Jeff Bezos:

Dette skal verdens rikeste gjøre nå

Bygge raketter og redde jorda.

STINN AV GRYN: Jeff Bezos' rikdom kunne trolig sørget for en komfortabel pensjonisttilværelse. Bezos avviser at han skal bytte ut livet som toppsjef med et rolig slaraffenliv. Foto: Mark Ralston / AFP
STINN AV GRYN: Jeff Bezos' rikdom kunne trolig sørget for en komfortabel pensjonisttilværelse. Bezos avviser at han skal bytte ut livet som toppsjef med et rolig slaraffenliv. Foto: Mark Ralston / AFP Vis mer
Publisert

Amazon-gründer Jeff Bezos går av som øverste sjef etter 27 år. Snart overtar Andy Jassy roret i selskapet, som regnes som et av verdens største og mektigste.

- Akkurat nå er Amazon på sitt mest oppfinnsomme noensinne, noe som gjør det til et optimalt tidspunkt for denne overgangen, sa Bezos ifølge New York Times.

Amerikansk drøm

Bezos kan med sikkerhet sies å være et kremeksempel på den amerikanske drømmen.

Han startet Amazon i 1994, den gang som en online bokhandel fra sin egen garasje. Siden har selskapet gått fra å bare selge bøker, til alt mulig. Selskapet sies å ha revolusjonert netthandelindustrien til å bli et av de mest lønnsomme markedene i verden.

Amazon er verdens fjerde største selskap målt i børsverdi, bare slått av Microsoft, det statseide oljeselskapet i Saudi-Arabia, og Apple på topp, ifølge companiesmarketcap.com.

Verdens rikeste

Bezos er imidlertid verdens aller rikeste mann. I skrivende stund skal han være god for svimlende 1629 milliarder kroner, ifølge Forbes.

En slik formue kunne nok sørget for en ganske behagelig pensjonisttilværelse. Foreløpig tyder ingenting på at han bytter ut toppsjeflivet med strand og paraplydrinker med det aller første.

- Jeff skal egentlig ingen steder. Det er bare en forandring i hvem som gjør hva, sa Amazons finanssjef Brian Olsavsky til journalister da nyheten om avgangen sprakk.

- Fokusere på lidenskaper

Bezos trer nå inn i rollen som selskapets styreformann. I en e-post til de Amazon-ansatte, gjør gründeren det klart at han fortsatt vil ha en finger med i Amazon-spillet.

«Som styreformann vil jeg være engasjert i viktige Amazon-initiativer, men også ha den tiden og energien jeg trenger for å fokusere på Day One Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post og mine andre lidenskaper», skriver den avtroppende sjefen i e-posten.

Washington Post

The Washington Post ble verdenskjent for Watergate-avsløringen som førte til president Richard Nixons avgang i 1974.

Avisa er et av prosjektene Bezos nå skal bruke mer tid på. I 2013 kjøpte han den for 250 millioner dollar, 2,14 milliarder kroner etter dagens kurs.

- Jeg kunne ingenting om avisbransjen, men jeg kan jo litt om internett, sa Bezos kort tid etter gigantkjøpet.

Han skal ha fått mye av æren for å ha ført avisa inn i den digitale tidsalderen. Etter tiår med dårlig inntjening, skal Bezos raskt snudd avisa til å bli lønnsom, doblet nettrafikken, og ansatt hundrevis av journalister, ifølge Vox.com.

- Ekstraordinært dyktig

- Jeg vet at når jeg er 90 år, vil det være en av de tingene jeg er mest stolt av, at jeg hjalp Washington Post gjennom en veldig tøff overgang, sa Bezos i 2018.

Avisas tidligere redaktør, Don Graham, har til CNN omtalt Bezos som «smart, fornuftig og ikke full av seg selv».

- Han er en ekstraordinært dyktig forretningsmann. Og både hans teknologi- og forretningsferdigheter vil være veldig nyttig for Washington Post i løpet av hans levetid, sa Graham til CNN og la til at Bezos fant «nøkkelen til å redde skuta».

Blue Origin

Bezos er i likhet med en annen riking, Elon Musk, opptatt av verdensrommet.

Jeff Bezos neste mål etter Amazon-avgangen er å få romfartsselskapet Blue Origin til å fly, skrev hans egen Washington Post nylig.

- Arbeidet med Blue Origin er det viktigste jeg gjør, har Bezos sagt, ifølge avisa.

I likhet med Musks SpaceX håper de å vinne kappløpet om å kommersialisere romfarten, å gjøre romturisme tilgjengelig for vanlige folk. Målet er å gjøre romfart billigere. De satser også på gjenbrukbare raketter.

Nå testes en månelander som heter Blue Moon som håper å starte sitt første oppdrag i 2024.

Veldedighet

Multimilliardæren har tidligere blitt anklaget for å være en gjerrigknark fra ulikt hold. Nå trekker han fram sine to veldedighetsselskaper, Day One Fund og Earth Fund som store satsingsområder framover.

Mens Day One Funds prosjekt er å bekjempe fattigdom og hjemløshet, skal Bezos Earth Fund bekjempe effekten av klimaendringer ved å gi tilskudd til forskere, aktivister og andre organisasjoner i deres forsøk på «å bevare og beskytte den naturlige verden.»

- Klimaendringer er den største trusselen mot planeten vår, skrev Bezos i en Instagram-post i fjor, rundt lanseringen av Earth Fund, før han la til:

- Vi kan redde jorda.

Bezos skal være den eneste blant verdens fem rikeste personer som ikke har sluttet seg til «The Giving Pledge» (Giverløftet). Prosjektet, initiert av Bill Gates og Warren Buffet, oppmuntrer verdens rikeste til å forplikte seg til å gi minst halvparten av sin formue til veldedighet.

Hans ekskone MacKenzie Bezos sluttet seg imidlertid til prosjektet. I 2019 sa hun at halvparten av formuen hennes på 36 milliarder dollar går til veldedighet, noe mannen Jeff applauderte på Twitter.

- MacKenzie kommer til å bli fantastisk, gjennomtenkt og effektiv på veldedighet, jeg er stolt av henne. Brevet hennes er så vakkert. Gå og ta dem, MacKenzie.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer