FHI:

Dette kan stoppe skjenkeåpning

Serveringsbransjen havner på sjetteplass i FHIs oversikt over smitteutbrudd fra januar til september i fjor. Til tross for plasseringen, mener fagdirektøren at nasjonal stenging av kranene var det riktige, og viser til usikkerheten og smitteutbruddet på utestedet Louise.

FULL STOPP: Selv om restaurantene fortsatt får holde åpent, er det mange som så seg nødt til å stenge på grunn av skjenkestoppen som ble innført før jul. FHI sier differensierte tiltak for restaurant og barer er noe de ser nærmere på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FULL STOPP: Selv om restaurantene fortsatt får holde åpent, er det mange som så seg nødt til å stenge på grunn av skjenkestoppen som ble innført før jul. FHI sier differensierte tiltak for restaurant og barer er noe de ser nærmere på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Gjennom utbruddsdatabasen Vesuv får FHI meldinger om utbrudd fra kommunene. Et utbrudd innebærer at to-tre eller flere er blitt smittet på samme sted, og det stilles i slike tilfeller krav til at kommuneoverlegen melder dette inn.

FHI har hentet ut tall for utbrudd i perioden januar til september 2021.

Se oversikten lenger ned i saken.

I FHI-oversikten havner serveringsbransjen på en niendeplass, men ettersom helsetjeneste og skole er delt opp i flere kategorier, mener Forland at utbruddene i serveringsbransjen kvalifiserer til rundt en sjetteplass.

Ifølge oversikten er det meldt inn 30 utbrudd i perioden, med til sammen 494 smittede.

For samme periode havner barnehage og skole på topp, med 232 utbrudd og 2522 smittetilfeller. Privat husstand havner på fjerdeplass, med 89 utbrudd og 780 smittetilfeller.

- I antall er det mange færre smittet på restaurant eller utested enn det som er i skole og barnehage, hjem og arbeidsplass, men det er relativt høyt opp på lista. Det er nok en betydelig rapporteringsbias i dette datagrunnlaget, der meldinger fra helseinstitusjoner og skoler meldes oftere og mer nøyaktig enn utbrudd fra restauranter og uteliv, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

- RIKTIG: Fagdirektør Frode Forland i FHI står inne for rådet om nasjonal skjenkestopp. - Både med tanke på smittsomhet og alvorlighet, så anså vi skjenkestopp som forholdsmessig. Det var relevant å gjøre det for hele landet, fordi vi så hvordan omikron spredte seg veldig raskt i andre land. Foto: Terje Pedersen / NTB
- RIKTIG: Fagdirektør Frode Forland i FHI står inne for rådet om nasjonal skjenkestopp. - Både med tanke på smittsomhet og alvorlighet, så anså vi skjenkestopp som forholdsmessig. Det var relevant å gjøre det for hele landet, fordi vi så hvordan omikron spredte seg veldig raskt i andre land. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Mye av landet stengt

I starten av perioden FHI har sett nærmere på, gikk Norge inn i smittebølge nummer tre med alfavariantens raske spredning. På Østlandet var mange kommuner ilagt svært strenge restriksjoner, som skjenkestopp, over lang tid. I hovedstaden var det blant annet skjenkestopp i fem av månedene i FHIs oversikt. Det var også nasjonal skjenkestopp i forbindelse med påskeferien.

- Det er klar at det er en faktor som påvirker det, og at det i en sånn periode er færre utbrudd. Det må vi forvente, sier Forland.

UTBRUDD: Oversikten viser utbrudd av covid-19 meldt inn i utbruddsdatabasen Vesuv fra januar til september 2021. Kilde: FHI
UTBRUDD: Oversikten viser utbrudd av covid-19 meldt inn i utbruddsdatabasen Vesuv fra januar til september 2021. Kilde: FHI Vis mer

Vet lite om effekt

Forrige uke sa både FHI-avdelingsleder Line Vold og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at de vet lite om effekten av enkelttiltak - som skjenkestopp.

- Så her bygger vi litt på erfaring fra tidligere, og også hvor vi observerer at det foregår smitte, når vi gir råd om hvilke tiltak vi mener vil være hensiktsmessige å få på plass, sa Vold.

SKJENKESTOPP: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forteller om hvorfor skjenkestopp forstatt er forsvarlig til tross for stor motstand fra flere kanter. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Til tross for at FHI ikke har to streker under svaret på effekten av nasjonal skjenkestopp, er Forland klar på at de anså tiltaket som forholdsmessig da de ga sine råd til regjeringen i desember.

- Det mener jeg er godt begrunnet i usikkerheten knyttet til omikron, som kom med en voldsom fart i desember. Vi hadde også en dramatisk smittehendelse på Aker Brygge, som involverte svært mange fullvaksinerte, sier Forland.

Han sikter til julebordet på utestedet Louise i desember, hvor 70 prosent av de som var til stede ble smittet - selv om de var fullvaksinert.

- Så både med tanke på smittsomhet og alvorlighet, så anså vi skjenkestopp som forholdsmessig. Det var relevant å gjøre det for hele landet, fordi vi så hvordan omikron spredte seg veldig raskt i andre land.

Mange vil bli smittet

I Norge ser det imidlertid ikke ut til at omikron ikke sprer seg så raskt som først fryktet. Søndag sa Nakstad til Dagbladet at omikron ser ut til å doble seg på rundt ei uke, kanskje mer, mens smittetallene i enkelte andre land har doblet seg på to-tre dager.

Omikron ser også ut til å gi mindre alvorlig sykdom.

Nakstad tror imidlertid at inneværende uke sannsynligvis vil by på nye smitterekorder, og sier det er smittepresset som avgjør hvor mange som vil ha behov for sykehusbehandling.

- Det er all grunn til å ta dette alvorlig, med tanke på at veldig mange kommer til å bli smittet. Det vil bli et større sykefravær i arbeidslivet, og det vil presse helsetjenesten ytterligere, selv om andelen som legges inn med omikron ser ut til å være lavere enn med delta, sa Nakstad.

Også i andre land som gjennom pandemien har hatt skjenkestopp, er det spinkelt med studier av effekten som foreligger, ifølge FHI og Helsedirektoratet. Forland viser imidlertid til en fransk modellering av effekten av skjenkestopp.

- Det er ikke en reell observasjon, men en studie som modellerer det som ser ut til å være effekten ut fra data som er tilgjengelig. Der konkluderte de med at nedgangen i smittede var på cirka ti prosent, og på samme nivå som å stenge skoler og barnehager, sier Forland.

- Ser på alle muligheter

Skjenkestoppen regjeringen innførte før jul, varer i første omgang fram til fredag. Det skal imidlertid tas nye vurderinger denne uka, og blant andre finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker åpne kraner igjen - dersom tunge faglige råd begrunner dette, sa han til Dagbladet søndag.

Om FHI vurderer situasjonen annerledes nå enn i desember, ønsker ikke Forland å svare på. Han forteller imidlertid at instituttet har sett på forskjellige løsninger for serveringsbransjen.

- Vi ser på alle mulighetene som ligger i å tenke differensierte skjenkeordninger og lokaliserte skjenkeordninger, sier Forland.

I dette ligger for eksempel lokale skjenketiltak og forskjellige reguleringer for restauranter og barer.

I tillegg vurderer FHI tidsbegrensninger for skjenking, bordservering, tak for antall gjester og spiseplikt, forteller han.

- Det er avstand som er viktigst for å forhindre smitte, men også høy musikk, dårlig ventilasjon og alkoholpåvirket atferd er risikofaktorer. Men det er klart at det er forskjell på å henge i en bar enn å sitte ved et bord og spise en bedre middag, sier Forland.

- Når vil dere levere anbefalingen deres?

- Vi følger situasjonen fortløpende, og ønsker å gi beslutningsgrunnlaget så nært som mulig, svarer Forland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer