Maria Zakharova:

Dette er Putins propagandadronning

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne beskrives som teatralsk og underholdende. Og er av den grunn kanskje enda mer verdifull for russisk propaganda.

KJENDIS: Maria «Marsha» Zakharovas framtoning som pressetalskvinne har gjort henne berømt i Russland - og utenfor landegrensene. Foto: Maxim Sjemetov/Reuters/NTB
KJENDIS: Maria «Marsha» Zakharovas framtoning som pressetalskvinne har gjort henne berømt i Russland - og utenfor landegrensene. Foto: Maxim Sjemetov/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden invasjonen av Ukraina har Russlands president Vladimir Putins innerste krets fått spalteplass verdig hertugparet av Sussex. Men blant rekkene av oligarker, politikere og mediefolk er det få kvinner.

De er imidlertid representert i Putins propagandamaskineri. Børsen har tidligere skrevet om TV-anker Olga Skabejeva, som av EU anklages for å fyre opp under en fiendtlig holdning til Vesten.

Et navn som kanskje er mer kjent utenfor de russiske grenser er Maria «Marsha» Zakharova (46).

Hun har vært talsperson for det russiske utenriksdepartementet siden 2015, og har vist seg å være ganske frisk i uttalelsene sine.

- Hun er et friskt pust inn i denne sfæren av russiske ministere, som ofte er veldig tunge på labben med sin svært så offisielle stil. Hun er aktiv på sosiale medier, gjerne provokativ og skaper brudulje. Hun er også veldig moderne, og har en framtoning som er menneskelig, hun framstår mindre som en maskin, forteller Russland-ekspert ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

Viktig propagandarolle

EU førte henne opp på svartelista dagen før invasjonen, og beskriver henne som en sentral figur i statspropagandaen fra Russland.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

«Hun promoterer utplassering av russiske tropper i Ukraina», skriver de også om 46-åringen.

Hun er med det i den lange rekken av profilerte personer som får midler fryst i utlandet.

- Hun har en veldig viktig rolle i propagandamaskineriet, hun stiller opp og redegjør for russisk utenrikspolitikk når ikke sjefen gjør det. Det er jo pressekonferanser løpende, også når det ikke er krig. Hun er i tillegg veldig aktiv i talkshows, og er en hardtslående, uformell og moderne kvinne, sier Holm-Hansen videre.

Zakharova nekter blant annet for at Russland bombet teateret i Mariupol, hvor 1300 sivile hadde søkt tilflukt.

- Kyiv-regimet forsøkte umiddelbart å gi skylda til det russiske militæret, som, hevder de, slapp ei bombe fra lufta ned på teatret. Selvfølgelig er dette en løgn. Det er velkjent for alle at Russlands væpnede styrker ikke bomber byer. Uansett hvor mange videoer som er manipulert av Nato-strukturer og videoklipp og bildeforfalskninger som pumpes ut, vil sannheten komme fram, sa hun på en pressekonferanse torsdag.

Eneste kvinne

Zakharova er født inn i en diplomatfamilie, og hun bodde med familien i Beijing mellom 1981 og 1991. Da Sovjetunionen kollapset flyttet familien tilbake til Russland. På universitetet studerte hun internasjonale relasjoner med fokus på Kina og gikk ut med glitrende resultater i 1998.

Siden skulle hun ved hjelp av farens diplomatkontakter få seg pressejobb i Kina-avdelingen i utenriksdepartementet. Her traff hun de riktige personene til rett tid og jobbet seg opp til posisjonen hun har i dag.

Zakharova er den eneste kvinnelige pressetalspersonen for Russland. Til tross for det, har hun vært tydelig på at hun ønsker tradisjonelle kjønnsroller, og har fått som vane å latterliggjøre Vestens kamp mot sexisme.

- Hvis en kvinne vil gå gjennom ei dør, bør den døra bli åpnet for henne, har hun uttalt til Buzzfeed News i 2018, under tittelen «Møt kvinnen som er det stolte sjefs-trollet i Russland».

Latterliggjorde Stoltenberg

Hun har vist seg å være beinhard i sine hyppige pressekonferanser, noe den finske journalisten Erkka Mikkonen fikk erfare da han spurte henne om anti-LGBT-kampanjen i Tsjetsjenia i 2017. Hun svarte ham med å se rett inn i kameraet og henvende seg direkte til den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov.

- Kunne du organisert en tur for ham til Tsjetsjenia, så han kan finne svar på spørsmålene som interesserer ham?

- Det var som å få tilsnakk av en lærer på skolen. Hun prøvde å få meg til å føle meg som en idiot, fortalte Mikkonen siden.

Heller ikke Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har vært skånet for Zakharovas latterliggjøring. Uka før invasjonen av Ukraina gjorde hun det klart hva det russiske utenriksdepartementet mente om hans uttalelser.

- Vi er, ærlig talt, ikke interessert i uttalelsene Stoltenberg kommer med, enten som Natos generalsekretær eller bankmann - jeg har ikke funnet ut av det ennå. Det interesserer oss ikke lenger.

Bjudar på

I 2016 etterlot hun hundrevis av journalister måpende i Sotsji. Da orkesteret spilte den russiske folkesangen «Kalinka» tok hun dansegulvet fatt med den tradisjonelle dansen, og stjal hele showet.

DRO TIL: «Marsha» Zakharova klinket til med dans til «Kalinka» under et toppmøte i Sotsji i 2016. Foto: Reuters/NTB
DRO TIL: «Marsha» Zakharova klinket til med dans til «Kalinka» under et toppmøte i Sotsji i 2016. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Hun er også viden kjent for å bruke humor i sine offisielle budskap, spesielt i sosiale medier. Under henne har Utenriksdepartementet fått en årlig aprilsnarr-tradisjon i sosiale medier, spesielt myntet på Russlands rykte som «troll». I 2017 la de ut et lydklipp spesielt myntet på anklagene om russisk innblanding på presidentvalget i USA.

- God dag. Du har nådd den russiske ambassaden. Din samtale er veldig viktig for oss. For å avtale en samtale med en russisk diplomat til din politiske motstander, trykk 1. For å bruke tjenestene til russiske hackere, trykk 2. For å be om valginnblanding, trykk 3 og vent til neste valgkamp.

Holm-Hansen forteller at Zakharova også er en hyppig gjest i russiske talkshow. Med sin dramatiske og teatralske framtoning har hun blitt rikskjendis, og er en sterk kontrast til den russiske eliten av middelaldrende menn.

- Folk spisser øra når hun kommer på tv, for hun er kjendis. Ved å være uformell og sleivete lager hun nyheter rundt seg hele tida. Hun er et mye mer effektiv talefør for å selge inn russiske standpunkter til egen befolkning enn det en kjedelig maskinaktig person ville vært. Hun pakker disse hardtslående standpunktene fra regimet inn i et menneskelig språk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer