Diktatoren jakter fetterens gigantformue

Det syriske folket kaller ham «tyven». Nå ser det ut til at også diktator Bashar al-Assad stiller seg bak det kallenavnet.

FORMUENDE: Han er Bashar al-Assads styrtrike fetter, men nå har han falt i unåde. Regimet er ute etter Rami Makhloufs penger. Penger han ikke har tenkt å gi fra seg frivillig. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix
FORMUENDE: Han er Bashar al-Assads styrtrike fetter, men nå har han falt i unåde. Regimet er ute etter Rami Makhloufs penger. Penger han ikke har tenkt å gi fra seg frivillig. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- De burde vite at når vi lider, så lider vi ikke alene.

Det var ingen svak lojalitet til Syrias president Bashar al-Assad forretningsmannen Rami Makhlouf la for dagen under et intervju med New York Times i 2011.

Han er selv fetter av Assad, og de to mennene vokste opp sammen. Løftet, eller trusselen, han kom med i 2011, inneholdt også en lovnad om at «vi» skal kjempe til slutten, og stå samlet.

Det vi-et den styrtrike forretningsmannen snakket om, var Syrias elite: Assad-familien, Makhlouf-familien, samt andre nære samarbeidspartnere.

Men når sommeren 2020 er på hell, er det tilsynelatende ikke noe vi lenger. I løpet av seinvåren har diktator Assads styrtrike fetter lagt seg ut med regimet i flere videoer på sosiale medier, ifølge Reuters, som i en lengre artikkel har forsøkt å komme til bunns i familiefeiden.

- President, sikkerhetsapparatet har begynt å krenke folks frihet. Dette er ditt folk, dine støttespillere, sier Rami i en video som ble lagt ut 3. mai.

FETTER: Diktator Bashar al-Assads fetter Rami Makhlouf har luftet sine frustrasjoner på sosiale medier. Foto: AFP / NTB Scanpix
FETTER: Diktator Bashar al-Assads fetter Rami Makhlouf har luftet sine frustrasjoner på sosiale medier. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sønn av forretningsmann

For folk flest er nok ikke Rami Makhlouf noen kjent mann, men i Syria har han over flere tiår vært en helt sentral skikkelse i maktens korridorer. Først og fremst på grunn av sin økonomiske teft, en teft han øyensynlig har arvet fra sin far.

For historien begynner med de to fetternes fedre. Assads far Hafez, som var offiser i luftvåpenet, tok makten i Syria gjennom et militærkupp i 1970. Han ba Makhloufs far Mohamed, kjent som Abu Rami, om å styre økonomien i landet.

- Makhlouf-siden av familien var generelt sett bedre utdannet og raffinerte, så de kunne hjelpe til med finansene, som er noe Assad-familien ikke var noe god på og ikke hadde utdanning for, sier Johsua Landis, Syria-ekspert ved Center for Middle East Studies ved University of Oklahoma.

- De var også bedre til å håndtere folk i Damaskus og Aleppo, som dominerer Syrias økonomi, legger han til.

Bashar al-Assad og Rami Makhlouf vokste opp sammen, og som ung mann pleide Makhlouf «å gå til Assad-residensen og åpne kjøleskapet som et hvilket som helst annet familiemedlem», ifølge en tidligere forretningspartner av Makhlouf.

Like manerer

De to mennene skal ha vært så tett på hverandre at de hadde like manerer.

- Rami satt veldig rolig, på en måte som var lik Bashar. Han kopierte personligheten fordi de vokste opp sammen, sier Ayman Abdel Nour, som møtte mennene på universitetet i Damaskus på 80-tallet.

Etter hvert tok begge de to mennene over sine fedres roller, og Makhlouf høstet så definitivt fruktene av at Syrias økonomi blomstret på begynnelsen av 2000-tallet.

I tillegg til å ta hånd om pengene Assad ba ham plassere trygt i utlandet, lagde Makhlouf seg et nettverk av frontselskaper, der han tjente sine egne penger, totalt atskilt fra Assads pengeplasseringer. Selv hevder Makhlouf at selskapene ble skapt for å «unngå sanksjoner» snarere enn å berike ham selv.

Juvelen i hans forretningsimperium var telekom-bedriften Syriatel. Selskapet vokste fra et par hundre abonnenter på starten av 2000-tallet til 11 millioner.

SYRIA: To barn og en baby ble hentet ut av et hus i Idlib, i Syria, som ble truffet i et flyangrep. Video: @SyriaCivilDef Vis mer

Ble ilagt sanksjoner

Hans stadig økende formue unnslapp likevel ikke vestlige makters søkelys. I 2008 ila det amerikanske finansdepartementet Makhlouf sanksjoner, og beskrev ham som «et av de viktigste sentrene for korrupsjon i Syria».

Amerikanerne hevdet Makhlouf manipulerte rettsvesenet og brukte statlig etterretning til å skremme rivaler og sikre seg eksklusive lisenser for å representere utenlandske firmaer i Syria.

DIKTATOR: Syrias president Bashar al-Assad. Foto: SANA / Handout via Reuters / NTB Scanpix
DIKTATOR: Syrias president Bashar al-Assad. Foto: SANA / Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hans bånd til Assad sikret ham også mange lukrative avtaler innen oljebransjen og kraftbransjen.

«Rami Makhlouf har skremt og brukt sitt nære bånd til Assad-regimet for å skaffe seg upassende forretningsfordeler på bekostning av vanlige syrere», sa Stuart Levy i det amerikanske finansdepartementet den gang.

Akkurat det med at han beriket seg på bekostning av vanlige syrere, har ikke gått befolkningen hus forbi heller. Da opprøret i Syria startet i 2011, det som skulle bli utgangspunktet for en lang og blodig krig, ble det også ropt slagord mot Makhlouf.

«Tyven» kalte demonstrantene ham.

«Syrias rikeste mann»

I åras løp skal Makhlouf ha lagt seg opp en formue på et sted mellom 5 og 15 milliarder dollar.

Akkurat hvor mye er ikke godt å si. Noe av denne formuen er penger han har holdt skjult for Assad også.

«Syrias rikeste mann» har The Guardian omtalt ham som. Gjennom sitt forretningsimperium skal han ha kontrollert 60 prosent av den syriske økonomien.

Det er på sett og vis også det som er Makhloufs problem. For Assad, som ser ut til å komme seirende ut av den brutale og blodige krigen i Syria, har et stort problem: økonomi.

Landet ligger i ruiner, den syriske valutaen har tapt 80 prosent av verdien, inflasjonen er skyhøy, og Syria må betale Russland for import av hvete og våpen.

ALEPPO: Syria har blitt bombet sønder og sammen under den ni år lange krigen. Dette bildet er tatt i gamlebyen i Aleppo i fjor sommer. Foto: Hassan Ammar / AP Photo / NTB Scanpix
ALEPPO: Syria har blitt bombet sønder og sammen under den ni år lange krigen. Dette bildet er tatt i gamlebyen i Aleppo i fjor sommer. Foto: Hassan Ammar / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Derfor bestemte Assad seg for et år siden for å «hente hjem» milliarder av dollar som Makhlouf hadde kontroll over i diverse utenlandske selskaper, ifølge både personer i Syrias finansmiljø og vestlig etterretning.

Assad ba sjefen for Syrias etterretningsbyrå om å spore opp Makhloufs utenlandsrikdom.

Arrestasjoner

Så tok det ikke mer enn et halvt år før det kom klare tegn på at Assad-regimet og deres mangeårige «kasserer» ikke var like vel forlikt lenger.

Da anklaget Syrias tollvesen Makhlouf og andre forretningsmenn for å importere varer uten å deklarere den reelle verdien. En ordre, signert av Syrias finansminister, fryste verdiene til Makhlouf og kona. Makhlouf har siden dette hevdet at han har betalt tre millioner dollar for å få saken ut av verden.

Foreløpig har ikke Assad-regimet fått tak i noen av pengene Makhlouf har plassert i utlandet, selv om en vestlig diplomat sier følgende om hvor viktig det er for Assad å få kloa i pengene:

«Det er av eksistensiell betydning for regimet.»

I vår har Assad-regimet gått hardt til mot Makhloufs Syriatel. De har arrestert ansatte, uten å grunngi det juridisk. Siden skal de ansatte ha blitt spurt ut om Makhloufs utenlandske frontselskaper, som skal ha skrevet avtaler med Syriatel.

30. april ble feiden offentlig. Da gikk Makhlouf ut på sosiale medier med en video, der han forklarte at myndighetene hadde bedt ham om å trekke seg fra alle sine selskaper, inkludert Syriatel.

Han påsto også at han hadde blitt truet med at Syriatels lisens kunne bli trukket tilbake, og verdiene hans fryst, dersom han ikke gjorde som han ble fortalt.

- Makhlouf har brakt regimets interne feide ut i offentligheten, sier en person med bånd til Assad-familien.

Russland i kulissene

Akkurat nå ser det ut til at Syrias myndigheter offisielt sett krever rundt 150 millioner dollar i skatt. Penger Makhlouf sier han mer enn gjerne betaler, men det er grunn til å tro at Assad gjerne skulle hatt kloa i hele fetterens forretningsimperium og formue.

Det er flere teorier om hvorfor Assad nå går etter Makhlouf. Det dreier seg selvsagt om penger, men noen mener at det kan knyttes til Russland også, skriver BBC.

Siden Putin bestemte seg for å intervenere i Syria i 2015, har Assads regime sett ut som den vinnende parten i krigen. Medier i Russland med tette bånd til den russiske presidenten Vladimir Putin har kritisert korrupsjonen i Syria.

Teorien er at Assad er redd for å miste Putins støtte, og at Rami Makhlouf dermed ofres fordi han er et symbol på korrupsjonen i landet. Det finnes også en del russiske forretningsmenn med bånd til Putin som gjerne vil sikre seg noen av kontraktene Rami Makhlouf mente han hadde i baklomma.

Den siste posten på sosiale medier fra den utfryste dikatatorfetteren kom 9. juli. Da fortalte han at arrestasjonene av hans ansatte i Syriatel ennå ikke var over, men ting tyder på at Makhlouf ikke har noen planer om å gi fra seg penger.

- Nå er det bare kvinnene som er igjen. Men de har ikke fått det de ville tvinge oss til å gi fra oss, sier Makhlouf, og sikter med det etter alle solemerker til den enorme formuen.

Selv har han antakelig bare ett valg: gå i eksil.

Et land i ruiner

Og mens fetterne krangler videre om milliarder i utenlandske selskaper og kontoer, er Syria et land i ruiner.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har krigen trolig kostet hele 586 000 mennesker livet, skriver NTB.

Før krigen hadde Syria 23 millioner innbyggere, men FNs høykommissær for flyktninger har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land. I tillegg anslås det at ytterligere 6,6 millioner er på flukt inne i Syria.

FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført fram.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer