NHO med klare krav til gjenåpingsplanen:

Dette krever de av Erna

NHO har sendt en rekke innspill til regjeringen før onsdagens avduking av gjenåpningsplanen, og har tro på at de har blitt hørt. Blant forventningene er et vaksinepass og at det blir slutt på stengninger.

VIL UNNGÅ STENGING: NHO foreslår at stenging skrotes som virkemiddel når risikogruppene er vaksinert. Foto: Vidar Ruud / NTB
VIL UNNGÅ STENGING: NHO foreslår at stenging skrotes som virkemiddel når risikogruppene er vaksinert. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag legger statsminister Erna Solberg fram den smitte-forsinkede planen for gjenåpning av landet.

- Det påhviler et like stort ansvar for gjenåpningsarbeidet, og vi forventer at regjeringen er like aktive med å åpne samfunnet som de har vært til å stenge det, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til Dagbladet Børsen.

NHOs ønsker ble oversendt regjeringen 9. mars, og er godt forankret i alle organisasjonens bransjer, forteller Almlid.

Se listen over alle NHOs forslag nederst i saken.

- Vi håper ønskene er godt vektlagt i regjeringens vurdering, og vi har tro på at vi blir hørt.

FOLKETOMT: Oslos paradegate Karl Johan har vært et trist syn hva gjelder folkeliv den siste tida. Foto: Erik Johansen / NTB
FOLKETOMT: Oslos paradegate Karl Johan har vært et trist syn hva gjelder folkeliv den siste tida. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

To milepæler

NHOs forslag til gjenåpningsplan tar utgangspunkt i to milepæler:

 • Tidspunktet for når risikogruppene er fullvaksinert.
 • Tidspunktet for når den voksne befolkningen er fullvaksinert.

«Risikoen vil reduseres gradvis, og allerede når de mest utsatte av risikogruppene er vaksinert kan det vurderes oppmykinger», skriver NHO.

Vaksinepass øverst

Øverst på NHOs ønskeliste er innføringen av et digitalt, universelt vaksinepass, som skal gjøre det mulig for dem som er vaksinert eller har naturlig immunitet å kunne dokumentere sin vaksinestatus. Dette er blant annet til vurdering i EU, og unionen har åpnet for at Norge kan være med.

- Et vaksinepass vil gjøre at landet kan åpnes raskere, og det er jo det som er hovedpoenget vårt, at vi nå må være like bevisst på å åpne som vi var på å stenge. Vi må komme raskest mulig i gang igjen, men selvfølgelig innenfor smittevernfaglig forsvarlighet.

Statsminister Erna Solberg svarer Dagbladet på når vi kan vente oss starten på en gjenåpningsplan av samfunnet igjen. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Han understreker at det er en politisk vurdering hvilke rettigheter et slikt pass skal gi, og at det fortsatt er mange problemstillinger som må tas hensyn til med et slikt pass, som personvernhensyn og muligheter for forfalskning. Om det landes en universell løsning er imidlertid ikke Almlid i tvil:

- Det blir veldig feil om Norge velger å ikke innføre et slikt pass, hvis andre gjør det.

FHI skeptisk

Aftenposten skrev fredag at FHI har ytret skepsis overfor regjeringen til et slikt pass. Blant annet fordi de mener det å gi fordeler til vaksinerte kan oppleves diskriminerende, at det kan føre til vaksinepress som igjen kan øke skepsisen, og at vaksinen er et helsetiltak som det er problematisk å knytte til økt frihet av økonomisk, yrkesmessig eller fritidsrelatert art.

MANGE ARBEIDSLØSE: NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha det «strengt framfor stengt», for å få bedrifter på beina igjen. Foto: Berit Roald / NTB
MANGE ARBEIDSLØSE: NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha det «strengt framfor stengt», for å få bedrifter på beina igjen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Almlid sier han respekterer FHIs argumenter, men mener fordelene må vektlegges mer enn argumentene mot et slikt pass.

- Det er jo allerede et vaksinepress i dag. Man ønsker jo at folk skal ta vaksine. Velger man å ikke ta den, er jo det fritt valg, men da må man akseptere om det medfører noen ulemper. Hvis det etableres en ordning for vaksinepass som er universell og sikker, så kan vi åpne raskere, og da er den fordelen så stor at det veier opp for de negative sidene, sier han.

Helseminister Bent Høie sa i midten av mars til NTB at han er glad for at EU har åpnet opp for en diskusjon med Norge angående en slik ordning.

- Da vil vi se på dette, både om det er egnet for Norge og hvilke deler av dette vi eventuelt skal være med på, sa Høie.

I sitt gjenåpningsforslag ber NHO myndighetene om å sette ned en gruppe, hvor NHO og LO er representert, til arbeidet med et slikt pass.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Slutt på nedstengninger

NHO mener også at stenging som virkemiddel seinest bør forlates når risikogruppene er vaksinert.

- Vi mener at man da skal slutte å stenge ned samfunnet, og heller benytte seg av andre metoder som blant annet går på strenge kjøreregler for å holde åpent. Heller strengt enn stengt, sier han.

Han er klar på at NHO ikke mener alt skal åpnes opp på en gang, men at når noe først har åpnet, så skal man unngå å stenge ned igjen selv om smittesituasjonen endrer seg.

NHO-direktøren ønsker ikke å diktere når de forskjellige endringene bør skje, men at det bør være en klar sammenheng med tiltak og hvor mange som er vaksinert i de forskjellige gruppene.

- Men når vi har vaksinert nok, da kan vi ikke vente. Det er viktig å huske på at ved å stenge ned, havner jobber i fare både på kort og lang sikt. Vi ønsker en balanse, hvor gjenåpningen foregår over tid, men hvor man går bort fra stenging som virkemiddel.

Krav om negativ test

NHO mener også det bør vurderes om aktiviteter kan åpnes for personer som kan vise til en negativ test tatt kort tid før aktiviteten.

- Hurtigtester gir raskt svar til en lavere kostnad, og dersom det etter hvert blir tatt i bruk spyttprøver forenkles testingen, som kan gjennomføres uten å belaste helsepersonells tid, sier Almlid.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke aktiviteter NHO mener bør åpnes med dette løsningen og sier det vil være en politisk vurdering.

NHOs viktigste punkter:

 • Gjenåpningen bør skje i flere etapper: 1) når risikogruppene er vaksinert og 2) når den voksne befolkningen er vaksinert.
 • Stengning av virksomheter bør forlates som virkemiddel, senest når risikogruppene er vaksinert.
 • Det bør innføres et vaksinepass som gjør det mulig for de som er vaksinert eller har naturlig immunitet å kunne dokumentere sin vaksinestatus.
  • Et slikt pass kan legge til rette for å åpne opp for økt aktivitet i samfunnet. Det er spesielt aktuelt når det gjelder reisevirksomhet og unntak fra karanteneregler.
  • Et slikt pass kommer med flere problemstillinger, så vi ber om at myndighetene setter ned en arbeidsgruppe. LO og NHO bør være representert i en slik gruppe.
 • Det bør vurderes om aktiviteter kan åpnes for personer som kan vise til en negativ test tatt kort tid før aktiviteten.
 • Utdanningssektoren bør prioriteres i regjeringens plan for avvikling av smitteverntiltak. Elever, lærlinger og studenter må få retten til utdanning oppfylt.
 • Pålagt hjemmekontor bør brukes i mer begrenset grad enn i dag.
 • Det bør kunne gjøres unntak fra generelle smittevernregler der det finnes et alternativ i en bransjestandard som er kvalitetssikret og godkjent av FHI.
 • Det vil fortsatt være behov for innreiseregulering og innreisekarantene for å unngå importsmitte. Det bør være mulig på sikt å gjenåpne arbeidsinnvandring fra EØS med Arbeidstilsynets godkjenningsordning for karanteneinnkvartering og styrkede testregimer.
 • Vi må ha empirisk kunnskap om hvordan smitten spres, også i arbeidslivet. Helsepersonell bør i større utstrekning registrere hvor personer er smittet og registrere hvis det har skjedd på arbeidsplass.
 • Smitteverntiltak og bruk av kompensasjonsordningen må sees i sammenheng.

(Kilde: NHO)

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer