Lederlønn

Direktørene lønnsvinnere igjen

Mye ble annerledes i coronaåret 2020. Men også i kriseåret økte direktørlønningene mer enn lønna til vanlige ansatte.

PENGEMASKIN: Barcode-rekken i Oslo - her jobber noen av toppsjefene i det private næringslivet som fikk et lønnsløft godt over det vanlige ansatte fikk i fjor. Foto: Berit Roald / NTB
PENGEMASKIN: Barcode-rekken i Oslo - her jobber noen av toppsjefene i det private næringslivet som fikk et lønnsløft godt over det vanlige ansatte fikk i fjor. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Rekordene falt for toppsjefene i 2020. En administrerende direktør i privat sektor tjener nå i gjennomsnitt - for første gang - over 1 million kroner.

Eller helt presist: 1 027 000 kroner i årslønn.

Det skriver Frifagbevelgelse, som har hentet ut tallene fra den siste rapporten fra det partssammensatte Teknisk beregningsutvalg (TBU).

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Så er det selvfølgelig store forskjeller fra bransje til bransje. Helt øverst troner direktørene i oljesektoren. Der er snittlønna 2,6 millioner kroner.

Snaut 2 millioner kroner mindre tjener en gjennomsnittsdirektør i den coronarammede hotell- og restaurantbransjen - eller helt presist 621 0000 kroner i årslønn.

Dagen etter at lønnsforhandlingene mellom LO og NHO endte med brudd og dermed ble sendt videre til nye runder etter påske der Riksmekleren skal bistå, viser det seg også at toppsjefene nok en gang dro ifra vanlige ansatte gjennom 2020.

Lønnsveksten for direktører i det private næringsliv endte i gjennomsnitt på 2,8 prosent i fjor. For vanlige lønnsmottakere ble den gjennomsnittlige lønnsøkningen i fjor 2,2 prosent.

Videre viser tallene at direktørene i offentlig sektor faktisk fikk en gjennomsnittlig lønnsnedgang på 0,1 prosent i fjor.

De har nok likevel til salt i grøten og fløte på jordbæra. Snittlønna for en offentlig ansatt toppsjef er nå 1 159 680 kroner - eller 130 000 kroner mer enn gjennomsnittet for en direktør i det private næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer