Den siste runden med omfattende nedstengninger på Østlandet etter funnet av det muterte coronaviruset i Nordre Follo kommune berører mange titusen arbeidstakere.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke i tvil om hva som nå må være øverst på regjeringens liste:
- Det viktigste er å sikre inntekten og tryggheten til folk. Da må det ikke skapes mer tvil og usikkerhet for arbeidsfolk og næringsliv. Det må derfor bli slutt på kortvarige og usikre krisepakker, lyder bestillingen fra lederen av landets største arbeidstakerorganisasjon.
Må vare
Gabrielsen har følgende oppsummering etter at butikker i 25 kommuner nå har måttet stenge ned - med unntak av dagligvarer, apotek og bensinstasjoner.
- Dette kan bli brutalt. Vi går fra vondt til verre. Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb. Derfor må krisetiltakene vare så lenge krisen varer, sier Gabrielsen til Børsen.

Serverer fortsatt alkohol: - Ikke kom hit
LO-bossen deler bekymringene som administrerende direktør Ole Erik Almlid i arbeidsgiverforeningen NHO ga uttrykk for i et intervju med Børsen mandag:
- Når vi nå skal stå sammen om å redde liv, så må vi også stå sammen om å redde arbeidsplasser og bedrifter, sa Almlid samtidig som store butikkjeder som Nille, Elkjøp, Kid og XXL meldte om omfattende permitteringer.

- Mange arbeidsplasser kan gå tapt
Ifølge NAV-sjef Hans Christian Holte kan omfanget av permitteringer raskt stige til nivåer over det vi så i november.
- Om det er 20 000 eller 30 000 eller flere personer det er snakk om, det er for tidlig å si noe om, men vår vurdering er at noen titusener kan bli permittert, sier Holte til E24.
Krever forlengelse
NHO-leder Almlid har gitt klart uttrykk for at permitteringsperioden må utvides ytterligere fra 52 uker (slik det er nå) og ut september.
Dessuten må arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering, altså hvor mange dagers lønn en bedrift betaler når de permitterer ansatte, reduseres fra ti til to dager, krever NHO.
LO stiller seg bak førstnevnte krav, men ønsker ikke å redusere arbeidsgivers lønnsplikt. Gabrielsen understreker følgende:
- Det første regjeringen må gjøre er straks å iverksette opposisjonens anmodning om å forlenge permitteringsreglene og alle krisetiltak fram til 1. oktober, sier Gabrielsen til Børsen.
- Så må flere av krisetiltakene som ble satt i gang i starten av coronakrisa nå på plass, tilføyer han.
Ny jobb ikke mulig
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad utdyper - og slår samtidig tilbake mot dem som advarer om at langvarige permitteringer kan virke mot sin hensikt.

- Like dødelig som viruset
- Flertallet på Stortinget har bestemt at permitteringsordningene forlenges til 1. oktober i år, og at lengden for dagpenger utvides tilsvarende. Det innebærer at enkelte kan få dagpenger i mer enn 18 måneder, altså helt fra pandemien utløste akutt nedstengning i mars i fjor, og likevel beholde stillingen sin, sier Bjørnstad.
Innvendingene mot slike langvarige permitteringer, er blant annet at det blir vanskeligere å komme tilbake i arbeid desto lenger man er utenfor, samt at permitterte arbeidstakere «låses inne» der de ellers ville kunnet finne seg andre jobber.

- Nødropet gjelder i høyeste grad
Bjørnstad mener at slike argumenter ikke er gyldige i coronapandemien.
- Det er ikke permitteringsordningens skyld at mange nå er langvarig arbeidsledige. Det er smitteverntiltakene og smittevernrådene som er årsaken til dette. Derfor er det sentrale spørsmålet hvordan vi best sikrer arbeidsplasser gjennom krisen, framholder LO-økonomen.
Bjørnstad trekker fram følgende fakta:
- Å få nye jobber i samme yrke og med like krav til kompetanse, er nå i praksis ikke mulig. Tiltakene mot pandemien forhindrer det. Tallene fra arbeidsmarkedet illustrerer dette. Nærmere 200 000 personer er helt arbeidsledige, mens det bare er 26 000 ledige stillinger i alt, understreker LOs sjeføkonom.
Betale for å jobbe
Svaret på disse utfordringene er derfor å sikre dagens arbeidsplasser ved å forlenge permitteringsordningene - og samtidig inkludere lønnskostnader i den eksisterende kompensasjonsordningen for bedrifter som ikke har permitterte.

- Vi blir kastet foran bussen
- Da kan statens utgifter vris fra å betale de permitterte for ikke å jobbe, ved å betale ut dagpenger, til å betale dem for å jobbe - i form av lønnskompensasjon, sier Bjørnstad.
LO ønsker videre å koble en slik støtte til kompensasjonsordninger som bidrar til omstilling og kompetanseheving.
LOs krav og innspill til regjeringen
- Permitteringsordningen må forlenges til 1. oktober.
- Utvide maksperioden for dagpenger til 1. oktober.
- Redusere grensen for rett til dagpenger fra 50 til 40 prosent permittert.
- Senke gulvet på retten til å få dagpenger til 0,75 G. Det betyr at alle som tjener rundt 75 000 kroner eller mer vil få rett til dagpenger når de blir permittert eller arbeidsledig. (I dag er grensen på 1,5 G).
- Gjeninnføre ferietillegget på dagpenger.
- Kompensasjon av tapt varelager på grunn av pålagt stenging.
- Øke satsen i ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere.
- Lønnskompensasjon til bedriftene for å få permitterte raskere tilbake i jobb.