Grete Faremo

Diplomaten avslørte norsk FN-topp

På dette bildet smiler toppdiplomaten Mukesh Kapila og FN-sjef Grete Faremo side om side. Fire år etter har hun måttet trekke seg. Han er rasende.

LYKKELIGERE TIDER: Grete Faremo og Mukesh Kapila satt side om side under FNs generalforsamling i 2018. I etterkant har Kapila rullet opp rystende avsløringer om FN-kontoret Grete Faremo ledet fram til forrige uke. Foto: Privat
LYKKELIGERE TIDER: Grete Faremo og Mukesh Kapila satt side om side under FNs generalforsamling i 2018. I etterkant har Kapila rullet opp rystende avsløringer om FN-kontoret Grete Faremo ledet fram til forrige uke. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I månedsskiftet februar/mars tok flere folk jeg kjenner i FN kontakt med meg. De hadde mistanker om ugjerninger innad i organisasjonen. De fortalte at de led under frykt og trakassering. De hadde prøvd å gjøre noe med det internt, men ingenting skjedde.

Over en noe skurrete Whatsapp-linje fra utkanten av Genève i Sveits, forteller den tidligere toppdiplomaten Mukesh Kapila (67) om saken som har opptatt mesteparten av tida hans de siste månedene.

Saken som endte med en rystende avsløring i New York Times, og som førte til at Norges tidligere forsvars- og justisminister Grete Faremo (66) 8. mai trakk seg som leder for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS).

- Titalls millioner misligholdt

New York Times avslørte omfattende økonomiske uregelmessigheter innad i organisasjonen Faremo ledet. Ifølge avisa skal Faremos kontor ha delt ut over 60 millioner dollar i lån og tilskudd til samme britiske forretningsfamilie.

Tre millioner dollar av disse gikk blant annet til forretningsmannen David Kendricks datter, for at hun skulle lage en poplåt og musikkvideo om plast i havet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer