Hackerangrep mot Norge:

Dette kan bli neste angrep

Hackergruppen Killnet, som onsdag morgen angrep Norge, har en lang tradisjon for å angripe myndighetsinstitusjoner. Ekspert på datasikkerhet mener timingen er interessant, og at flere ting kan være i vente.

KONTROLL: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter i en pressemelding at det har vært et dataangrep mot norske virksomheter. Vis mer
Publisert

Den russiske hackergruppen har flere ganger angrepet land som står på ukrainsk side i krigen mellom Ukraina og Russland, forklarer Laszlo Erdodi, førsteamanuensis i informasjonssikkerhet og teknologi ved NTNU, til Børsen.

- Angrepet indikerer at Russland har et stort potensial for cyberangrep, og de har trolig flere andre muligheter som de forsøker å spare til konflikten eskalerer enda mer, sier Erdodi.

Dagens angrep mot flere norske nettsider er et såkalt DDOS-angrep, som styrer mye trafikk mot nettsidene at de ikke takler pågangen.

På spørsmål om hvilke mulige angrep Russland kan ha på lager, svarer Erdodi.

- Jeg kan selvfølgelig bare gjette. Mer sofistikerte angrep kan være såkalte «zero days», som er tidligere ukjente sårbarheter i programvare. Vi vet ikke hvor mange «zero days» de kan ha i bakhånd for seinere angrep, men dette kan være en mulighet for dem, sier han.

- Interessant timing

Noe konkret om hva Norge kan vente seg av russiske angrep i framtida, er imidlertid umulig å svare på, mener han.

- Vet du om Killnet opererer på vegne av russiske myndigheter, eller om dette er en selvstendig gruppe?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer