Dette skjuler banken for deg

Banken vet ting om deg som du ikke får vite. - Det tjener de gode penger på.

HEMMELIGHET: Jakten på best mulig rente på boliglånet er for komplisert, mener Forbrukerrådet som vil pålegge banknæringa større åpenhet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HEMMELIGHET: Jakten på best mulig rente på boliglånet er for komplisert, mener Forbrukerrådet som vil pålegge banknæringa større åpenhet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dersom du spør banken din, vil de si at det er en forretningshemmelighet. Eller at dette er de ikke lovpålagt å opplyse om. Hemmeligholdet gjør at de tjener svært gode penger, sier finansdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Han er enig med Aps boligpolitiske talsperson Siri Gåsemyr Staalesen som kritiserer bankene for å operere med én lånerente i Finansportalen, og en helt annen og langt bedre rente til ressurssterke kunder som ringer og maser.

- Bankene oppfører seg som gateselgere i Syden: «Special price only for you». Det er et forkastelig system, sa Gåsemyr Staalesen til Børsen onsdag.

Kraftig omlegging

Finansportalen skal gi lånekunder oversikt over hva alle bankene tilbyr i rente på boliglån. Åpenheten skal sikre konkurranse. Finansportalen drives av Forbrukerrådet, der Jorge B. Jensen altså er fagdirektør for finans.

- Dagens regulering gjør at det er listeprisen som vises. Du får ikke det hele og fulle bildet av hvordan pris på boliglån fastsettes, bare en indikasjon på hva som finnes i markedet, sier Jensen til Børsen.

Han tar nå til orde for en kraftig omlegging som pålegger bankene langt større åpenhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.