Davos:

Disney-arving: - Skatt oss nå!

Disney-arvingen og over 200 andre rike mennesker, kom denne uka med en klar melding til verdens politikere.

TIL TOPPLEDERNE: Abigail Disney kom med en klar beskjed under Verdens økonomiske forum (World Economic Forum) i Davos denne uka. Her avbildet med Lois Vossen (i bakgrunnen) under en panel-samtale om filmen «The Armor of Light» i 2016. Foto: David Buchan / REX / NTB

TIL TOPPLEDERNE: Abigail Disney kom med en klar beskjed under Verdens økonomiske forum (World Economic Forum) i Davos denne uka. Her avbildet med Lois Vossen (i bakgrunnen) under en panel-samtale om filmen «The Armor of Light» i 2016. Foto: David Buchan / REX / NTB

Vis mer
Publisert

- Skatt de superrike nå!, var et av utsagnene Disney-arving Abigail Disney kom med under det årlige World Economic Forum (WEF) i Davos denne uka.

Hun mener at dette må til for å hjelpe alle dem som sliter med økte levekostnader verden rundt, rapporter The Guardian.

Disney, samt over 200 superrike «patriotiske millionærer og milliardærer» fra 13 ulike land, har skrevet under på et brev hvor de ber verdens politikere skatte de rike, før det er for seint.

«Vi lever i ei tid av det ekstreme, med økt fattigdom og større ulikheter».

Slik starter brevet som er adressert til de politiske lederne som besøker Davos.

Tjente over 30 oljefond

Bakgrunnen er en fersk Oxfam-rapport, som viser at verdens én prosent rikeste sopet inn hele 42 000 milliarder dollar under coronapandemien.

Som Børsen omtalte forrige uke, utgjør det vanvittige 417 000 milliarder norske kroner. Det kan sammenliknes med prisen på hele 32 oljefond.

Ifølge rapporten er dette to tredjedeler av all verdens rikdom skapt de siste åra.

I tillegg kommer det fram at de ti rikeste i verden har over doblet formuen sin, mens 99 prosent av verdens befolkning har sett lommeboka krympe.

I et intervju med The Guardian fra 2021 kritiserte Abigail Disney de rike for å være for «late» under pandemien.

- Gjennom pandemien har de fattigste blitt tvunget til å jobbe, og risikere livene sine. Samtidig var de rike hjemme, fortalte hun.

Ifølge «pengepatriotene» finnes det bare én enkel løsning på de økte levekostnadene som både coronapandemien og krigen i Ukraina har skapt.

- Oppskriften er enkel for alle. Dere, våre globale representanter, må skatte oss, de ultrarike. Dere må starte nå, skriver de videre.

- Pinlig for den norske eliten

- Her må norske rikinger kjenne sin besøkelsestid. Det er pinlig for den norske pengeeliten at det er ikke er noen nordmenn som skrev under på brevet, sier Marie Sneve Martinussen, stortingsrepresentant og nestleder i Rødt, til Børsen.

RASER: Marie Sneve Martinussen ser mørkt på at ingen nordmenn signerte brevet som var adressert til verdenslederne. Foto: Erlend Aas / NTB
RASER: Marie Sneve Martinussen ser mørkt på at ingen nordmenn signerte brevet som var adressert til verdenslederne. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

I fjor var det to norske underskrifter. I år er det ingen. Dette får Martinussen til å rase overfor Børsen.

- Mange superrike nordmenn prøver å stikke fra skatteregningen ved å flykte til Sveits. Rikingene på denne lista av underskrifter er langt bedre forbilder.

Videre forteller hun at WEF er et endetidstegn.

- Snøen forsvinner fra alpene blant annet fordi milliardærene flyr sine privatfly til konferansen. Der skal de sitte med sine absurde pengebinger og nyte champagne og kaviar, mens folk i Norge og resten av verden sliter med å få brød på bordet.

- Visste ikke

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas var i fjor med på å signere et liknende brev som ble skrevet til eliten.

UVITEN: Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør og medgrunder i Oda (Kolonial.no) visste ikke om at det hadde kommet et nytt brev før Børsen tok kontakt. Dette er ham avbildet utenfor Odas lokaler i Nydalen. Foto: Annika Byrde / NTB
UVITEN: Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør og medgrunder i Oda (Kolonial.no) visste ikke om at det hadde kommet et nytt brev før Børsen tok kontakt. Dette er ham avbildet utenfor Odas lokaler i Nydalen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Jeg har signert oppropet fordi et bedre skattesystem er et viktig tema for meg som bedriftsleder. Å øke skatten på formue, og redusere den på arbeid, vil gjøre økonomien mer effektiv og rettferdig, fortalte Munthe-Kaas til Bistandsaktuelt i fjor.

Munthe-Kaas skriver i en SMS til Børsen at han rett og slett ikke var klar over brevet i år, og at det er grunnen til at han ikke har signert denne gang. Han understreker at han fortsatt er for formuesskatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer