Vedum avslører:

Dette har aldri skjedd før

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det aldri før har blitt flyttet på så store tall mellom februar og oktober i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet.

STATSBUDSJETT: Torsdag legger regjeringen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i spissen fram statsbudsjettet for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
STATSBUDSJETT: Torsdag legger regjeringen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i spissen fram statsbudsjettet for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag morgen møter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på tradisjonelt vis pressen før statsbudsjettet for 2023 skal legges fram seinere på dagen. I den forbindelse avslører han at nesten alle tallene har endret seg siden jul:

- Det har skjedd helt enormt mye underveis. Vanligvis begynner man å jobbe med et statsbudsjett omkring juletider året før. Men krigen i Ukraina har ført til at nesten alle tallene har endret seg, samt at mange kostnader har gått veldig, veldig opp, sier Vedum og fortsetter:

- Man har aldri flyttet på så store tall mellom budsjettkonferansen, som finner sted i februar/mars, og fram til nå. Det har vært enorme flyttinger og kjempestore beløp.

Lekkasjer overrasket

Vedum avslører at han ble overrasket over enkelte budsjettlekkasjer som kom onsdag kveld.

- Det har ikke kommet så veldig mange lekkasjer i år, men jeg så at det kom noen i går kveld som jeg ikke visste helt at skulle kommer, for eksempel barnehager i Finnmark og Nord-Troms.

- Men har dere noen skikkelig gode overraskelser på lur? spør Nettavisens utsendte journalist.

- Ja, jeg synes jo det. Men det viktigste er trygghet.

Bilen på verksted

Da Vedum skulle legge fram tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet i november i fjor, slang han budsjettmappa på lasteplanet på pickupen sin før han kjørte hjemmefra. Men i år er bilen på verksted.

- Pickup'en er på verksted i dag faktisk, så det var litt tilfeldig. Det har oppstått problemer med noe kjøleanlegg som jeg ikke klarte å fikse selv.

Finansministeren sier at det egentlig ikke er noe å glede seg over at man i år bruker mye penger på forsvar.

- Budsjettet er preget av alvor, ikke minst på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Derfor kommer vi til å bruke mye mer penger på forsvar, men det er på en måte ikke noe å glede seg over at vi bruker mye mer penger på forsvar - det må vi bare gjøre fordi verden er som den er.

- Det er kanskje ikke det mest populære å gjøre å holde igjen penger, men dersom vi ikke gjør det vil prisene gå enda mer opp og legge enda større press på renta, og det vil det være uklokt å gjøre nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer