- Dette er «worst-case scenario»

Finansmarkedet stålsetter seg før presidentvalget. Det er spesielt et utfall som bekymrer.

USA-VALGET: Joe Biden har så langt vist Donald Trump ryggen på meningsmålingene før valget, men en Biden-seier kan gi en vanskelig politisk situasjon i USA, om demokratene ikke vinner Senatet. Foto: AP Photo / Julio Cortez / NTB
USA-VALGET: Joe Biden har så langt vist Donald Trump ryggen på meningsmålingene før valget, men en Biden-seier kan gi en vanskelig politisk situasjon i USA, om demokratene ikke vinner Senatet. Foto: AP Photo / Julio Cortez / NTB Vis mer
Publisert

Siden andre verdenskrig er det en ting som med ganske stor treffsikkerhet har kunnet spå hvem som skal vinne valget: Den amerikanske aksjeindeksen S & P 500.

De åra børsindeksen har falt i de tre månedene før valget har partiet med den sittende presidenten tapt ved 88 prosent av tilfellene, skriver CNN.

Snur man på det har partiet med den sittende presidenten vunnet valget ved 82 prosent av tilfellene når indeksen har gått opp de siste tre månedene før valget.

- Biden vinner

Fasiten i år er at Joe Biden vinner, mener CFRA Research's Presidential Predictor. Men bare så vidt. De viser til at S & P 500 har falt med ytterst marginale 0,04 prosent de siste tre månedene.

- I år så havnet prognosen på rød side i denne tremånedersperioden, og antyder, men garanterer ikke, at Biden vil komme seirende ut, sier sjefinvesteringsstrateg i CFRA, Sam Stoval.

Bare ved en anledning har en sittende president vunnet når S & P 500 har falt i de tre månedene før. Det var i 1956, da Dwight Eisenhower slo Adlai Stevenson, på tross av at et fall på 7,7 prosent.

CORONAPOSITIV: Dagbladets kommentator, Morten Strand, kommenterer nyheten om at Trump har testet positivt på covid-19. Vis mer

Kan få «blå bølge»

En god økonomi er ofte en god indikator for den sittende presidenten, og sånn sett ser det altså dårlig ut for Trump.

Ingen sittende president har vunnet gjenvalg når det har vært en resesjon, altså to påfølgende kvartaler med negativ vekst, i de to åra før valget.

Et flertall av velgerne sier også at de er misfornøyd med Trumps håndtering av coronapandemien.

CFRAs presidenprognose, selv om den er aldri så marginal, sammenfaller med Wall Streets prognoser. Goldman Sachs har sågar spådd en «blå bølge» som fører til at demokratene gjenvinner flertallet i Senatet, i tillegg til at de vinner presidentvalget.

- En sånn blå bølge vil sannsynligvis fører til at vi oppjusterer våre (økonomiske) prognoser, skrev økonom Jan Hatzius i en rapport.

«Worst-case scenario»

Senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, sier at det er dette, hvorvidt demokratene vinner Senatet, det knytter seg størst spenning til fra et markedsståsted.

- Selv om Biden har en ganske tydelig ledelse på presidentsiden av valget, så er senatsvalget viktigere enn om Biden blir president, sier Chen til Børsen og fortsetter:

- Et «worst-case scenario» fra et markedsståsted er at Biden vinner presidentvalget, men at demokratene ikke vinner Senatet. Da vil de ikke ha noen gjennomføringsevne.

For det handler om tiltakspakkene i forbindelse med coronaviruset, der demokratene og republikanerne har slitt med å komme til enighet.

Demokratene og republikanerne har så langt ikke klart å komme til enighet om en ny krisepakke. Trump tilbød demokratene 1800 milliarder dollar, men det var for lite, mener demokratene.

Dermed må en krisepakke vente til etter at valgresultatet er klart.

Børsfall

I forrige uke falt industriindeksen Dow Jones over 6 prosent. Det er det største ukentlige fallet siden mars, ifølge CNBC.

S & P 500, en aksjeindeks over 500 store amerikanske selskaper, falt 1,2 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt 2,5 prosent.

Moody's Analytics har også sett på de økonomiske forslagene til de to kandidatene. De har slått fast at deres de økonomiske planene blir satt ut i live så vil Bidens forslag skape 7,4 millioner jobber mer enn Trump.

Økonomien vil normalisere seg i andre halvdel av 2022 med Bidens politikk, mener analysebyrået, noe som er to år tidligere enn under Trumps plan.

«It's the ecocomy, stupid», er et slagord som gjerne brukes om amerikanske valg. Det betyr rett og slett at det er økonomien som avgjør hvem som vinner.

Tror Biden vinner

Derfor tror Chen at Biden drar i land seieren.

- Hadde du gått tilbake til før coronaviruset så hadde det sett lyst ut for Trump. Arbeidsledigheten var på det laveste siden 70-tallet, og før coronaviruset inntraff var økonomien kjempebra. Da hadde ikke Biden hatt noen sjanse, sier Chen.

Han mener det vil være positivt om Biden vinner med flertall i Sentatet.

- I alle fall fra et økonomisk statsåsted og på kort sikt. Men det kan være negativt dersom det blir veldig jevnt. Hvis Senatet går til republikanerne vil ikke Biden få mye gjennomslag når det gjelder den økonomiske politikken, som markedene er veldig opptatt av.

Han sier det i så fall vil være utenrikspolitikken, og spesielt forholdet til Kina, som da trolig vil være viktigere.

- Der har presidenten større frihetsgrad, og skulle man få ytterligere de-eskalering i den såkalte handelskrigen og få mer forutsigbarhet, så vil dette telle positivt for markedene, sier Chen.

Uavhengig av hvem som vinner, om det er Trump eller Biden, så kommer de ikke unna det enorme budsjettunderskuddet.

Enormt underskudd

Tidligere i høst ble det kjent at underskuddet i budsjettåret 202 er på drøyt 29 000 milliarder kroner. USAs statsgjeld er nå på svimlende 250 000 milliarder kroner.

- Finanspolitikken vil over lengre tid komme i skyggen av hvor store budsjettunderskudd de kjører med i USA nå. Det ligger et sted mellom 15 og 20 prosent av BNP. Forskjellene mellom demokratene og republikanerne er kanskje på et par prosentpoeng, så det vil sånn sett være mindre førende på finanspolitikken i det store bildet, sier Chen.

Det anerkjente statistikknettstedet Fivethirtyeight gir Biden 90 prosent sjanse for å vinne valget.

Gjennomsnittet av de nasjonale målingene gir Biden 52 prosent, mot 43,5 prosent for Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer