Maria Zakharova:

Dette er Putins propagandadronning

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne beskrives som teatralsk og underholdende. Og er av den grunn kanskje enda mer verdifull for russisk propaganda.

KJENDIS: Maria «Marsha» Zakharovas framtoning som pressetalskvinne har gjort henne berømt i Russland - og utenfor landegrensene. Foto: Maxim Sjemetov/Reuters/NTB
KJENDIS: Maria «Marsha» Zakharovas framtoning som pressetalskvinne har gjort henne berømt i Russland - og utenfor landegrensene. Foto: Maxim Sjemetov/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden invasjonen av Ukraina har Russlands president Vladimir Putins innerste krets fått spalteplass verdig hertugparet av Sussex. Men blant rekkene av oligarker, politikere og mediefolk er det få kvinner.

De er imidlertid representert i Putins propagandamaskineri. Børsen har tidligere skrevet om TV-anker Olga Skabejeva, som av EU anklages for å fyre opp under en fiendtlig holdning til Vesten.

Et navn som kanskje er mer kjent utenfor de russiske grenser er Maria «Marsha» Zakharova (46).

Hun har vært talsperson for det russiske utenriksdepartementet siden 2015, og har vist seg å være ganske frisk i uttalelsene sine.

- Hun er et friskt pust inn i denne sfæren av russiske ministere, som ofte er veldig tunge på labben med sin svært så offisielle stil. Hun er aktiv på sosiale medier, gjerne provokativ og skaper brudulje. Hun er også veldig moderne, og har en framtoning som er menneskelig, hun framstår mindre som en maskin, forteller Russland-ekspert ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

Viktig propagandarolle

EU førte henne opp på svartelista dagen før invasjonen, og beskriver henne som en sentral figur i statspropagandaen fra Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.