Diktatoren jakter fetterens gigantformue

Det syriske folket kaller ham «tyven». Nå ser det ut til at også diktator Bashar al-Assad stiller seg bak det kallenavnet.

FORMUENDE: Han er Bashar al-Assads styrtrike fetter, men nå har han falt i unåde. Regimet er ute etter Rami Makhloufs penger. Penger han ikke har tenkt å gi fra seg frivillig. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix
FORMUENDE: Han er Bashar al-Assads styrtrike fetter, men nå har han falt i unåde. Regimet er ute etter Rami Makhloufs penger. Penger han ikke har tenkt å gi fra seg frivillig. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- De burde vite at når vi lider, så lider vi ikke alene.

Det var ingen svak lojalitet til Syrias president Bashar al-Assad forretningsmannen Rami Makhlouf la for dagen under et intervju med New York Times i 2011.

Han er selv fetter av Assad, og de to mennene vokste opp sammen. Løftet, eller trusselen, han kom med i 2011, inneholdt også en lovnad om at «vi» skal kjempe til slutten, og stå samlet.

Det vi-et den styrtrike forretningsmannen snakket om, var Syrias elite: Assad-familien, Makhlouf-familien, samt andre nære samarbeidspartnere.

Men når sommeren 2020 er på hell, er det tilsynelatende ikke noe vi lenger. I løpet av seinvåren har diktator Assads styrtrike fetter lagt seg ut med regimet i flere videoer på sosiale medier, ifølge Reuters, som i en lengre artikkel har forsøkt å komme til bunns i familiefeiden.

- President, sikkerhetsapparatet har begynt å krenke folks frihet. Dette er ditt folk, dine støttespillere, sier Rami i en video som ble lagt ut 3. mai.

Sønn av forretningsmann

For folk flest er nok ikke Rami Makhlouf noen kjent mann, men i Syria har han over flere tiår vært en helt sentral skikkelse i maktens korridorer. Først og fremst på grunn av sin økonomiske teft, en teft han øyensynlig har arvet fra sin far.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer