Nye tiltak etter mutert corona

Dette stenger

Klokka 9 legger regjeringen fram nye tiltak for Oslo-regionen etter utbruddet i Nordre Follo. Etter det Dagbladet erfarer får bare essensielle butikker holde åpent.

STENGER: Kjøpesentrene stenger, melder NTB. Foto: Terje Pedersen / NTB
STENGER: Kjøpesentrene stenger, melder NTB. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det legges fram flere konkrete tiltak for nabokommunene til Nordre Follo, som grenser til blant annet Oslo. Etter det Dagbladet har grunn til å tro har tiltakene som ble innført i Nordre Follo fredag ligget til grunn for tiltakene nabokommunene får.

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det Dagbladet forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

I Nordre Follo er skoler og barnehager også stengt. Det er imidlertid ikke sikkert det blir tilfellet i nabokommunene.

Strengere enn i mars

MUTERT VIRUS: Raymond Johansen, Byrådsleder i Oslo, sier det må innføres nye drastiske tiltak. Helseminister Bent Høie sier disse kan komme i løpet av fredag 22. januar. Video: Dagsnytt18, NRK Vis mer

Utbruddet av det muterte coronaviruset i Nordre Follo medfører til dels strengere tiltak enn hva Norge opplevde i mars i fjor. Dette omfatter også Oslo.

Tiltakene presenteres av helseminister Bent Høie på en digital pressekonferanse klokka 9 lørdag. Allerede fredag ble det innført strenge tiltak i Nordre Follo.

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det NTB forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

Usikkert for skoler og barnehager

I Nordre Follo er skoler og barnehager også stengt. Det er imidlertid ikke sikkert det blir tilfellet i nabokommunene. Kommunene som berøres, er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Kommunene ble fredag enige om behovet for koordinerte tiltak i regionen. Det skjedde i et møte der kommunene, statsforvalteren og Viken fylkeskommune deltok. Regjeringen fikk i 20-tiden fredag råd om tiltak fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Se til Follo

Helseminister Bent Høie (H) varslet overfor TV 2 fredag kveld at man kan se til tiltakene i Nordre Follo for å få en pekepinn på hva som kommer lørdag.

– Beslutningsprosessen er i gang i regjeringen, og vi kommer til å beslutte dette i løpet av kvelden, så blir det kommunisert ut tidlig i morgen. Jeg kan ikke gå inn på anbefalingene nå, men man ser jo de tiltakene som er innført i Nordre Follo, sa Høie til TV 2.

Uvisst for polet

MÅ ØKES: Avdelingsdirektør Line Vold ønsker bedre kapasitet for å kunne teste folk raskere for coronavirus. Reporter: Marte S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Slik Børsen meldte i går kveld er det ikke kjent om Vinmonopolet omfattes av tiltakene.

– Vi vet ikke om det blir noen endringer for butikkene i disse kommunene som følge av de nye tiltakene fra regjeringen. Vi og våre medarbeidere får trolig ikke vite noe før klokka 9 lørdag morgen som alle andre, sa kommunikasjonssjef Jens Nordahl til Dagbladet fredag kveld.

De to polutsalgene i Nordre Follo ble imidlertid stengt fredag.

Stengte bibliotek

Alle Deichmans biblioteker i Oslo stenger fra og med lørdag og inntil videre.

– Deichman stenger fordi pandemisituasjonen nå er så uavklart, etter utviklingen i Nordre Follo, at vi anser stenging som et nødvendig og viktig bidrag for å hindre smittespredning, sa biblioteksjef Knut Skansen i en pressemelding fredag.

Deichman stengte også alle bibliotekene 12. mars i fjor, men har holdt dørene åpne gjennom sommeren og høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer