Dette skjer med visninger

Risikerer berøringsnekt i boligen.

- MÅ SKJERPE INN: Hadde du planlagt å dra på visning i helga, er det en reell sjanse for at du møter låste dører.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
- MÅ SKJERPE INN: Hadde du planlagt å dra på visning i helga, er det en reell sjanse for at du møter låste dører. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norske bedrifter og selskaper forsøker nå å skalke lukene i møte med corona-epidemien. Ansatte er sendt hjem, dørene er lukket - og flere virksomheter stålsetter seg for blodrøde økonomiske resultater.

Meklerbransjen er intet unntak.

- Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å få en nedgang i aktivitet på visninger, men hvor stor den blir, er vanskelig å spå. Det mest avgjørende vil være hvilke tiltak og eventuelle restriksjoner som kommer fra helsemyndighetene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Dette stenger

Regjeringen innførte torsdag enda strengere tiltak i et forsøk på å hindre spredningen av coronaviruset.

Helseminister Bent Høie opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at både barneskoler, ungdomsskoler, videregående skole, universiteter og høgskoler nå stenges. Samtidig forbys kulturarrangementer, der puber, barer og andre utelivsaktører må holde stengt.

Også treningssentre, svømmehaller, badeland, frisører, hudpleie, massasje og liknende må stenge.

- Må skjerpe kraftig inn

I etterkant av de nye opplysningene, ble det avholdt et styremøte i Eiendom Norge torsdag. Her ble det drøftet konkrete forslag til hvordan virksomhetene kan opprettholde driften på best og tryggest mulig vis.

- Det dreier seg om å sikre at verken boligselgere, meklere eller de som kommer på visning, utsettes for smittefare.

Artikkelen fortsetter under:

- Betyr det at norske meklerhus per nå fortsetter driften som normalt?

- Normalt er et relativt begrep. Meklerhusene har forholdt seg til gjeldende råd og tiltak fra helsemyndighetene. Utviklingen de siste dagene har imidlertid ført til at vi må skjerpe kraftig inn på retningslinjene framover.

Får ikke berøre

Rent praktisk har eiendomsmeklere fram til nå forholdt seg til god håndhygiene. Det innebærer blant annet at man på visning er blitt bedt om å vaske hender med tilgjengelig såpe og papirhåndkle, ikke håndhilse, og at man holder god avstand.

Lauridsen opplyser at de torsdag har bedt om å få en vurdering fra helsemyndighetene på det de mener er en innstramming av disse reglene.

Forslag til retningslinjer:

  • Når man er på visning, skal en ikke berøre noe i boligen. Megler og visningsbesøkende skal holde en fysisk avstand på minst én meter.
  • Megler skal følge visningsbesøkende gjennom bolig for å sikre at ingen gjenstander blir berørt. Dette av hensyn til boligselger.
  • Ikke ha for mange personer på visning samtidig. Eventuelt ta inn besøkende i små puljer eller enkeltvis.
  • Meglere står fritt til å avslå oppdrag, dersom det ikke kan gjennomføres på en måte som er trygg for vedkommende.
  • Ta særskilte forholdsregler når det kommer til eldre personer, og mennesker i risikogrupper.Eiendom Norge ønsker nå drøfte forslagene med myndighetene, før eventuelle nye felles retningslinjer iverksettes.

- Det viktigste fokuset ligger naturligvis på helsa til meklerne og kundene, så kommer gjennomføring av oppdraget i andre rekke.

- Vil det være fysisk mulig å gjennomføre visninger med nevnte tiltak?

- Hvis man sprer dem som er på visning, og mekler forholder seg til kvalitetskontroll, er jeg sikker på at dette er gjennomførbart. Vi ønsker også å ha telefonkontakt med selgere som er eldre eller i risikogrupper, for å forsikre oss at det er mulig å gjennomføre på en trygg måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer