Dette er Raymonds krav

- Langt fra tilstrekkelig, sier Oslos byrådsleder om regjeringens krisetiltak. Han ber dem forbedre ordningene.

KRAV: Raymond Johansen etterlyser - fremdeles - en mer treffsikker kompensasjonsordning, og er redd for at mange hjørnesteinsbedrifter i Oslo går konkurs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRAV: Raymond Johansen etterlyser - fremdeles - en mer treffsikker kompensasjonsordning, og er redd for at mange hjørnesteinsbedrifter i Oslo går konkurs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Når smittetrykket og tiltakene har vært så ulikt fordelt i Norge. Når belastningen er så stor for Oslo. Ja, når vi nesten kan snakke om at vi har hatt to ulike pandemier i Norge, mener jeg Oslos befolkning er i posisjon til ydmykt å komme med noen forventninger, sier byrådsleder Raymond Johansen til Børsen.

Travel helg

Det har gått et par dager siden Raymond Johansen og byrådet innførte nye og strenge smitteverntiltak i hovedstaden, samtidig som Johansens offentlige ordkrig med Moldes ordfører, Torgeir Dahl, som var kritisk til Johansens pandemihåndtering, startet.

OPPHETET: Stemningen ble opphetet, mellom helsebryåd Robert Steen og Molde ordfører Torgeir Dahl, under en debatt på NRK. Video: NRK. Vis mer

Siden har det gått slag i slag, med diskusjoner om vaksinefordeling, og avsløringer av bakteppet for Molde-ordførerens angrep. Det har vært travle dager for Oslos byrådsleder.

Søndag ga han beskjed om at alle serveringssteder, gallerier og butikker, med enkelte unntak, må stenge. Dermed må blant annet de serveringsstedene som har holdt åpent uten alkoholservering også stenge dørene.

I tillegg ble det innført rødt tiltaksnivå på videregående skoler. Årsaken er den siste tidas smitteøkning.

Under pressekonferansen søndag sa Raymond Johansen at Oslos hjørnesteinsbedrifter må få kompensasjon.

- Dypt urettferdig

Børsen har bedt byrådslederen konkretisere på hvilken måte han mener bedriftene skal kompenseres. Til det svarer Johansen:

- For det første må Oslos hjørnesteinsbedrifter kompenseres for de kostnadene de faktisk har, og tiltakene overfor næringsliv og arbeidsfolk må vare så lenge pandemien varer, sier Johansen, før han kommer med et spark i retning dem som har mottatt mest penger fra de statlige kompensasjonsordningene.

- Det er ikke til å leve med å se bedrifter motta nasjonal kontantstøtte, samtidig som de betaler utbytte og sier opp ansatte. Det oppleves dypt urettferdig for restauranter, barer og reiselivsbedrifter som beviselig ikke får dekket sine kostnader, og nå står i fare for å gå konkurs.

«JOJO»: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han forstår at folk blir frustrert over «jojo-effekten» i Oslo, men at det ikke kan unngås. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jenny Aas / Dagbladet TV Vis mer

Selv om Johansen ikke selv nevner noen ved navn, er det nokså lett å finne fram til hvem han sparker til. Dyreparken fikk 11,8 millioner i coronastøtte i fjor, samtidig som de tok ut et historisk høyt utbytte på 10 millioner kroner.

Hotellkjeden Scandic har til sammen mottatt 335 millioner i coronastøtte fra staten, samtidig som de har vært i en nedbemanningsprosess som blir på til sammen 600 årsverk.

Dette setter Johansen opp mot bedrifter i Oslo, og eksemplifiserer med Kampen Bistro.

Frykter konkurser

En analyse av revisjonsselskapet BDO, omtalt av E24, tok for seg hvor godt den statlige kompensasjonsordningen traff for seks ulike utesteder i månedene november og desember.

Analysen viste at for Kampen Bisto var det bare 11 prosent av de totale utgiftene i de to månedene som ble dekket. Kompensasjonsordningen skal dekke «faste, uunngåelige kostnader».

- Kampen Bistro er ikke alene. Jeg er redd for at unike steder med lang historie er i ferd med å gå tapt for oss fordi kompensasjonsordningene ikke er tilpasset Oslo og de utfordringene vi ser i utelivs- og reiselivsnæringa. Jeg oppfordrer derfor nasjonale myndigheter til å invitere utelivs- og reiselivsnæringa til et samråd med mål om å lage mer treffsikre ordninger.

Johansen mener den statlige kompensasjonsordningen treffer serverings- og skjenkebransjen «svært dårlig». Han peker på at bedrifter i bransjen har hatt forbud mot skjenking av alkohol, reduserte skjenketider og sterke begrensninger på antall gjester.

Dette kommer i tillegg til økte utgifter til smitteverntiltak, mat og drikke som må kastes i forbindelse med nedstengning og arbeidsgivers lønnsplikt under permittering, som er på ti dager.

- Dette er kostnader som de ikke får dekket i den statlige kompensasjonsordningen, sier Johansen.

Kommunal kompensasjonsordning

I tillegg til at både Johansen, og mange i bransjen, mener at kompensasjonsordningen ikke treffer skikkelig, er det også en del bedrifter som av forskjellige grunner faller helt utenfor ordningen.

Derfor bevilget regjeringen 250 millioner kroner ekstra til kommuner med ekstra høy arbeidsledighet like før jul.

Av disse fikk Oslo 78,5 millioner kroner.

I den nye krisepakka som ble lagt fram etter nyttår bevilget regjeringen én milliard til virksomheter i kommuner som er særlig hardt rammet av coronapandemien. Det er kommunene som får ansvar for å dele dem ut.

Av disse pengene får Oslo 226 millioner kroner. Disse midlene står kommunene selv fritt til å dele ut, og regjeringen har flere ganger sagt at dette blant annet kan brukes til å støtte bedrifter som av forskjellige grunner faller utenfor regjeringens kompensasjonsordning.

Det er ikke godt nok, mener Oslos byrådsleder.

- Den kommunale kompensasjonsordningen er langt fra tilstrekkelig til å dekke opp de store tapene som serveringsstedene har. Byrådet har derfor gjentatte ganger bedt regjeringen forbedre den generelle kompensasjonsordningen slik at også denne næringen får dekket sin reelle kostnader, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer