Dingsebutikk sliter

For fem år siden var TGR Norges raskest voksende kjede. Siden den gang har det buttet.

SLITER: Flying Tiger Copenhagen, eller TGR, stenger butikker i en rekke land. Norgessjefen utelukker ikke at det samme kan skje med noen av landets 40 butikker. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SLITER: Flying Tiger Copenhagen, eller TGR, stenger butikker i en rekke land. Norgessjefen utelukker ikke at det samme kan skje med noen av landets 40 butikker. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flying Tiger Copenhagen, også kjent som TGR, åpnet sin første butikk i Norge i november 2012.

Den danske dingsebutikken, som selger «ting du trenger, ting du drømmer om, og ting du ikke visste at eksisterte», gjorde først braksuksess her til lands.

Sa stopp

I åra etter oppstarten i 2012 pekte alle piler i riktig retning og pengene rant inn. Kjeden ble av Virke kåret til landets raskest voksende i 2016.

Så stoppet det. Siden 2017 har tallene vært blodrøde. Kjedens resultat i Norge fra 2017 til utgangen av 2018, var på minus 46,8 millioner kroner.

- Det skyldes en kombinasjon av flere ting. Vi vokste raskt, og hang ikke helt med i svingene, sa kjedens Norden-sjef, Martin Sörenshag til Finansavisen i 2019.

Han la også skyld på økt konkurranse fra Nille, Normal og Søstrene Grene.

Ifølge Nettavisen kvittet kjeden seg med 65 ansatte og fire butikker i 2019. Til tross for dette var underskuddet 55,2 millioner kroner før skatt i 2019. Dermed har resultatet før skatt vært på minus 102 millioner kroner i Norge mellom 2017-2019.

Ny eier

Den danske kjeden fikk ny eier i februar. Hovedaksjonæren EQT skal lenge ha ønsket å selge seg ut, grunnet den dårlige inntjeningen, skriver Finans.dk.

Det danske investeringsselskapet Treville overtar eierskapet, mens ledelsen forblir den samme.

- Vi er glade for å ha de nye eierne om bord og avtalen som er nådd, sier Flying Tiger-sjef Martin Jermiin til Finans.dk.

Stenger i utlandet

Flying Tiger har flere enn 900 butikker i 27 land.

De siste åra har butikkjeden satset stort på vekst. På den ene siden har dette ført til økt salg, men det har også kostet, som har gitt utslag på bunnlinja, ifølge Finans.dk.

Forrige uke stengte kjeden samtlige 13 butikker i USA. I Danmark ble 13 av selskapets 70 butikker stengt i 2020. Nå skal også butikkens framtid i Tyskland være oppe til diskusjon, ifølge samme nettsted.

I Sverige meldes det også om at butikker stenges.

- Følger planen

I september 2020 sa Norgessjef Sabina Lajiq til Nettavisen at kjeden ikke stenger noen butikker i Norge. Nå er hun ikke like bombastisk.

- I Norge og alle andre markeder vi er i, vurderer vi naturlig nok butikkstedene våre, akkurat som alle andre forhandlere. Dette betyr at vi nøye vurderer hvor vi skal være. Vi vil være der kundene vil at vi skal være, sier Lajiq til Børsen nå.

Hun ønsker ikke å kommentere kjedens totale utvikling, fordi hun er ansvarlig for Norge.

- Hvilke grep tar dere for å overleve?

- Vi følger planen vår for Norge, som vi tror mye på. Dette betyr å fortsette med planen som er satt og som har som mål å øke salget, antall kunder og lønnsomhet, sier Lajiq til Børsen.

Hun legger til:

- Det som er fantastisk er at vi har fått nye eiere som tror på oss og som vil fortsette denne fantastiske reisen som Flying Tiger Copenhagen har hatt siden vi en gang startet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer