Wizz Air-lekkasjen

- Diktatorisk

- Hvis du tror du har noen rettigheter, så er det rett ut. Da passer du ikke inn i den diktatoriske «kulturen».

LYDFIL: Dette er deler av et langt lydopptak fra basesjefer i Wizz Air, som diskuterer hvilke «råtne epler» i firmaet som skal få sparken. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Wizz Air har utnyttet coronapandemien til å kvitte seg med ansatte basert på om deres ledere ikke likte dem. Hundrevis av ansatte er blitt spyttet ut av Wizz Air fordi de ikke passer inn i den såkalte kulturen i selskapet.

Det mener Eoin Coates, leder av avdelingen for luftfart i den europeiske føderasjonen for transportarbeidere (ETF) til Børsen.

Lekket lydopptak

ETF sitter på det samme lydmaterialet fra et hemmelig møte i april i fjor, som Børsen først omtalte torsdag. Der ble baseledere i Wizz Air regelrett beordret til å renske ut brysomme piloter. Gjentatte ganger oppfordres de til å finne «råtne epler» for «å rense opp selskapet».

Sykefravær ble trukket fram som en god oppsigelsesgrunn på et tidspunkt da coronapandemien rammet luftfarten. Samtidig skulle piloter fra et bemanningsbyrå skjermes fra prosessen, fordi de ifølge personen som fører ordet i møtet er «utrolig billige» for selskapet og dessuten de enkleste å bli kvitt.

Da lydopptaket ble lekket, reagerte Wizz Air med å sparke eller degradere et betydelig antall ledere.

- Min oppfatning er at det som blir sagt i dette lydopptaket, gjenspeiler holdningene og verdiene som preger Wizz Air. Det er ironisk når selskapets talsperson kommenterer klippet og snakker om en åpenhetskultur som på noen punkter er brutt, når vi vet at hele denne diskusjonen forble en hemmelighet fram til lydopptaket ble lekket, sier Coates til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer