Hackerangrep mot Norge:

Dette kan være konsekvensene

Flere norske nettsider er utsatt for dataangrep onsdag. Det skjedde kort tid etter at den russiske hackergruppa Killnet varslet at de ville gå til aksjon.

MANIPULERT: En russisk hackergruppe har delt dette bildet av utenriksminister Anniken Huitfeldt på Telegram.
MANIPULERT: En russisk hackergruppe har delt dette bildet av utenriksminister Anniken Huitfeldt på Telegram. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft, forteller til Dagbladet at hvilke konsekvenser slike angrep kan få, avhenger av flere faktorer.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Et typisk angrep for å ta ut sider, er DDOS-angrep, denial of service, også kalt tjenestenektangrep. Det betyr at man rett og slett styrer masse trafikk til enkelte sider, slik at de ikke klarer å holde unna trafikken, og krasjer. Det kan være snakk om hundretusener i sekundet, istedenfor tusener, som kanskje er designet.

- Straks mer alvorlig

Som Dagbladet har tidligere har omtalt, var BankID ute av drift onsdag formiddag. Sidene til Arbeidstilsynet var også nede.

- Bank ID er jo en tjeneste som mange andre tjenester er avhengige av, som offentlig sektor, banker, og slike ting. Er det et tjenestenektangrep, så er det egentlig bare støy og forstyrrelse av daglig drift, og ingen data på avveie.

Sikkerhetssjef Thomas Tommernes i Atea sier til Dagbladet at Killnet trolig har «screenet» nettsider i forkant av angrepet, og identifisert mål det er mulig å ta ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer