Disney-arving slår alarm

Krever full oppvask etter sjokkpåstander.

PÅ KRIGSSTIEN: Disney-arvingen Abigail Disney har etter fjorårets angrep mot gigantimperiets toppsjef, signert et åpent brev der hun trygler verdens milliardærer om bistand. Foto: NTB Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Disney-arvingen Abigail Disney har etter fjorårets angrep mot gigantimperiets toppsjef, signert et åpent brev der hun trygler verdens milliardærer om bistand. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På det lykkeligste stedet på jorden blir de betalt så dårlig at de er avhengige av matsentralen, av å sove i bilen, eller så har de kuttet så inn til beinet at selv det minste problemet vil sende dem utfor stupet.

Det var et knusende utsagn - som unektelig slo sprekker i Disneys glansbilde. I fjor ble gigantselskapet svartmalt offentlig - oppsiktvekkende nok fra en av imperiets arvinger.

Det var i 2018 at Abigail Disney (60) mottok en melding på Facebook fra en Disneyland-ansatt i dyp desperasjon. Det vedkommende beskrev var så urovekkende at det unektelig ville utløse skandaleoverskrifter hvis det kom fram i offentligheten.

- SJOKKERENDE: Abigail Disney er barnebarnet til medgrunnlegger av Disney, Roy O. Disney. Foto: NTB Scanpix
- SJOKKERENDE: Abigail Disney er barnebarnet til medgrunnlegger av Disney, Roy O. Disney. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Privilligert millionærklubb

Det kommer vi tilbake til. I en forlengelse av fjorårets storbråk, vekker Abigail Disney igjen internasjonal oppsikt.

Hun har sammen med andre superrike i USA signert et åpent brev der de trygler verdens milliardærer om bistand. Gruppa mener at den voksende økonomiske ulikheten i verden har nådd «et krisenivå». Samtidig er det fremmet er krav til politikerne om å øke beskatningen for landets rikeste personer og selskaper.

Organisasjonen det dreier seg om heter «Patriotic Millionaire». Ifølge The Times består medlemmene av 120 særdeles velstående personer - eller «den mest privilligerte klassen med mennesker som noensinne har vandret på denne jorda», som de selv beskriver seg.

I motsetning til andre millionærklubber, jobber denne organisasjonen mot egne økonomiske interesser.

- De hater oss

For Abigail Disney er det en intrikat situasjon. Hun kommer selv fra en familie med enorm formue. Den ble bygget opp av hennes bestefar og medgrunnlegger av Disney, Roy O. Disney.

Men allerede som barn kjente hun på et ubehag knyttet til det å være født inn i rikdom. I et større portrettintervju med New Yorker har 60-åringen fortalt hvordan bestefaren alltid lot henne gå forbi alle andre i Disneyland-køen.

- Jeg sa: «Bestefar, de hater oss». Da sa han: «Jeg har jobbet så hardt i alle år for at du skal slippe køen», minnes Abigail med et gufs.

- Forjævlig

Som 20-åring innså arvingen at hun ikke ønsket å ta del i en verden forbeholdt de superrike. At en slik livsstil ga henne skylapper, og gjorde det mulig å ignorere de store økonomiske forskjellene i samfunnet.

- Å stå ansikt til ansikt med virkeligheten, føles forjævlig. Det er grunnen til at de rike flyr privat og bruker limousiner med sotede vinduer, uttalte Abigail til New Yorker i fjor.

Standpunktet gjorde også slakten mot eget familieimperium uunngåelig.

Hemmelig møte

Da 60-åringen mottok ovennevnte Facebook-melding i 2018, hadde Abigail vansker for å tro det hun leste. I et forsøk på å kartlegge omfanget av situasjonen, avtalte hun et hemmelig møte med om lag 15 ansatte tilknyttet Disneylands fornøyelsespark i California.

Historiene hun fikk høre, gjorde henne rasende.

Ifølge Yahoo News dreide det seg om lønnsvilkår som var så dårlig at ansatte var tvungen til å sove i bilene sine og lete etter mat i søppelbøtter. På toppen av det hele hadde fagforeningen lenge kjempet for en minstelønn på 15 dollar i timen - uten å bli hørt.

Til krig mot Disney

60-åringen var lamslått. Som aksjonær i selskapet, har Abigail imidlertid ikke en formell eller utøvende rolle i bedriften. Da gjensto ett spørsmål: Var hun villig til å sverte imperiet bestefaren var med å bygge, for å kunne belyse saken?

- Jeg brukte nesten en måned på å fundere, og tenkte: «Hva kan jeg gjøre?», har Abigail Disney uttalt til New Yorker.

Hun så ingen annen utvei enn å varsle - og tok et knusende oppgjør med administrerende direktør i The Walt Disney Company, Bob Iger (68). En studie gjennomført av Equilar viser at Igers inntekt var 1400 ganger høyere enn gjennomsnittslønnen til dem som arbeider under ham i 2018.

- Krav på verdighet

Det året fikk toppsjefen utbetalt 66 millioner dollar - et lønnsgap som etter Abigails syn er med å spytte på andre Disney-ansatte.

- Bob må skjønne at han er en ansatt, på lik linje med dem som skrubber tyggegummi bort fra fortauene. De har krav på å bli møtt med samme verdighet og menneskerettigheter som ham, uttalte hun til den gang.

I HARDT VÆR: Bob Iger måte tåle krass kritikk for sin forbidable inntekt i 2018. Selv har han forsvart lønnen. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Bob Iger måte tåle krass kritikk for sin forbidable inntekt i 2018. Selv har han forsvart lønnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Toppsjefen selv har gått ut og forsvart lønnsfesten. Ifølge Deadline begrunnet Iger utbetalingen på 66 millioner dollar med at Disney hadde inngått en oppkjøpsavtale med 21st Century Fox. Han ble da betalt for innsatsen han la ned i gjennomføringen av den historiske avtalen, og presiserte at det dermed var et engangstilfelle.

Tall fra 2019 viser at Iger fortsatt regnes som en av de best betalte toppsjefene i USA, ifølge Los Angeles Times. Forbes estimerer for øvrig at 68-åringen har en formue på 690 millioner dollar.

Den er trolig langt høyere enn Disney-arving Abigails. Ifølge flere amerikanske medier skal hun være god for 120 millioner dollar, men har per dags dato donert bort rundt 70 millioner av sin private formue, ifølge Business Insider.

Fortsatt kjemper hun for en mer rettferdig lønn innad i Disney-systemet.

- Jeg skapte så mye bråk som jeg kunne, og som jeg ville gjort dersom jeg hadde hatt en posisjon i styret, har Disney uttalt til Financial Times.

I kjølvannet av påstander om graverende arbeidsvilkår har en talsperson i Disney svart følgende i en kunngjøring:

- Vi er sterkt uenige i denne karakteriseringen av våre ansatte og deres erfaringer hos Disney. Disney har foretatt betydelige investeringer for å styrke inntjeningspotensialet og karrieremulighetene for våre ansatte, het det i kunngjøringen, gjengitt av LA Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer