FHI:

Dette kan stoppe skjenkeåpning

Serveringsbransjen havner på sjetteplass i FHIs oversikt over smitteutbrudd fra januar til september i fjor. Til tross for plasseringen, mener fagdirektøren at nasjonal stenging av kranene var det riktige, og viser til usikkerheten og smitteutbruddet på utestedet Louise.

FULL STOPP: Selv om restaurantene fortsatt får holde åpent, er det mange som så seg nødt til å stenge på grunn av skjenkestoppen som ble innført før jul. FHI sier differensierte tiltak for restaurant og barer er noe de ser nærmere på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FULL STOPP: Selv om restaurantene fortsatt får holde åpent, er det mange som så seg nødt til å stenge på grunn av skjenkestoppen som ble innført før jul. FHI sier differensierte tiltak for restaurant og barer er noe de ser nærmere på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Gjennom utbruddsdatabasen Vesuv får FHI meldinger om utbrudd fra kommunene. Et utbrudd innebærer at to-tre eller flere er blitt smittet på samme sted, og det stilles i slike tilfeller krav til at kommuneoverlegen melder dette inn.

FHI har hentet ut tall for utbrudd i perioden januar til september 2021.

Se oversikten lenger ned i saken.

I FHI-oversikten havner serveringsbransjen på en niendeplass, men ettersom helsetjeneste og skole er delt opp i flere kategorier, mener Forland at utbruddene i serveringsbransjen kvalifiserer til rundt en sjetteplass.

Ifølge oversikten er det meldt inn 30 utbrudd i perioden, med til sammen 494 smittede.

For samme periode havner barnehage og skole på topp, med 232 utbrudd og 2522 smittetilfeller. Privat husstand havner på fjerdeplass, med 89 utbrudd og 780 smittetilfeller.

- I antall er det mange færre smittet på restaurant eller utested enn det som er i skole og barnehage, hjem og arbeidsplass, men det er relativt høyt opp på lista. Det er nok en betydelig rapporteringsbias i dette datagrunnlaget, der meldinger fra helseinstitusjoner og skoler meldes oftere og mer nøyaktig enn utbrudd fra restauranter og uteliv, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.