Dette skjuler banken for deg

Banken vet ting om deg som du ikke får vite. - Det tjener de gode penger på.

HEMMELIGHET: Jakten på best mulig rente på boliglånet er for komplisert, mener Forbrukerrådet som vil pålegge banknæringa større åpenhet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HEMMELIGHET: Jakten på best mulig rente på boliglånet er for komplisert, mener Forbrukerrådet som vil pålegge banknæringa større åpenhet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dersom du spør banken din, vil de si at det er en forretningshemmelighet. Eller at dette er de ikke lovpålagt å opplyse om. Hemmeligholdet gjør at de tjener svært gode penger, sier finansdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Han er enig med Aps boligpolitiske talsperson Siri Gåsemyr Staalesen som kritiserer bankene for å operere med én lånerente i Finansportalen, og en helt annen og langt bedre rente til ressurssterke kunder som ringer og maser.

- Bankene oppfører seg som gateselgere i Syden: «Special price only for you». Det er et forkastelig system, sa Gåsemyr Staalesen til Børsen onsdag.

Kraftig omlegging

Finansportalen skal gi lånekunder oversikt over hva alle bankene tilbyr i rente på boliglån. Åpenheten skal sikre konkurranse. Finansportalen drives av Forbrukerrådet, der Jorge B. Jensen altså er fagdirektør for finans.

- Dagens regulering gjør at det er listeprisen som vises. Du får ikke det hele og fulle bildet av hvordan pris på boliglån fastsettes, bare en indikasjon på hva som finnes i markedet, sier Jensen til Børsen.

Han tar nå til orde for en kraftig omlegging som pålegger bankene langt større åpenhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer