Dette kan bli betydelig dyrere

Regjeringen vil innføre moms på kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling. Nå advarer medisinekspert.

ENDRINGER: Regjeringen foreslår å oppheve unntak i merverdiavgiftsloven for alternativ behandling, kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling. Illustrasjonsfoto: Kovalchynskyy Mykola / Shutterstock / NTB
ENDRINGER: Regjeringen foreslår å oppheve unntak i merverdiavgiftsloven for alternativ behandling, kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling. Illustrasjonsfoto: Kovalchynskyy Mykola / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Det er trist at nyansene i denne saken ikke kommer bedre fram, sier medisinsk direktør i Aleris Helse, Naeem Zahid, til Børsen.

Fra nyttår foreslår regjeringen å gjøre det dyrere å utføre kosmetisk kirurgi, kosmetisk behandling og alternativ behandling. Det innebærer at det kan bli dyrere å ta silikonpupper, leppeforstørrelse og andre skjønnhetsinngrep.

Forslaget om ilegge en momsavgift på 25 prosent blir presentert i statsbudsjettet for 2021.

10 000 inngrep

Zahid mener imidlertid at regjeringen har oversett en viktig detalj i forslaget, og etterlyser tilstrekkelig belysning rundt tematikken.

- Det er ikke slik at all kosmetisk kirurgi er et utelukkende estetisk inngrep. For mange dreier det seg om eksempelvis korreksjoner av arr eller andre ting som gir ubehag. Det kan være snakk om å fjerne overflødig hud etter vekttap, hvor det i noen tilfeller gir fysiske plager eller sjenerende kroppslyd.

- Du har folk med utslett, eksem, kløe, infeksjoner eller andre plager som utbedres med plastikkirurgi, fortsetter Zahid.

Han opplyser at Aleris utfører omtrent 10 000 plastikkirurgiske inngrep i året på landsbasis.

- En god del av inngrepene er bare kosmetiske. Så har du mange som er av bare medisinsk art. Mellom de to finnes en stor gruppe mennesker med en fot i begge leirer. Det er den nyanseringen vi etterlyser.

Kosmetisk kirurgi:

  • Betegnelsen blir ofte brukt når det ikke foreligger noen medisinsk grunn for operasjonen.
  • De vanligste kirurgiske inngrepene er brystforstørrelse med silikonimplantater, fettsuging og øyelokksoperasjoner.
  • Det har vært en markant økning i antall kosmetiske inngrep både i USA og i Norge over de siste 10-20 årene.

    Kilde: NHI

Sterk motstander

I dag betales det altså ikke merverdiavgift på alternativ behandling, kosmetisk kirurgi og enkelte kosmetiske behandlinger. Slik har det vært i mange år.

- Jeg tror ingen har stilt spørsmål om hvorfor det egentlig er sånn. Kosmetisk kirurgi diskuteres på mange fronter i samfunnet. Jeg synes man først må begynne med å stoppe all direkte og indirekte subsidiering av kosmetisk kirurgi, uttalte helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet til Dagbladet i fjor.

Hun er en av dem som mener at personer som ikke vurderes av det offentlige helsevesenet til å ha et medisinsk behov for å legge seg under kniven, burde betale 25 prosent av regningen til staten i form av moms.

- Det er absurd at staten indirekte subsidierer brystforstørrelser, fettsuging, Botox, eller neseoperasjoner som er rent kosmetiske. Det er mange medisiner vi gjerne skulle kjøpt inn for disse pengene, som kunne gitt bedre helse, fortsatte Bruun-Gundersen.

En innføring av moms på nevnte tjenester anslås å øke statens inntekter med om lag 100 millioner kroner i året.

MOMSSJOKK: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke reiselivsmomsen fra ti til tolv prosent. Det er NHOs Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold negativ til. Video: NHO Reiseliv Vis mer

- Innrette oss

Finansdepartementet sendte i sommer på høring et forslag om merverdiavgiftsplikt på kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandlinger.

Departementet argumenterte for at denne type tjenester fører til kunstig lave priser i forhold til prisene på avgiftspliktige varer og tjenester, og at det bidrar til overforbruk av kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling.

- I begrunnelsen for forslaget pekes det på kroppspress som en av årsakene til at mange unge sliter psykisk, og at spesielt kommersiell reklame for kosmetisk kirurgi bidrar til kroppspress blant unge. Det er imidlertid ingen ting som tyder på at merverdiavgift på kosmetisk kirurgi og behandling vil føre til mindre kroppspress blant unge, kontret Aleris i et motsvar.

- Dersom forslaget trer i kraft, hvordan vil det ramme bedriften?

- Vi vil selvfølgelig innrette oss etter regelverket, men vi tror at dette vil ramme mange personer med fysiske plager. Plager som de ønsker å få utbedret, men hvor pasienten begrenses av økte priser, mener Zahid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer