Dette vekker harme

Mens Joaqin «El Chapo» Guzman sitter fengslet i USA på livstid, bygger både dattera og kona merkevarer basert på narkobaronen.

ØL: En mann drikker ølet «El Chapo», som er en del av «El Chapo 701»-merket, som også lager klær og smykker. Foto: Ulises Ruiz / AFP / NTB Scanpix
ØL: En mann drikker ølet «El Chapo», som er en del av «El Chapo 701»-merket, som også lager klær og smykker. Foto: Ulises Ruiz / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Ta deg en kald en, ta deg en «El Chapo»-øl».

Det er budskapet fra Alejandrina Guzman, dattera til den beryktede narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman. Hennes selskap har ifølge flere internasjonale medier utviklet en type øl dedikert til hennes far.

På et tidspunkt var han sjef for et av verdens største narkotikakarteller - det meksikanske Sinaloa-kartellet.

I fjor sommer ble «El Chapo» - «småen» på norsk - dømt til livstid i USA. Han ble kjent skyldig på alle tiltalepunkter, som omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn tunge narkotiske stoffer til USA.

Han skal tilbringe resten av sitt liv i et høysikkerhetsfengsel.

FLASKENE: En byste av Joaquin Guzman, stilt ut sammen med to «El Chapo»-flasker. Foto: REUTERS/Fernando Carranza
FLASKENE: En byste av Joaquin Guzman, stilt ut sammen med to «El Chapo»-flasker. Foto: REUTERS/Fernando Carranza Vis mer

El Chapo 701

Nå kommer altså ølet, med den drapsdømte narkobaronens bilde og navn på. Nylig ble det lansert på Mexicos mest prestisjefylte motemesse, Intermoda, skriver The Guardian.

2016: Joaquin «El Chapo» Guzman. Foto: Henry Romero/Reuters
2016: Joaquin «El Chapo» Guzman. Foto: Henry Romero/Reuters Vis mer

Nå venter selskapet bare på godkjennelse fra myndighetene for å starte å selge ølet, som består av malt, ris og honning.

Ølet er en del av Alejandrina Guzmans «El Chapo 701»-merke, som fra før av har lansert en kleskolleksjon.

Navnet kommer fra Joaquin Guzman ble satt på 701. plass på Forbes' rikingliste i 2009, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kleskolleksjonen hennes skal angivelig være suksessfull, og i februar vil selskapet åpne sin første butikk, skriver Sky News.

- Glorifisering av kriminalitet

- Selv om Guzman ble dømt til livstid i fengsel i USA, har verken amerikanske eller meksikanske myndigheter så langt klart å konfiskere noe penger, sier Anabel Hernández, forfatter av Narcoland, ifølge The Guardian.

Amerikansk påtalemakt jakter 14 milliarder dollar som de vil ta i beslag.

- Kynismen som familien driver sin virksomhet med, kommer av at de er immune og at det er folk som er villig til å kjøpe disse produktene som unnskylder for kriminalitet, fortsetter hun.

Hernández' bok handler om Guzmans kartells koblinger til myndighetene i Mexico.

Også Sandra Rodríguez Nieto, en journalist ved den lokale avisa i Ciudad Juárez, El Diario, har dekket mange av de voldelige åra i El Chapos krig om byen og dens smuglerruter til USA.

- Jeg tror dette er enda et eksempel på hvordan straffefritak bidrar til glorifisering av kriminalitet. Siden kartellmedlemmer sjelden får juridisk straff i Mexico, blir de en slags forbilder for tusenvis av mennesker som føler seg forrådt av regjeringen, sier hun ifølge avisa.

Klarte ikke pågripe sønnen

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan kona veltet seg i luksus mens Guzman ventet på rettssaken sin i New York. Mens dattera og kona lager klær, og dattera nå også øl, er Guzmans sønn Ovidio Guzman tiltalt i USA for smugling av kokain, amfetamin og marihuana.

I oktober i fjor ble åtte personer drept da meksikanske styrker mislyktes med å pågripe Ovidio.

PÅGREPET: En video viser dramaet fra innsiden da politiets pågripelse av Ovidio Guzmán López endte i kaos. Vis mer

Tungt bevæpnede bandemedlemmer strømmet til. Videoer delt i sosiale medier viste maskerte og tungt bevæpnede menn som kjørte rundt og skjøt, biler som brant og sivile som flyktet i panikk.

President Andrés Manuel López Obrador forsvarte beslutningen om å løslate Guzmán, som sammen med sine brødre tok over Sinaloa-kartellet etter faren.

- Jeg støtter beslutningene som ble tatt. Situasjonen ble svært vanskelig og mange sivile liv sto på spill. Mange mennesker, sa presidenten.

Spektakulær rømning

I 2001 klarte han å rømme fra fengsel i Mexico ved å gjemme seg i en skittentøykurv. Etter 13 år på rømmen ble han pågrepet igjen.

Før «El Chapo» ble overlevert til USA i 2016, klarte han å rømme fra høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en flere kilometer lang tunnel fra badet på cellen sin.

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Overvåkningsvideoen som myndighetene i Mexico offentliggjorde viste hvordan Joaquín «El Chapo» Guzmán vandret rundt i cella, mens han pakket sammen eiendelene sine rett før han rømte.

Narkokongen skiftet sko før han forsvant ned i tunnelen via et 10 meter dypt hull ned i bakken. Hullet tok han ned til en kilometer lang tunnel som hadde både belysning og et ventilasjonssystem.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer