Dette er Russlands hemmelige smuglerrute

Russland nekter for at de stjeler korn fra Ukraina. Nå er imidlertid et hemmelig smuglernettverk, der tonnevis av korn fraktes til russisk-allierte land i Midtøsten, avslørt.

SMUGLERSKIP: Zhibek Zholy er et av de russiskflaggede skipene som frakter stjålet ukrainsk korn til land i Midtøsten. Foto: Ibrahim Yozoglu / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
SMUGLERSKIP: Zhibek Zholy er et av de russiskflaggede skipene som frakter stjålet ukrainsk korn til land i Midtøsten. Foto: Ibrahim Yozoglu / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM Vis mer
Publisert

Påstandene om at Russland stjeler korn fra Ukraina, har tidligere blitt tilbakevist fra russiske myndigheter.

Materiale som avisa Wall Street Journal har fått tilgang til, viser imidlertid det motsatte.

På bildene kan man se hvordan lastebiler frakter stjålet ukrainsk korn fra byene Kamjanka-Dniprovska og Berdjansk, og ned til havna i Sevastopol. Der legges kornet på samlebånd, før det lastes opp i store skip.

Det skal ifølge avsløringene være snakk om hundretusener av tonn med hvete.

Del av smuglernettverk

I arbeidet med saken har Wall Street Journal gjort intervjuer med involverte og sett hemmelige meldinger, dokumenter, skipsdata og satellittbilder. Dette gjorde det mulig å bevise at flere russiskflaggede skip frakter stjålet korn ut av Ukraina.

Skipene er angivelig en del av en over 2400 kilometer lang smuglerrute.

Denne har Russland utviklet for å frakte stjålet korn fra nylig okkuperte områder i Ukraina og til russisk-allierte land i Midtøsten, deriblant Syria.

Russisk kornblokade

- Russland tjener åpenbart på denne smuglingen – de har enten stjålet kornet eller kjøpt det billig, ned til halv pris. Det at det rammer Ukraina, er også positivt i det russiske regimets øyne, sier Jardar N. Østbø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, til Børsen.

Han er ikke overrasket over at de sender av gårde korn til sine allierte. Professoren mener det er naturlig at Russland ønsker å utnytte ressursene i området de okkuperer.

- Isolert sett er det i og for seg bedre for alle at kornet havner på markedet enn at det ikke gjør det, selv om vi vet ikke hva som skjer etter ankomst til Syria, sier Østbø.

Dilemma for Vesten

Samtidig har Russland stengt for ukrainsk eksport av hvete og andre råvarer som landet har vært en viktig leverandør av.

USAs utenriksminister Antony Blinken ga fredag en tydelig beskjed til Russland under G20-møtet på Bali. Han ba Russland om å oppheve sperringen av ukrainsk korneksport.

- Vil disse avsløringene få internasjonale konsekvenser?

- Det er et dilemma for Vesten. På den ene siden er dette smuglergods og sanksjonsomgåelse. På den andre siden er det problematisk å stoppe trafikken, gitt den vanskelige matvaresituasjonen globalt, sier Østbø ved Institutt for forsvarsstudier til Børsen.

Trenger sårt mat

At kornet Russland stjeler fra Ukraina ender i Syria, er i seg selv ikke spesielt oppsiktsvekkende, mener Ruth Haug. Hun er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Russland har fått støtte av Assad-regimet, og Syria trenger veldig sårt mat, sier Haug til Børsen.

Før krigen i Syria brøt ut i 2011, var landet en eksportør av korn. Nå er de avhengig av støtte fra verdens matvareprogram for å brødfø befolkningen.

- Men dette ser absolutt ikke pent ut, for det er tyveri. Det er virkelig ille og fælt, men det er mulig at det kommer fram til folk som virkelig trenger maten, fortsetter Haug.

Stadig flere sulter

Ukraina og Russland står til sammen for en tredjedel av verdens hveteeksport, anslår Verdens matvareprogram. Alene sto Ukraina for en tiendedel av verdens hveteproduksjon mellom 2018 og 2020, ifølge forskningssenteret IFPRI.

Russlands krigføring i Ukraina, bortfallet av ukrainsk korn og utfallet av vestlige sanksjoner mot Putin-regimet har bidratt til globalt inflasjonspress.

Flere har advart om at den globale matsikkerheten er truet.

- Det er de som har minst som blir rammet hardest, sier Haug.

Hun legger til:

- Det er ingen bedring. Tallet på antall mennesker som sulter i verden, går bare oppover.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

- Ser ikke bra ut

FAOs matprisindeks for juni, som ble publisert fredag, viser imidlertid et sjeldent lyspunkt etter krigsutbruddet for snart fem måneder siden.

Det globale prisene på kornprodukter går ned med 4,1 prosent fra mai. Likevel ligger prisene fortsatt vanvittige 27,6 prosent over samme måned i fjor.

- Det sier noe om at situasjonen har roet seg litt ned, og at enkelte land har funnet andre steder de kan kjøpe fra. Men det er ikke sånn at dette ser bra ut, understreker Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer