World Economic Forum

Disney-arvingens bønn: - Katastrofalt

Rikingene kommer nok en gang med en innstendig bønn om å bli skattlagt høyere. Hvis ikke vil konsekvensene for samfunnet være «katastrofale».

ARVING: Abigail Disney, arving til Disney-imperiet - her representert ved Disneyland i Hongkong, er blant dem som ber om å bli skattlagt hardere. Foto: Marc Fernandes / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ARVING: Abigail Disney, arving til Disney-imperiet - her representert ved Disneyland i Hongkong, er blant dem som ber om å bli skattlagt hardere. Foto: Marc Fernandes / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka er verdens rike og mektige samlet til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits.

I forbindelse med elitesamlinga ber 250 profilerte rikinger, milliardærer og millionærer, om å skattlegges høyere.

Innstendig bønn

Det kommer fram i et åpent brev til verdens ledere.

- Vår forespørsel er enkel: Vi ber om at dere skattlegger oss, de aller rikeste i samfunnet, skriver de.

Blant dem som har skrevet under er Disney-arving Abigail Disney, Brian Cox (som spiller Logan Roy i Succession), skuespiller og regissør Simon Pegg og arving Valerie Rockefeller.

- Vi er også de menneskene som drar mest nytte av status quo.

- Men ulikhetene har nådd et vendepunkt, og kostnadene for vår økonomiske, samfunnsmessige og økologiske stabilitet er alvorlige, og vokser for hver dag. Kort fortalt trenger vi handling nå.

Bønnen om mer skatt har kommet ved de seineste åras WEF. Brevet åpner med et hjertesukk:

- Vi er overrasket over at dere ikke har klart å svare på et enkelt spørsmål som vi har stilt i tre år: når skal dere skattlegge ekstrem formue?

Videre roper rikingene et rungende varsko:

- Hvis folkevalgte representanter for verdens ledende økonomier ikke tar grep for å møte den dramatiske økningen i økonomisk ulikhet, vil konsekvensene fortsette å være katastrofale for samfunnet.

- Må ta krisa på alvor

Disney-arvingen har vært spesielt engasjert i dette spørsmålet i en årrekke. Hun sier i en uttalelse, ifølge CNBC:

- Gjennom historien har høygafler vært den uunngåelige konsekvensen av ekstrem misnøye, men i dag vender massene seg til populismen, som er på vei oppover over hele verden. Det skjer her, sier hun om USA.

- Vi vet allerede løsningen for å beskytte institusjonene våre og stabilisere landet vårt: Det er å beskatte ekstrem rikdom. Det vi mangler er det politiske motet til å gjøre det. Selv millionærer og milliardærer som meg sier at det er på tide. Elitene som samles i Davos må ta denne krisen på alvor, legger hun til.

I brevet vises det til en undersøkelse, med 2300 spurte med over en million dollar i formue. 74 prosent støtter høyere skatter for å møte levekostnadskrisa og forbedre offentlige tjenester. Tre fjerdedeler støtter en to prosents formuesskatt for milliardærer, ifølge undersøkelsen, skriver CNBC.

- Skyter i været

Oppropet kommer i kjølvannet av den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfams «Inequality Inc»-rapport. Den legges fram i forbindelse med starten av WEF.

Ifølge Oxfam har formuene til verdens fem rikeste menn økt fra 405 milliarder dollar til 869 milliarder dollar - noe som utgjør en økning på 14 millioner dollar i timen.

I den andre enden av skalaen går det ikke like bra. I rapporten står det at nesten fem milliarder mennesker har blitt fattigere i samme periode.

- Vi ser begynnelsen på ulikhetens tiår, der milliarder av mennesker bærer med seg de økonomiske sjokkbølgene av pandemi, inflasjon og krig - mens milliardærenes formuer skyter i været. Denne ulikheten er ingen tilfeldighet - milliardærklassen sikrer seg at selskaper leverer mer rikdom til dem, på bekostning av alle andre, sier fungerende administrerende direktør Amitabh Behar i Oxfam.

Dersom utviklingen fortsetter vil verden se sin første «dollarmilliardær» - en formue på 1000 milliarder dollar altså - eller drøye 10 000 milliarder norske kroner - innen et tiår.