Dette varsler trøbbel: - Reell bekymring

Rentekurven har vært et treffsikkert varsel på dårligere tider i amerikansk økonomi.

INVERTERT KURVE: Torsdag i forrige uke var de lange rentene lavere enn de korte rentene. Det er et dårlig tegn. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
INVERTERT KURVE: Torsdag i forrige uke var de lange rentene lavere enn de korte rentene. Det er et dårlig tegn. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert

Torsdag i forrige uke skjedde det noe som historisk sett varsler at USAs økonomi er på vei inn i en resesjon, altså økonomisk nedgang.

Da inverterte rentekurven til amerikanske statsobligasjoner. Det er et teknisk begrep, men det dreier seg i realiteten om lån til staten.

Varsler trøbbel

Disse lånene har en gitt varighet, og når rentene på lånene som strekker seg over 10 år blir lavere enn rentene på lånene over to år, varsler det trøbbel.

- Inversjonen av rentekurven er fremdeles noe investorene fokuserer på, og det setter i gang en samtale om tidspunktet for den neste resesjonen. Historisk har inversjonen vært startpunktet for en resesjon, men tidspunktet for en resesjon er umulig å forutsi på dette tidspunktet, sier Mark Hacket i finansselskapet Nationwide, ifølge CNBC.

Resesjon er definert som nedgang i bruttonasjonalprodukt to kvartal på rad.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, forklarer bakgrunnen for at folk følger så nøye med på rentekurven.

- Man tenker at rentemarkedet er såpass smart, og at renteforvalterne klarer å forutse en resesjon. Når rentene om to-tre år er lavere enn dagens nivå, så må det bety en resesjon. Det er et teknisk signal og et teknisk begrep, sier Chen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer