Dette varsler trøbbel: - Reell bekymring

Rentekurven har vært et treffsikkert varsel på dårligere tider i amerikansk økonomi.

INVERTERT KURVE: Torsdag i forrige uke var de lange rentene lavere enn de korte rentene. Det er et dårlig tegn. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
INVERTERT KURVE: Torsdag i forrige uke var de lange rentene lavere enn de korte rentene. Det er et dårlig tegn. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert

Torsdag i forrige uke skjedde det noe som historisk sett varsler at USAs økonomi er på vei inn i en resesjon, altså økonomisk nedgang.

Da inverterte rentekurven til amerikanske statsobligasjoner. Det er et teknisk begrep, men det dreier seg i realiteten om lån til staten.

Varsler trøbbel

Disse lånene har en gitt varighet, og når rentene på lånene som strekker seg over 10 år blir lavere enn rentene på lånene over to år, varsler det trøbbel.

- Inversjonen av rentekurven er fremdeles noe investorene fokuserer på, og det setter i gang en samtale om tidspunktet for den neste resesjonen. Historisk har inversjonen vært startpunktet for en resesjon, men tidspunktet for en resesjon er umulig å forutsi på dette tidspunktet, sier Mark Hacket i finansselskapet Nationwide, ifølge CNBC.

Resesjon er definert som nedgang i bruttonasjonalprodukt to kvartal på rad.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, forklarer bakgrunnen for at folk følger så nøye med på rentekurven.

- Man tenker at rentemarkedet er såpass smart, og at renteforvalterne klarer å forutse en resesjon. Når rentene om to-tre år er lavere enn dagens nivå, så må det bety en resesjon. Det er et teknisk signal og et teknisk begrep, sier Chen til Børsen.

I en fersk månedsrapport skriver også Chen, sammen med investeringsdirektør Dagfin Norum, om den inverterte rentekurven, og fastslår at «historisk har dette vært et varsel om dårligere tider i sikte».

UTFORDRING: Skulle USA gå inn i en resesjon vil det bli en reell utfordring for Joe Biden og Demokratene. Da vil det nemlig bli vanskelig å vinne det neste valget. Foto: REUTERS / Leah Millis / NTB
UTFORDRING: Skulle USA gå inn i en resesjon vil det bli en reell utfordring for Joe Biden og Demokratene. Da vil det nemlig bli vanskelig å vinne det neste valget. Foto: REUTERS / Leah Millis / NTB Vis mer

- Reell bekymring

Og det er skjær i sjøen for den amerikanske økonomien. Inflasjonen er på 7,9 prosent, det høyeste nivået på 40 år. Det gir den amerikanske sentralbanken utfordringer, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

- Hvis du ser litt framover i tid, inn i slutten av 2023 og i 2024, så står amerikansk økonomi i en utfordring. De skal få ned inflasjonen, som er høy, og lønningene stiger mye. Det er en balansegang at man får ned inflasjonen, og setter opp rentene nok, eller om man tar i for hardt, sier Bruce, og legger til:

- Det er en reell bekymring.

WOOPS: Tidligere president Barack Obama gikk på en liten tittel-smell da han skulle introdusere president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag 5. april. Video: WH.GOV / Youtube. Foto: Scanpix Vis mer

De siste 70 åra har en invertert rentekurve vært et sikkert tegn på at man går inn i en resesjon de neste seks til 18 månedene.

Ifølge Federal Reserve Bank of San Francisco har rentekurven forutsett samtlige resesjoner siden 1955, og både torsdag og fredag i forrige uke, og i starten av denne uka var rentekurven invertert.

- Presset ned rentene

Sist gang kurven inverterte var høsten 2019. Et halvt år seinere spredte coronaviruset seg over hele verden, og det ble resesjon.

Chen advarer likevel mot å anse det som helt sikkert at amerikanerne nå står overfor en resesjon.

- Motargumentet, som jeg er enig i, er at den forutså aldri pandemien. Noen vil sikkert påstå at inverteringen forutså pandemiresesjon, men det er nok de fleste enig i er litt søkt, sier Chen.

INVERTERT RENTEKURVE: Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand sier det ikke er gitt at det blir resesjon. Foto: CF-Wesenberg / Storebrand
INVERTERT RENTEKURVE: Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand sier det ikke er gitt at det blir resesjon. Foto: CF-Wesenberg / Storebrand Vis mer

Chen peker nemlig på et forhold som kan indikere at en invertert rentekurve ikke lenger er ensbetydende med resesjon.

- Sentralbanken har de siste åra kjøpt mange av de lange statsobligasjonene, noe som har vært med på å presse ned de lange rentene. De har manipulert rentemarkedets evne til å vurdere ulike forhold, som resesjon, sier Chen.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

- En vekker

Det poenget er sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, enig i. Også han peker på at sentralbanken har holdt rentene kunstig lave.

- Og nå gikk tiårsrentene ganske mye opp når man fikk signaler om at sentralbanken skal redusere sin beholdning av statsobligasjoner ganske raskt, sier Bruce.

REELL FARE: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier den amerikanske økonomien står overfor reelle utfordringer. Foto: Vidar Ruud / NTB
REELL FARE: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier den amerikanske økonomien står overfor reelle utfordringer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Likevel påpeker Chen at utviklingen man har sett i det siste ikke er helt uten betydning.

- Poenget er at det er en vekker. Vi er seint i konjunktursyklusen, selv om vi bare er to år etter pandemien. Etter finanskrisen tok det elleve år før man hentet inn fallet. Varigheten på denne konjunkturen er rekordkort, sier Chen.

Det det betyr er at arbeidsledigheten er svært lav, og at økonomien nesten er oppe i maksfart av kapasiteten. Dermed skal det mindre til for at man går inn i en resesjon, påpeker Chen.

- Sårbar for sjokk

Likevel trenger man en katalysator, et sjokk, for å dytte økonomien inn i en resesjon.

- Lønns- og inflasjonsspiralen er høy. Sentralbankene må heve renta. Det er mindre buffer i økonomien. Man er mer sårbar for sjokk. Ukraina-krisa var et form for sjokk, som markedet har taklet bra inntil videre, sier Chen.

- All erfaring tilsier at om dette hadde skjedd for et år siden, eller rett etter finanskrisen, så hadde sentralbanken hatt mye mer spillerom. De kunne sagt at det er mye usikkerhet, vi gjør ikke noe med rentene, vi holder dem lave. Den luksusen har de ikke nå.

Det er det som er hovedutfordringen, ifølge Bruce. Sentralbanken må få inflasjonen ned med en «myk landing».

- Det blir en utfordring. Det er solide forbrukere og solide bedrifter. I utgangspunktet har forbrukerne betalt ned mye gjeld, bedriftene har mye kontanter og høy inntjening. De har lavere gjeldsgrad enn de hadde før pandemien. Det er noen argumenter for at de tåler høyere renter, sier Bruce.

- Men faren er at sentralbanken setter opp renta for fort for å bremse inflasjonen?

- Ja, de må greie å sette opp renten passe, nok til å få ned inflasjonen, men samtidig hindre resesjon. Faren er at de tar i for mye.

Også analytiker i Nordnet Roger Berntsen pekte i sin morgenrapport tirsdag på at det er to krefter som peker i forskjellige retning i økonomien.

Den inverterte rentekurven indikerer at en resesjon er på trappene, mens bevegelsene i aksjemarkedet signaliserer mer optimisme.

«Så det store spørsmålet er om vi skal stole på rentemarkedet eller aksjemarkedets bevegelser i disse usikre tider», skriver Berntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer