Dette skal Olav Thon gjøre med formuen

Milliardæren har en klar formening om hvordan han skal fordele gigantarven.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga Thon (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendomsmogul og milliardær Olav Thon (96) sørget for en ekstra tidlig jul da han inviterte til pressekonferanse torsdag. Norges rike onkel har siden 2014 gitt bort enorme summer gjennom Olav Thon Stiftelsen - og ga fra seg ytterligere 30 millioner i dag.

Seks år, flere hundre millioner kroner og mange forskningsprosjekter senere, røper 96-åringen at særlig ett av prosjektene har vært personlig viktig for ham.

- Det er veldig vanskelig å kvalifisere alle prosjektene, men jeg må si at det å bidra til forskning som tar for seg alzheimer, har vært veldig hyggelig.

Utfordrer norske milliardærer

Eiendomsmilliardæren har vært gift med Inger Johanne Thon, som døde i april 2018. Hun ble tidlig rammet av sykdommen alzheimer, noe som har vært blant årsakene til at Thons stiftelse har donert rause summer til forskning på sykdommen og på demens.

- Når det gjelder forskning på Alzheimers, er det ikke våre beløp som nødvendigvis bringer forskningen videre. Men at vi kan gi et lite bidrag, synes jeg har vært veldig fint, fortsetter Thon til Børsen.

FLERE HJERTESAKER: Den 96 år gamle milliardæren kunngjorde torsdag hvilke personer og prosjekter som skal motta støtte på til sammen 30 millioner kroner gjennom Olav Thon Stiftelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE HJERTESAKER: Den 96 år gamle milliardæren kunngjorde torsdag hvilke personer og prosjekter som skal motta støtte på til sammen 30 millioner kroner gjennom Olav Thon Stiftelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du er kjent for din generøsitet. Mener du andre milliardærer i Norge er gavmilde nok?

- Det må være opp til hver enkelt, men etter min mening får vi ingenting med oss fra denne verdenen. Da er det bare én ting å gjøre: Før man forlater denne jorda - gi bort så mye som mulig. Det tror jeg også kommer til å bli en realitet. Jeg håper fremover at mange bruker formuen sin til å støtte formål som de brenner for.

- Det er min tanke

I juni fyller mannen med den røde topplua 97 år. Med en anslått formue på svimlende 2,3 milliarder kroner, har Thon en klar plan for hva som skal skje med pengene når han en gang går bort.

96-åringen, som giftet seg med Sissel Berdal Haga Thon (79) i fjor, fikk aldri egne barn. I et intervju med Dagens Næringsliv i 2017, uttalte Thon for øvrig at han ikke anser det å arve store summer som en fordel, og at han ikke vil «ødelegge noen», ei heller slektninger, med å la dem arve formuen.

GIFT: Olav Thon og Sissel Berdal Haga Thon har holdt sammen i over 30 år. Paret giftet seg i juni i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIFT: Olav Thon og Sissel Berdal Haga Thon har holdt sammen i over 30 år. Paret giftet seg i juni i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har gitt bort ganske mye, men noe er jo igjen. Det kommer til å bli gitt bort. Vi har snakket om Olav Thons DNT-stiftelse, hvor jeg bygger turisthytter. Det er mange formål man kan passe på å støtte før man forlater denne verden.

- Så din plan er at formuen skal gå til Olav Thons DNT-stiftelse og andre formål?

- Det er min tanke, sier han og smiler.

- Tips til langt liv

96-åringen har som kjent hatt et sterkt forhold til natur og fjell gjennom hele livet. I 1991 ga han tilbake i form av å danne Olav Thons DNT-stiftelse. Den har blant annet bidratt til bygging og rehabilitering av en rekke hytter.

Engasjementet strekker seg likevel langt forbi naturstiens grenser. Et sentralt tema under torsdagens pressekonferanse, var det å eldes - der Thons stiftelse har satt av millionbidrag til forskning på alderdommen.

Thon - som selv er i full vigør - mener at han har vært heldig.

- Jeg vil si at bortsett fra at jeg har vært heldig, så har det forholdsvis enkle livet jeg har levd vært til stor fordel for at jeg har blitt så gammel, uttalte Thon til Nettavisen forrige uke.

Videre delte 96-åringen sine beste råd for å oppnå et langt liv.

- Mitt tips for å leve lenge er å holde seg vekk fra altfor mye kunstige gleder i form av alkoholforbruk og en masse annet som kommer med å leve «et godt liv».

Årets mottagere:

  • Pengegaven blir tildelt personer og forskningsprosjekter som har utmerket seg spesielt innen sine fagområder i Norge og i utlandet.
  • Den danske aldringsforskeren Vilhelm Bohr blir tildelt Olav Thons internasjonale forskningspris på fem millioner kroner.
  • I tillegg mottar et forskningsprosjekt ledet av professor Kamal Mustafa ved Universitetet i Bergen støtte på 9,8 millioner kroner fordelt over fire år. Prosjektet går ut på 3D-printing av beinfragmenter.
  • 10 millioner kroner går til et hjerneforskningsprosjekt i Danmark.
  • To professorer og en førstelektor ved henholdsvis Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mottar 500.000 kroner hver.
  • Litt over fire millioner kroner ble delt ut til studentaktiv forskning.
    (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer