Dette tjener de

Lønnsfesten er ikke helt over for statlige toppsjefer.

LEDERLØNN: Månedslønna matcher det som ellers er ansett som en god årsinntekt for Yara-topp Svein Tore Holseter, Telenor-sjef Sigve Brekke, DNBs administrerende direktør Kjerstin Braathen, Equinor-topp Eldar Sætre og Kongsberg-boss Geir Håøy. Foto: NTB scanpix / Lars Eivind Bones (bildet av Brekke).
LEDERLØNN: Månedslønna matcher det som ellers er ansett som en god årsinntekt for Yara-topp Svein Tore Holseter, Telenor-sjef Sigve Brekke, DNBs administrerende direktør Kjerstin Braathen, Equinor-topp Eldar Sætre og Kongsberg-boss Geir Håøy. Foto: NTB scanpix / Lars Eivind Bones (bildet av Brekke). Vis mer
Publisert

«Galskap ute av kontroll» lød det da Børsen i fjor kunne fortelle at 15 statlige selskaper hadde bevilget toppsjefen en lønnsvekst på over 10 prosent året før.

- Totalt uakseptabelt, tordnet LO-leder Hans Christian Gabrielsen den gang.

Nå er tallene for 2019 klare.

Oversikten som Børsen har hentet fra Statens eierskapsberetning viser en halvering i antall selskaper som ga tosifret prosentvekst til administrerende direktør i fjor.

- Dette indikerer en viss bedring. Så må vi huske at den veksten vi her snakker om, kommer på toppen av det som fra før er ekstremt høye lønninger, sier Fellesforbundes leder Jørn Eggum til Børsen.

Samtidig fikk 20 toppsjefer i de helt eller delvis statseide selskapene en lønnsvekst over gjennomsnittet, som i fjor var 3,4 prosent.

Tosifret

Kongsberg Gruppen er enste børsnoterte blant de åtte statlige selskapene som ga toppsjefen et lønnshopp på 10 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

Administrerende direktør Geir Håøy økte sine samlede godtgjørelser med solide 17 prosent til 10,4 millioner kroner i fjor.

Av dette er 5,5 millioner kroner fastlønn. Det gir et løft på 7 prosent fra året før.

Resten er 2,6 millioner kroner i bonuser, 1 million kroner i insentiver, 300 000 i andre godtgjørelser og drøyt 900 0000 kroner i pensjon.

Bonus-skrell

Equinor-sjef Eldar Sætre er fortsatt lønnsledende blant toppsjefene i selskapene der staten er inne på eiersida.

Sætres fastlønn økte med 3,15 prosent til 9,4 millioner kroner i fjor. Det gir en månedslønn - uten tillegg - på 780 000 kroner.

Med bonuser på 2,5 millioner kroner, langsiktige insentiver på 2,7 millioner kroner, pensjon og andre tillegg endte Sætre på 15,3 millioner kroner i samlede godtgjørelser i 2019.

Det er ned hele 9 prosent fra året før, etter en vekst på 12 prosent året før.

Opptjent bonus for Equinors øverste leder krympet med 2 millioner kroner fra 2018 til 2019.

Øker mest

Yara-topp Svein Tore Holsether kan notere seg for et pent løft for andre året på rad.

Selve fastlønna fikk et påslag på 1 prosent til 6,8 millioner kroner - men med en hyggelig bonus på 3,1 millioner kroner ender Holsether på 14,1 millioner kroner i samlede godtgjørelser.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Det er opp 8 prosent fra 2018, da Holsether var den som økte aller mest av toppsjefene i de børsnoterte statsselskapene med et hopp på 16 prosent i samlede godtgjørelser.

Det gir samlet et løft fra 11,3 til 14,1 millioner kroner på to år.

Ned på pensjonsavtale

Børsnoterte Norsk Hydro er normalt på lista over selskapene med de best betalte toppsjefene i de satseide selskapene.

Hilde Merete Aasheim ble rekruttert internt til stillingen som administrerende direktør og hun fikk ifølge eierberetningen utbetalt 5,7 millioner kroner i fastlønn i 2019. I tillegg hadde hun bonuser på 1,6 millioner kroner og insentiver på 400 000 kroner.

STATENS EIERBERETNING: Næringsminister Iselin Nybø la fram statens eierberetning for 2019. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Men hennes «avtale om tidligpensjon i aldersintervallet 62-65 år bidrar med en negativ verdivurdering i pensjon for 2019» heter det i meldingen. Det gir et teknisk utslag og drar ned Hydro-toppsjefen til litt over 1 million kroner i samlet godtgjørelse i 2019.

Krympet bonus

Telenor-sjef Sigve Brekke innrømmet at han ikke sjekker lønnskontoen da Børsen snakket med ham under NHOs årskonferanse i januar.

- Jeg er godt betalt og det legger jeg ikke skjul på. Jeg har stor forståelse for at folk er opptatt av lederlønninger. Sånn skal det også være, sier Brekke.

Børsen hadde da regnet ut at stillingen som toppsjef i Telenor hadde hatt en gjennomsnittlig årlig lønnsøkning på 670 000 kroner de siste ti åra. Et samlet påslag på 76 prosent - mer enn det dobbelte av den gjennomsnittlige lønnsveksten i Norge i samme periode.

Fjoråret ble et lite hakk magrere for Brekke. Fastlønna gikk ned 1 prosent og bonusene krympet fra 3,1 millioner kroner til 1,9 millioner kroner. Samlet godtgjørelse endte på 14,5 millioner kroner - ned 9 prosent fra året før.

Under forgjengeren

Gjennomsnittlig lønnsvekst for alle i Norge fra 2018 til 2019 var 3,4 prosent, ifølge tall fra Teknisk beregningsutvalg.

20 toppsjefer i hel- og deleide statlige selskaper fikk et samlet påslag som var høyere enn det, ifølge beretningen som næringsminister Iselin Nybø (V) la fram tirsdag.

Endringer i topplønn og godtgjørelser oppgis ikke for selskaper som har byttet toppleder i denne perioden. Blant disse er DNB - der Kjerstin Braathen tok over for Rune Bjærke.

Braathen fikk samlet godtgjørelse på 9,6 millioner kroner i 2019 - betydelig under forgjengerens 14,3 millioner kroner året før. Braathens fastlønn på 5,6 millioner kroner ligger en halv million kroner under Bjerkes nivå. Den store forskjellen ligger i pensjonsavtalene for de to.

I eiendomsselskapet Entra ga lederskiftet motsatt effekt da Sonja Horn tok over etter Arve Regland i fjor sommer.

Fastlønna for Entras toppsjef gikk da opp fra 3,7 til 6,3 millioner kroner. Bonusene gikk noe ned i fjor, men samlet godtgjørelse for Entras toppsjef er opp fra 6,3 millioner kroner i 2018 til 7,2 millioner kroner i 2019.

Retning bedring

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er mannen som drar i gang lønnsoppgjøret sammen med motparten i NHO-foreningen Norsk Industri.

LO-bossen forhandler på vegne av arbeidstakerne det som er definert som den konkurranseutsatte delen av norsk industri - etter en modell der lønnsutviklingen herfra er ment å sette en ramme for det øvrige lønnsoppgjøret.

- Det store bildet når det gjelder lederlønnsutvikling peker i retning av en bedring. Det er essensielt at flere toppledere kommer nærmere den generelle lønnsveksten. Som samfunn er vi alle tjent med minst mulig forskjeller, sier Eggum til Børsen.

Han sier han ser med spenning fram til neste års statistikk og fasiten på hvordan bonuser påvirker toppledernes samlede godtgjørelse.

- Så må vi huske at den prosentvise veksten vi her snakker om, kommer på toppen av det som fra før er ekstremt høye lønninger, poengterer Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer