Norske skiturister i Alpene

- Dette liker vi dårlig

Skandinaver trikser seg inn i Østerrike for å feste.

FAVORITT: St. Anton am Arlberg er blant de mest populære skistedene i Alpene. Foto: Mark Large / Daily Mail / REX / NTB
FAVORITT: St. Anton am Arlberg er blant de mest populære skistedene i Alpene. Foto: Mark Large / Daily Mail / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er noen få nordmenn her nå, opplyser Helmut Mall, ordfører i det østerrikske skistedet St. Anton am Arlberg, til Dagbladet.

Opptil 40 på fest

Mall har denne uka vakt oppsikt ved å fortelle avisa Tiroler Tageszeitung at utlendinger fra blant annet Skandinavia og Storbritannia har kommet på oppfinnsomme måter å feste på alpestedene i Østerrike - selv om landet er nedstengt på grunn av coronapandemien og overhodet ikke ønsker skiturister fra utlandet i overskuelig framtid.

- Det er rundt 200 personer her nå. De utveksler erfaringer på nettfora, kommer med toget fra Zürich og skjuler seg bak at de skal arbeide her. Det er helt uakseptabelt, fortsetter Mall.

Til Tiroler Tageszeitung forteller han om bilder av fester med 30-40 deltakere, tatt på ulovlig utleide småhytter i løypeområdet - med øl fra dagligvarebutikken.

Stengte hoteller

Man skal virkelig ville oppholde seg i Tirol for å dra dit nå; hoteller er stengt for turister, restauranter får bare tilby takeaway-mat, og skiheisene er bare åpne for de lokale, ifølge turistmyndighetene.

Likevel har altså et betydelig antall unge utlendinger tatt seg nettopp dit, lokket av fine forhold og god plass i bakken. Ifølge ordføreren finansierer de oppholdet gjennom strøjobber som oppvask og snømåking, samtidig som dette altså formelt setter dem i kategorien «arbeidssøkende».

- Dette liker vi dårlig; det er ikke greit å komme hit under falske premisser under nedstenging, konstaterer Mall.

Myndighetene har nå bedt politiet om å stramme inn kontrollvirksomheten med tanke på meldeplikt og oppholdstillatelse.

Norge ikke «risikoland»

Norge er for tida et av svært få land som fra østerriksk side ikke betraktes som «risikoland». Norske statsborgere kan derfor reise til Tirol uten å måtte gå i karantene eller levere negativ covid-19-test, til forskjell fra svensker og dansker. Vi må imidlertid fremdeles registrere oss og klareres før innreise.

Det er likevel ikke tvil om at østerrikske og tirolske myndigheter helst så at turistene holdt seg hjemme. Såkalt unødvendige reiser frarådes også sterkt fra offisielt norsk hold.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

- Til de nordmenn som har syntes at det har vært greit å reise til utlandet på ferie, vil jeg si at det er det ikke lenger, slo statsminister Erna Solberg fast onsdag, samtidig som hun kunngjorde stenging av Norges grenser for de fleste utlendinger.

I midten av august gjorde regjeringen alle tidligere grønne land gule, og frarådet dermed alle unødvendige reiser til utlandet.

Tradisjonelt få nordmenn

Tore Meirik, nettredaktør i sportsmagasinet Fri Flyt, forklarer at svenskene og danskene i mange år har vært overrepresentert blant skandinaver på skiferie i Alpene. Dette samsvarer med St. Anton-ordførerens angivelse av «noen få» nordmenn i byen.

- Særlig svenskene drar mye dit, ettersom de har lite fjell. Danmark har jo ikke fjell i det hele tatt, og for danskene er det også ofte billigere å dra til Alpene enn til Norge, sier han til Dagbladet.

- For meg gir det lite mening å reise noe sted når jeg bor nær et topp skiområde selv, sier oppdalingen - som konstaterer:

- Det er en tid og sted for alt. Nå er ikke tida for å dra utenlands.

Frederiksen reagerer

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har tatt til seg at mange av alpeturistene kommer fra landet.

- Er det unge som har dratt på skiferie i Østerrike? Tilsynelatende. Er det greit? Nei, skriver hun på Facebook.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

Hun framholder likevel:

- De aller, aller fleste passer sine egne saker, gjør sitt beste, henger i og reiser verken til Østerrike eller Dubai.

- Ikke mulig

På de øvrige skistedene i Alpene er det ulike scenarioer, avhengig av de lokale bestemmelsene. I tirolske Ischgl, hvor mange ble smittet forrige skisesong, opplyser ordfører Werner Kurz at det ikke fins noen som helst mulighet til å overnatte.

- I Ischgl er så vel taubanene som alle skiheisene, alle hotellene og alle spisestedene stengt. Derfor trengs heller ingen medarbeidere for øyeblikket, sier Kurz til Dagbladet - og avviser dermed at turister kan «lure» systemet ved å registrere seg som arbeidssøkende.

Ordføreren påpeker dessuten at smitten er utradert i hele Paznaudalen, hvor Ischgl ligger.

UTE AV DRIFT: Skiheisene i Val d'Isere er ute av drift og snør ned. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
UTE AV DRIFT: Skiheisene i Val d'Isere er ute av drift og snør ned. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer

- Vi forholder oss til alle lovmessige pålegg fra regjeringen og delstaten, framholder han, og understreker at det også gjelder alle innbyggere, herunder utleiere.

En del turister

Over grensa mot Sveits, i St. Moritz, opplyser Alexandra Cadosi hos turistmyndighetene at det meste av tilbud er stengt, men at det likevel er en del aktivitet ute i terrenget.

- Det er en del turister fra hele Europa her, uten at jeg har noen statistikk over hvilke land. De kan være sammen i grupper på opptil fem, sier hun til Dagbladet.

STRENGE TILTAK: Statsminister Erna Solberg: - I praksis blir grensen stengt. Vis mer

Norge står ikke på Sveits' liste over land med forhøyet risiko for smitte, og norske statsborgere slipper dermed karantene ved innreise. Danmark er nettopp fjernet fra lista, i motsetning til Sverige.

Portforbud

Det italienske vintersportsstedet Bormio ligger i regionen Lombardia, som for tida er underlagt streng nedstenging, herunder portforbud om natta.

- Det er ikke mulig å komme hit for å stå på ski, og man må ta karantenereglene i betraktning, sier byens turistkontor til Dagbladet.

Kontoret opplyser at lokale har mulighet til for eksempel å stå på langrenn.

Alle de skandinaviske landenes statsborgere slipper ifølge italienske myndigheter karantene ved innreise, men må framvise en nylig negativ coronatest.

Kan stå off-piste

Innreise til Frankrike er «fullstendig og absolutt» frarådelig på nåværende tidspunkt, ifølge franske myndigheter. Men igjen står Norge på lista over land hvis borgere kan få adgang, sammen med Sverige og Danmark og resten av EU/EFTA-landene. Kravet om negativ test gjelder ikke dersom man reiser over land.

- Her er det portforbud fra klokka 18, og det blir muligens full nedstenging i neste uke. Alle hoteller er stengt, men noen leiligheter er tilgjengelige, opplyser resepsjonisten på hotellet Le Kern i Val d'Isere til Dagbladet.

Resepsjonisten på det for tida utilgjengelige hotellet opplyser videre at skiløpere kan få tilgang på guidet off-piste, og at man kan bestille mat og drikke til leiligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer