Dette er regjeringens nye milliardpakke

Det norske næringslivet skriker etter mer krisehjelp.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå handler det om å unngå lock down. Vi balanserer på en line, og det er langt ned hvis vi faller.

Slik oppsummerer næringsminister Iselin Nybø situasjonen i Norge. Tirsdag la hun, sammen med finansminister Jan Tore Sanner og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, fram regjeringens åttende krisepakke.

17,7 milliarder kroner

Forslagene i den nye krisepakken koster den norske statskassen 17,7 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

- Det er vanskelig å si akkurat hvor hardt denne bølgen vil ramme økonomien. Men sammen med en svakere utvikling i Europa gir den økte smitten større sannsynlighet for at veksten blir lavere enn vi tidligdere har lagt til grunn, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Det har ikke manglet på ropene om hjelp den siste tida, ettersom smitteverntiltakene i Norge, og spesielt i flere store byer, har blitt strammet kraftig inn.

Uteliv- og serveringsbransjen har signalisert at de hadde foretrukket å bli stengt fullstendig ned som i vår, og at de blir kompensert for dette av regjeringen.

Ny kompensasjonsordning

I en pressemelding skriver næringsdepartementet at de etablerer en ny og bred kompensasjonsordning som skal hjelpe norsk næringsliv gjennom nok en tung fase av coronapandemien.

- Formålet er å unngå at ellers levedyktige bedrifter og omstillingsdyktige bedrifter går konkurs, sier næringsminister Iselin Nybø.

Hun sier at det er vanskelig å anslo hvor dyr ordningen kommer til å bli for AS Norge, men enn så lenge setter regjeringen av fem milliarder kroner.

Kompensasjonsordningen ble godkjent i statsråd tirsdag og er en utvidelse av ordningen regjeringen har foreslått for reiselivet.

 • Kravet for å komme inn under ordningen er en omsetningssvikt på 30 prosent sammenliknet med samme måned året før.
 • For september og oktober vil bedrifter kunne få dekket inntil 60 prosent av sine faste, uunngåelige kostnader.
 • For november og desember settes kompensasjonsgraden til inntil 70 prosent. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av støttenivået over nyttår.
 • Ordningen blir søkbar over nyttår. Den skal administreres av Brønnøysundregistrene. Kontroll utføres i forkant, og revisor og regnskapsfører skal bekrefte en søknad før den sendes inn.
 • Utbetalinger er begrenset oppad til 50 millioner kroner. For utbetalinger over 30 millioner blir det dessuten en avkorting.
TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Finansministeren sier at regjeringen er forberedt på å opprettholde de økonomiske støttetiltakene så lenge coronapandemien og smittevernet gjør det nødvendig.

- Det er viktig at smittevern og økonomi spiller på lag. I en fase der vi må ha smitteverntiltak for å begrense folks aktivitet, må vi ikke ha tiltak som oppmuntrer til aktivitet. Da er det bedre å kompensere de som taper penger når folk må holde seg hjemme, sier Sanner, som likevel legger til:

- Men det er ikke opplagt at vi skal kompensere alt. Jo lengre krisen varer jo viktigere blir det å legge til rette for innovasjon, omstilling og aktivitet.

NHOs krav

Forrige uke kom NHO med fire klare krav til regjeringen:

 • Kompensasjonsordningen bør gjelde hele næringslivet - det er de som er hardest rammet som bør få støtte.
 • Kompensasjonsgraden må økes fra 60 til 70 prosent.
 • Ordningen må forlenges og gjelde minst til påske 2021.
 • Taket for ordningen må heves til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.

Med andre ord ser det ut til at regjeringen kommer NHO litt i møte, men at de ikke innfrir kravene fullt ut.

Også før tirsdagens pressekonferanse hadde det lekket ut en rekke nyheter om innholdet i krisepakken.

Innholdet i krisepakken

NTB og Børsen har samlet en oversikt over tiltakene som nå er kjent:

 • 7,3 milliarder ekstra settes av for å dekke ekstraordinære coronautgifter og inntektstap for kommunene i første halvår av 2021.
 • Reglene for omsorgspenger forlenges ut juni 2021, og kvotene blir doblet til minst 40 dager for en familie også neste år. I tillegg vil både reglene om sykepenger ved smitte eller smittemistanke og den midlertidig forhøyede dagpengesatsen bli forlenget ut mars.
 • Regjeringen varslet mandag at den snarlig vil utvide og forsterke tiltakene for norsk luftfart, som endringer i lånegarantiordningen og økte bevilgninger til kjøp av flyruter.
 • Rammen for kompensasjonsordningen for reiselivet økes til 2,8 milliarder kroner, og ordningen utvides ut februar.
 • 480 millioner til en ny kompensasjonsordning som skal dekke noen av utgiftene bedrifter har nå utenlandsk arbeidskraft må i karantene
 • 300 millioner til store publikumsåpne arrangementer.
 • Regjeringen vil øke bevilgningen av flyrutekjøp med én millard kroner.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer