Dette er Russlands hemmelige smuglerrute

Russland nekter for at de stjeler korn fra Ukraina. Nå er imidlertid et hemmelig smuglernettverk, der tonnevis av korn fraktes til russisk-allierte land i Midtøsten, avslørt.

SMUGLERSKIP: Zhibek Zholy er et av de russiskflaggede skipene som frakter stjålet ukrainsk korn til land i Midtøsten. Foto: Ibrahim Yozoglu / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
SMUGLERSKIP: Zhibek Zholy er et av de russiskflaggede skipene som frakter stjålet ukrainsk korn til land i Midtøsten. Foto: Ibrahim Yozoglu / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM Vis mer
Publisert

Påstandene om at Russland stjeler korn fra Ukraina, har tidligere blitt tilbakevist fra russiske myndigheter.

Materiale som avisa Wall Street Journal har fått tilgang til, viser imidlertid det motsatte.

På bildene kan man se hvordan lastebiler frakter stjålet ukrainsk korn fra byene Kamjanka-Dniprovska og Berdjansk, og ned til havna i Sevastopol. Der legges kornet på samlebånd, før det lastes opp i store skip.

Det skal ifølge avsløringene være snakk om hundretusener av tonn med hvete.

Del av smuglernettverk

I arbeidet med saken har Wall Street Journal gjort intervjuer med involverte og sett hemmelige meldinger, dokumenter, skipsdata og satellittbilder. Dette gjorde det mulig å bevise at flere russiskflaggede skip frakter stjålet korn ut av Ukraina.

Skipene er angivelig en del av en over 2400 kilometer lang smuglerrute.

Denne har Russland utviklet for å frakte stjålet korn fra nylig okkuperte områder i Ukraina og til russisk-allierte land i Midtøsten, deriblant Syria.

Russisk kornblokade

- Russland tjener åpenbart på denne smuglingen – de har enten stjålet kornet eller kjøpt det billig, ned til halv pris. Det at det rammer Ukraina, er også positivt i det russiske regimets øyne, sier Jardar N. Østbø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.