespiller for Putin.

Har satt ned renta

Da Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina ble igangsatt, og Vesten innførte sanksjoner, førte det til at den russiske sentralbanksjefen Elvira Nabiullina tok kraftfulle grep for å stabilisere den russiske økonomien.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Det mest iøynefallende var kanskje rentegrepet, da sentralbanken satt opp styringsrenta til over 20 prosent, fra 8,5 prosent.

Siden den gang har Nabiullina sakte, men sikkert skrudd renta ned igjen, og nå er styringsrenta 7,5 prosent, altså under førkrigsnivået.

Fredag var det igjen tid for rentemøte, men for første gang siden rentehoppet etter invasjonen holdt sentralbanken rentene på samme nivå, skriver Reuters.

Årsaken til dette er det samme i Russland som ellers i verden: Frykt for høy inflasjon, som har blitt sterkere etter at Kreml mobiliserte 300 000 reservister.

Sentralbankens anslag er for øyeblikket at inflasjonen ender på mellom 12 og 15 prosent i 2022. Det er riktignok en nedgang fra det rekordhøye nivået på nesten 18 prosent i april, men Nabiullina sa i september at hun var «bekymret».

- Uryddig økonomi

Andreassen påpeker likevel at det sentralbanken gjorde like etter invasjonen var et «sjokksvar på sanksjoner». Siden den gang har rubelen steget ganske kraftig.

- Folk får ikke penger ut av Russland. Dermed har rubelen steget og det tar av inflasjonspresset, sier Andreassen.

For selv om en inflasjon på mellom 12 og 15 prosent er veldig høyt, så er det noe bedring å spore for russerne på den fronten.

- Hvis jeg regner måned for måned, og russerne publiserer ikke tallene, så er prisene på vei nedover. Det gjør at de kan ha lavere rente. Det er bra for Putin og økonomien at de får kontroll på inflasjonen. Det går den rette veien, sier Andreassen.

Normalinflasjonen i Russland ligger på et sted mellom 7 og 10 prosent, men ifølge Andreassen er den veldig volatil, altså ustabil.

- De har hatt mange runder med høy inflasjon. Den kan sprette opp til 18 prosent, og så er den nede i 2 prosent før den går opp igjen. De har en veldig uryddig økonomi, poengterer sjeføkonomen.

- Varer ikke evig

Samtidig tjener Russland veldig mye penger på det de faktisk har mulighet til å tjene penger på, som i første rekke er olje og gass.

- Nå har for så vidt Putin omtrent stengt igjen gassledningene, men de eksporterer fortsatt en del gass til en veldig høy pris. Utenriksøkonomien er ikke så gæren som man fryktet, sier Andreassen.

Alt dette kan høres vel og bra ut for den russiske økonomien, men det er bare et øyeblikksbilde, og på ingen måte det Andreassen ser for seg i framtida.

- Putin får hjelp av økonomien og de høye gassprisene nå, men det vil ikke vare evig. Med den mobiliseringen Europa nå har på gass, så kan vi bli kvitt russisk gass ganske fort, påpeker han.

Russland er riktignok i gang med å bygge rørledninger til Kina, men det tar tid.

- Akilleshælen

En annen ting som spiller inn er Putins mobilisering av 300 000 av hærens reservister, for det har mer vidtrekkende konsekvenser enn bare mobiliseringen i seg selv.

- Det er veldig negativt for økonomien. Det er ikke en så stor del av arbeidsstyrken som mobiliseres, men det er på minussiden. Det som skjer hele veien er at forstandige folk ikke ønsker å være der, sier Andreassen, og konkluderer:

- Den hjerneflukten de har hatt - det er det som er akilleshælen.

Andreassen karakteriserer Putins styre som et «korrupt økonomisk og politisk regime».

- Det er ikke bra for å få en sunn og god vekst over tid, sier Andreassen, og det er altså dette som kan føre til at økonomien etter hvert tar knekken på Putin.

For, påpeker han, Russland har en total mangel på fornuftige insentiver.

- Det er en økonomi styrt av staten, og hvem staten gir privilegier til, og sånne økonomier fungerer ikke over tid. Det har i alle fall ikke fungert før, og jeg ser ingen grunn til at det skal fungere nå heller, fastslår Andreassen.

Har satt økonomien fire år tilbake

Da Russland invaderte Ukraina mente flere eksperter at den russiske økonomien kunne implodere. Fullt så galt har det ikke gått, men Bloomberg Economics anslo i august at krigen har satt den russiske økonomien tilbake fire år.

Ifølge anslag fra den russiske sentralbanken vil landets BNP krympe med mellom 4 og 6 prosent i år, og mellom 1 og 4 prosent neste år.

Alle disse tallene er langt bedre enn det raset økonomer opprinnelig så for seg at Russland vill stå overfor, da anslagene gikk på at Russlands BNP ville falle så mye som 10 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer